Kehidupan yang sihat

Cara Mengetatkan Punggung dengan Senam dan Kebaikannya

Ramai orang, terutama wanita, melakukan pelbagai cara untuk mengetatkan punggung agar badan kelihatan menarik. Gimnastik boleh menjadi salah satu cara untuk mengetatkan punggung yang cukup berkesan dan senang dilakukan.

Punggung adalah bahagian badan yang sering dianggap mewakili kesan seksi. Untuk menjadikan pantat lebih tegas, senaman dan gimnastik adalah kaedah paling selamat dan berkesan. Seperti yang kita ketahui, senaman sangat baik untuk membentuk dan mengencangkan otot-otot dalam badan, termasuk punggung.

Faedah Memperkuat Punggung

Kesan duduk secara berterusan untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan otot punggung mengecut atau mengecut. Sekiranya otot mengecut dan beban pada lapisan lemak di atasnya terlalu banyak, punggung boleh kendur. Keadaan ini juga boleh mencetuskan sakit belakang dan kesukaran melakukan pergerakan yang menggunakan otot di punggung, seperti menaiki tangga, atau berdiri setelah duduk.

Cara mengetatkan punggung yang boleh dilakukan adalah melakukan senaman fizikal secara berkala dan mengekalkan berat badan yang ideal. Gimnastik untuk seluruh badan dapat membakar lemak badan, termasuk lemak di punggung. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda mesti memahami pergerakan yang betul untuk mengencangkan otot punggung.

Pergerakan Yang Boleh Mengetatkan Punggung

Berjalan adalah salah satu latihan terbaik untuk pantat. Walau bagaimanapun, anda harus memilih jalan atau kedudukan treadmill mendaki, atau berbasikal. Semasa melakukan pergerakan ini, cuba jangan bersandar ke hadapan.

Sebagai tambahan kepada latihan di atas, terdapat beberapa gerakan lain yang dapat dilakukan untuk mengetatkan punggung, termasuk:

 • Mencangkung

  Berdiri dengan kaki selebar bahu. Kemudian hulurkan tangan ke depan. Bengkokkan lutut, turunkan pelvis anda serendah mungkin dan tolak punggung anda seolah-olah anda akan duduk. Cuba jangan meletakkan lutut ke depan daripada jari kaki. Ulangi 8-10 kali dengan perlahan. Semakin rendah kedudukan pelvis ketika melakukan squats, punggung akan menjadi lebih ketat.

 • Angkat Kaki

  Pergerakan ini membakar kalori dengan cepat, sambil mengetatkan otot punggung. Mulakan dengan berbaring di perut anda. Bengkokkan lutut kiri anda sehingga kaki bawah anda berserenjang dengan lantai, dengan telapak kaki anda menunjuk ke atas atau ke arah siling rumah anda. Kemudian, angkat lutut kiri bengkok anda setinggi mungkin dari lantai, dan tahan selama 5 saat . Ulangi pergerakan ini dua puluh kali, bergantian antara kaki kiri dan kanan. Pergerakan ini akan mengetatkan perut dan punggung anda.

 • Angkat kaki sebelah

  Berbaring di sebelah kiri anda dan bengkokkan lutut kiri anda sekitar 90 darjah. Pastikan kaki kanan lurus dan sejajar dengan punggung. Letakkan tangan kanan anda di pinggul kanan atas. Kemudian angkat kaki setinggi mungkin, dengan tangan anda memegang pinggul sehingga mereka masih menghadap ke hadapan. Kemudian turunkan kaki anda dengan perlahan. Lakukan gerakan ini 10 kali dan ulangi di sebelah kanan anda.

 • Jambatan

  Mulailah dengan berbaring di punggung, kemudian bengkokkan lutut sehingga telapak kaki anda hampir dengan punggung anda. Letakkan tangan anda di sisi anda dengan telapak tangan menghadap ke lantai. Kemudian angkat pinggul sehingga anda melihat garis lurus antara lutut dan bahu anda. Lakukan ini semasa anda menarik otot perut anda agar terasa kencang dan mengencangkan glute anda juga. Kemudian kembali ke kedudukan asal. Ulangi 8-10 kali.

 • Sepakan satu kaki

  Letakkan telapak tangan dan lutut anda di lantai, seperti posisi piggyback, dan pegang badan anda dalam kedudukan itu. Kemudian angkat satu lutut ke atas, menjaga lutut dibengkokkan dan membentuk sudut 90 darjah. Lakukan pergerakan ini sehingga anda merasakan sensasi menekan pada punggung anda. Kemudian perlahan-lahan kembali ke kedudukan permulaan. Cuba punggung anda dalam garis lurus semasa lutut anda diangkat. Lakukan ini pada setiap kaki 10 kali secara bergilir.

 • Paru-paru

  Untuk melakukan langkah ini, berdiri dengan kaki selebar bahu. Langkah kaki kanan anda ke hadapan. Kemudian turunkan badan sambil membengkokkan lutut kanan sehingga membentuk sudut tegak lurus. Kedudukan lutut kanan adalah tegak lurus dengan pergelangan kaki. Lakukan secara bergantian di antara kaki kanan dan kiri.

Untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal, memahami cara mengetatkan punggung dengan betul dan betul tidak mencukupi. Latihan ini juga harus seimbang dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, misalnya dengan makan makanan yang mengandung protein dan serat, dan menjauhi pengambilan alkohol dan merokok.