Kesihatan

Pelbagai Punca Masa Menstruasi Yang Lebih pendek Daripada Biasa

Adakah tempoh anda lebih pendek daripada biasa selama beberapa bulan terakhir? Jangan panik dulu. Terdapat beberapa kemungkinan penyebab kitaran haid yang lebih pendek daripada biasa, mulai dari gangguan makan hingga kesan penyakit tertentu.

Setiap haid wanita boleh berbeza, tetapi biasanya haid berlaku selama 3-7 hari dalam kitaran haid 21-35 hari. Walaupun kitaran haid anda hanya tiga hari dan kelihatan pendek, ia masih boleh dianggap normal selagi haid anda kerap berlaku.

Punca semula jadi haid yang lebih pendek

Jangka haid yang pendek secara semula jadi memang boleh berlaku pada masa-masa tertentu dalam kehidupan seorang wanita. Tempoh haid yang pendek, iaitu sekitar 3 hari, biasanya lebih dialami oleh remaja dan orang tua yang menghampiri menopaus.

Ini boleh berlaku kerana pengaruh ketidakseimbangan hormon di dalam badan. Pada remaja, ketidakseimbangan hormon estrogen boleh menyebabkan haid menjadi pendek dan tidak teratur.

Semasa pada orang tua, keadaan ini dapat dipicu oleh penghentian pengeluaran hormon estrogen dan progesteron, menjadikan haid menjadi pendek dan tidak teratur.

Pelbagai Punca Yang Boleh Mempengaruhi Haid

Tempoh haid yang pendek juga boleh dicetuskan oleh beberapa perkara. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Penggunaan alat kontraseptif

Penggunaan alat kontraseptif hormon seperti pil kawalan kelahiran, kontraseptif suntikan, dan implan secara langsung boleh mempengaruhi kitaran haid anda, yang boleh menjadi lebih pendek atau tidak teratur.

Apabila anda menukar jenis alat kontraseptif yang digunakan, aduan ini juga akan muncul selama beberapa bulan sehingga badan dapat menyesuaikan diri dengan jenis alat kontraseptif yang baru digunakan.

2. Penderitaan tekanan

Tekanan boleh mempengaruhi kemampuan tubuh untuk menghasilkan hormon yang boleh mempengaruhi haid anda.

3. Senaman berlebihan

Senaman yang berlebihan dapat menjadikan tubuh membakar lebih banyak kalori daripada kalori yang dimakan. Dalam jangka masa panjang, keadaan ini boleh mempengaruhi tahap hormon, menyebabkan tempoh haid menjadi pendek.

4. Perubahan berat badan secara drastik

Peningkatan atau penurunan berat badan yang drastik dapat mengganggu keseimbangan hormon yang boleh memberi kesan pada kitaran haid.

5. Perubahan dalam diet

Selain perubahan berat badan, perubahan diet juga menyumbang kepada kitaran haid anda. Contohnya, tiba-tiba anda mengelakkan atau berhenti makan makanan berkalori, maka penghasilan hormon dalam badan juga akan terjejas dan boleh menyebabkan perubahan haid.

Sekiranya anda terlalu banyak mengambil kafein, kitaran haid anda akan menjadi lebih pendek.

6. Mengambil ubat tertentu

Beberapa ubat, terutamanya yang keras, hormon, atau jangka panjang, boleh mempengaruhi tahap hormon dan tempoh haid.

7. Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik boleh menyebabkan pendarahan singkat yang mungkin disalah anggap sebagai haid. Keadaan ini berlaku kerana janin akan tumbuh di luar rahim.

8. Kista ovari

Kista ovari adalah kantung berisi cecair yang terbentuk di rahim. Walaupun tidak barah, selain menyakitkan, kista ini boleh menyebabkan pendarahan yang sering disalah anggap sebagai haid.

9. Sindrom ovari polikistik (PCOS)

PCOS menjadikan tubuh menghasilkan lebih banyak hormon androgen sehingga masa haid menjadi lebih tidak teratur.

10. Gangguan tiroid

Gangguan tiroid boleh menyebabkan tubuh menghasilkan hormon tiroid yang terlalu sedikit atau terlalu banyak. Akibatnya, kitaran haid boleh menjadi tidak teratur atau lebih pendek.

11. Faktor pencetus lain

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tempoh haid yang pendek juga dapat menunjukkan penurunan tahap kesuburan.

Di samping itu, kemungkinan penyebab lain haid yang lebih pendek tetapi kurang kerap adalah kegagalan ovari pramatang atau kegagalan ovari pramatang kegagalan ovari pramatang (POF), Sindrom Asherman, gangguan serviks (serviks), hingga sindrom Sheehan.

Anda tidak perlu terlalu risau jika haid anda tidak lama sejak awal haid atau berlaku secara berkala. Sebaliknya, jika haid anda tiba-tiba berubah menjadi pendek atau sama sekali tidak ada jangka masa yang lama, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera.

Sebagai contoh, jika selepas 2 bulan tidak ada haid, maka terdapat hanya beberapa hari, maka anda disyorkan untuk berjumpa doktor.

Untuk mengetahui kitaran haid anda, anda harus mencatat tempoh haid yang anda alami setiap bulan. Jadi, jika ada perubahan, anda boleh segera mengetahui, dan anda boleh segera berjumpa doktor untuk mengetahui sebab dan rawatan yang tepat.