Kesihatan

Bilah bahu bersayap: inilah sebab dan cara mengatasinya

Bilah bahu bersayap adalah keadaan anatomi yang jarang berlaku. Walaupun begitu, bilah bahu bersayap dapat mengganggu aktiviti harian dan mengurangkan keyakinan diri. Kenali penyebab bilah bahu bersayap dan apa yang boleh dilakukan untuk merawat keadaan ini.

Seperti namanya, bilah bahu akan menonjol membentuk seperti sayap. Keadaan ini boleh mengganggu penyelarasan pergerakan lengan. Akibatnya, pergerakan menjadi sangat terhad, misalnya ketika mengangkat barang, menggosok gigi, menyikat rambut atau menukar pakaian.

Punca bilah bahu bersayap

Bilah bahu bersayap boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari trauma, kecederaan otot, hingga penyebab yang tidak diketahui. Ini menyebabkan kecederaan saraf dan kelumpuhan otot yang menggerakkan bilah bahu, seperti otot sentroid anterior, trapezius atau rhomboid. Akibatnya, otot-otot ini tidak dapat menarik bilah bahu dan menjadikannya menonjol seperti sayap.

Kejadian keadaan bilah bahu bersayap juga dapat dipengaruhi oleh kesan sampingan terapi tertentu atau prosedur perubatan. Contohnya, pembedahan pada leher, yang kemudian melukai saraf otot yang menyokong bilah bahu, sehingga otot lumpuh dan menyebabkan bilah bahu kelihatan bersayap.

Tanda-tanda berlakunya bilah bahu bersayap berbeza bagi setiap orang, bergantung pada keadaan dan otot yang bermasalah. Tetapi secara umum, gejala bilah bahu bersayap adalah kesukaran mengangkat lengan di atas ketinggian bahu, sakit di leher, bahu, punggung dan bahu kelihatan menurun.

Atasi masalah bilah bahu dengan cara ini

Untuk mengetahui bahagian otot mana yang mengalami masalah, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan elektromiografi untuk menguji semua otot yang menggerakkan bilah bahu. Setelah mengetahui otot yang bermasalah, maka beberapa cara akan dilakukan untuk mengatasi masalah bilah bahu bersayap, termasuk:

 • Terapi konservatif

  Terapi konservatif adalah salah satu cara untuk merawat bilah bahu bersayap. Untuk merawat kelumpuhan seratus otot anterior, terapi konservatif dapat dilakukan selama 6-24 bulan. Sekiranya terdapat kelumpuhan otot trapezius, penerokaan awal saraf aksesori tulang belakang akan dilakukan. Sekiranya ini gagal, doktor akan menguraikan saraf dorsal.

 • Latihan otot bahu

  Agar otot-otot di sekitar bilah bahu tidak menguncup, latihan untuk menjaga jarak pergerakan sangat penting. Walau bagaimanapun, langkah-langkah khas juga mesti diambil agar tidak meregangkan otot yang lumpuh. Setelah saraf otot bertambah baik, latihan kekuatan akan dilakukan secara beransur-ansur untuk memulihkan fungsi otot di bahu.

 • Operasi

  Prosedur pembedahan akan menjadi pilihan terakhir sekiranya beberapa kaedah di atas tidak berfungsi. Prosedur ini dilakukan untuk merawat gangguan yang disebabkan oleh kerosakan pada sendi yang terletak di bahu. Dalam prosedur ini, doktor akan merawat tisu yang bermasalah dan mengembalikan bilah bahu ke kedudukan normal.

Keadaan bilah bahu bersayap boleh mengganggu aktiviti, sehingga penghidap merasa kecewa atau tertekan. Anda boleh mengatasi bilah bahu bersayap dengan beberapa cara di atas, berunding dengan doktor.

Atasi masalah bilah bahu dengan cara ini

Untuk mengetahui bahagian otot mana yang mengalami masalah tersebut, doktor biasanya akan melakukan ujian elektromiografi untuk menguji semua otot yang menggerakkan bilah bahu. Hanya dengan itu akan dilakukan beberapa cara untuk mengatasi masalah bilah bahu bersayap.

Langkah pertama untuk merawat bilah bahu bersayap dapat dimulakan dengan terapi konservatif yang dapat memberikan masa pemulihan spontan. Untuk kelumpuhan sentroid anterior, terapi konservatif dapat dilakukan sekurang-kurangnya 24 bulan atau sekurang-kurangnya 6 bulan. Sekiranya terdapat kelumpuhan otot trapezius, penerokaan awal saraf aksesori tulang belakang akan dilakukan. Dan sekiranya terapi konservatif gagal, penyahmampatan saraf dorsal akan dilakukan.

Agar otot-otot di sekitar bilah bahu tidak menguncup, latihan untuk menjaga jarak pergerakan sangat penting. Walau bagaimanapun, langkah-langkah khas juga mesti diambil agar tidak meregangkan otot yang lumpuh. Setelah daya tahan otot bertambah baik, latihan kekuatan akan dilakukan secara beransur-ansur.

Latihan ini dapat dilakukan untuk menguatkan otot bahu dan bahu

Untuk menguatkan otot bahu dan bahu, berikut adalah beberapa cara untuk anda melakukannya.

 • Picit bahu

  Pergerakan ini dapat dilakukan untuk meregangkan otot di bahu. Anda boleh melakukan ini dalam keadaan berdiri atau duduk. Namun, pastikan punggung anda lurus. Selepas itu, tarik bilah bahu anda ke tengah punggung anda, sehingga dada anda kelihatan condong ke hadapan. Kemudian kembali ke kedudukan asal. Ulangi pergerakan ini beberapa kali.

 • Putaran sisi ke kanan dan ke kiri

  Pergerakan ini dilakukan dengan badan duduk tegak. Pastikan kaki anda rata di atas lantai. Kemudian letakkan telapak tangan kiri anda di bahu kanan dan sebaliknya, sehingga anda mendapat kedudukan melintang di depan dada anda. Pastikan mengangkat tangan ke paras dada. Putar bahagian atas badan anda sedikit ke kiri dan kanan, kemudian tahan sekitar 10 saat. Lakukan perkara yang sama secara bergantian di sisi lain sebanyak lima kali.

 • Lengkapkan punggung anda

  Pertama, letakkan tangan anda di belakang kepala. Kemudian lengkungkan punggung anda dengan kepala memandang ke atas bumbung. Tahan selama 10 saat, kemudian kembali ke posisi awal. Ulangi pergerakan ini lima kali.

 • Melengkung bahagian kanan dan kiri badan

  Masih dengan kaki anda rata di atas lantai dan meletakkan tangan anda di belakang kepala anda. Bengkokkan badan anda ke kanan dan kiri. Di setiap sisi, lakukan lima kali dan tahan selama kira-kira 10 saat.

Anda boleh mengamalkan kaedah di atas setiap hari untuk menguatkan otot bahu dan bahu. Walaupun begitu, cubalah berjumpa dengan doktor anda mengenai latihan untuk bilah bahu bersayap. Adakah selamat jika anda melakukannya atau tidak.