Kehidupan yang sihat

Ubat over-the-counter untuk sakit gigi dan panduan untuk mengambilnya

Banyak keluarga menyimpan pelbagai jenis ubat untuk merawat kecederaan ringan atau penyakit di rumah, seperti demam atau batuk. Tetapi sebenarnya, ubat penawar sakit gigi sering dilupakan. Walaupun sakit gigi boleh menjadi sangat mengganggu, kerana rasa sakit dapat muncul secara tiba-tiba dan tidak tertahankan.

Rawatan sakit gigi bergantung kepada sebab tertentu. Sakit gigi boleh disebabkan oleh keadaan gigi atau keadaan gusi yang tidak sihat. Daripada berjumpa doktor gigi, kami lebih kerap menggunakan ubat-ubatan bebas untuk sakit gigi untuk menghilangkan keluhan kesakitan dan gusi yang bengkak. Persoalannya adakah jenis ubat-ubatan bebas ini berkesan untuk merawat sakit gigi?

Panduan Mengambil Ubat-ubatan Tanpa Sakit untuk Sakit Gigi

Tidak ada yang salah dengan mengambil ubat yang biasanya dijual di kaunter farmasi, tetapi perhatikan dos dan keadaan yang tertera di bungkusan. Secara amnya, ubat-ubatan ini hanya menghilangkan rasa sakit, bukan untuk mengatasi penyebab sakit gigi.

Berikut adalah ubat sakit gigi yang dijual di kaunter dan boleh didapati tanpa preskripsi doktor:

 • Parasetamol. Ubat over-the-counter ini boleh digunakan untuk melegakan sakit gigi. Pastikan memilih parasetamol khusus untuk kanak-kanak jika anda ingin memberikannya kepada si kecil yang mengalami sakit gigi.
 • Minyak cengkih boleh disapukan beberapa kali sehari untuk menghilangkan rasa sakit. Cara lain adalah dengan membasahi kapas dengan minyak cengkih dan menggigitnya di dekat gigi yang bermasalah. Berhati-hatilah untuk tidak tidur dengan kapas masih di mulut anda.
 • Hidrogen peroksida yang digunakan khas sebagai ubat kumur juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit pada gigi dan gusi. Tetapi ingat, ubat kumur ini hanya digunakan sebagai ubat luaran dan tidak boleh ditelan.

Walaupun mudah diperoleh, tetapi untuk menghindari risiko, masih ada tanda-tanda yang harus dipatuhi ketika mengambil ubat bebas untuk sakit gigi, yaitu:

 • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), iaitu ubat anti-radang seperti ibuprofen dan asid mefenamat sememangnya boleh diperoleh di farmasi. Walau bagaimanapun, ubat ini harus dimakan setelah berunding dengan doktor.
 • Terutama orang dewasa yang mengalami sakit gigi boleh menggunakan gel benzocaine atau ubat kumur yang boleh didapati di farmasi. Tetapi ingat bahawa ubat ini hanya sesuai untuk penggunaan jangka pendek. Ubat ini bertujuan memberi kekebalan pada gigi daripada kesakitan. Walau bagaimanapun, disyorkan untuk tidak memberikan ubat ini kepada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.
 • Elakkan mengambil lebih daripada dos yang tertulis pada bungkusan ubat. Membesar-besarkan dos tetap tidak akan membuat rasa sakit hilang lebih cepat atau mengambil masa lebih lama untuk mengurangkan rasa sakit.
 • Sentiasa baca arahan penggunaan pada pembungkusan.
 • Jangan mengambil ubat yang menyebabkan anda alergi.
 • Wanita hamil dan menyusui tidak disarankan untuk mengambil ubat selain parasetamol, melainkan jika diresepkan oleh doktor.

Rawatan Sakit Gigi di Rumah

Selain menggunakan ubat-ubatan bebas untuk sakit gigi di atas, ada juga cara untuk merawat sakit gigi yang boleh dilakukan sendiri di rumah, iaitu:

 • Elakkan minuman atau makanan yang terlalu sejuk, terlalu panas, atau terlalu manis.
 • Kompres pipi pada bahagian gigi yang sakit dengan ais yang dibalut dengan tuala atau kain kapas. Walau bagaimanapun, elakkan meletakkan ais terus ke gigi atau gusi yang sakit.
 • Berkumur dengan air garam. Kaedah ini boleh digunakan untuk merawat sakit gigi ringan.

Perkara yang perlu diingat adalah bahawa ubat penahan sakit di kaunter untuk sakit gigi sering hanya diperlukan untuk menghilangkan rasa sakit sementara menunggu lawatan berjadual ke doktor. Lihat doktor gigi anda sekiranya sakit gigi tidak hilang selepas dua hari atau jika sakit gigi semakin teruk. Begitu juga ketika sakit gigi disertai demam. Demam boleh menjadi tanda jangkitan serius.

Pada akhirnya, sama ada anda mengambil ubat sakit gigi yang diresepkan atau di kaunter, adalah penting untuk berjumpa dengan doktor gigi anda terlebih dahulu. Ini sangat penting jika anda mempunyai alahan ubat, mengambil ubat lain pada masa yang sama, atau mempunyai keadaan perubatan tertentu. Selepas pemeriksaan, doktor akan memberikan ubat preskripsi sakit gigi yang tepat untuk anda.