Kehidupan yang sihat

Kenali Manfaat Saderi untuk Kesihatan

Di Indonesia, saderi umumnya dikenal sebagai saderiadar sebagai pelengkap makanan yang sedap, seperti bebola daging atau sup. Sebenarnya, terdapat pelbagai manfaat kesihatan dari saderi selalunya digunakan untuk merawat pelbagai penyakit.

Tanaman saderi mempunyai banyak jenis dari pelbagai negara. Contohnya, saderi Cina yang merupakan sejenis saderi dengan rasa yang kuat dan mempunyai warna yang lebih gelap daripada biasa.

Pelbagai Khasiat Saderi

Bahagian tanaman saderi yang sering digunakan untuk perubatan adalah buah dan biji kering, kemudian diperah menjadi minyak. Selain itu, ada juga yang menggunakan saderi untuk membuat minuman yang serupa arak. Sekarang, jus saderi juga sering dihasilkan sebagai ubat, dan minyak saderi dihasilkan dalam bentuk kapsul.

Walau bagaimanapun, beberapa kelebihan saderi sebagai ubat belum terbukti secara saintifik dan memerlukan kajian lebih lanjut. Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan dari saderi:

 • Memperkemas mhaid

  Biji saderi mungkin berkesan untuk melancarkan dan meredakan ketidakselesaan haid. Ini berdasarkan kajian klinikal menggunakan biji saderi,anis) dan rumpai (safron) dimakan selama tiga hari.

 • Mmenghalau nyamuk

  Kemungkinan saderi boleh digunakan sebagai losyen penghalau nyamuk. Penyelidikan menunjukkan bahawa produk losyen penghalau nyamuk yang mengandungi 5-25% ekstrak saderi dapat mengusir nyamuk hingga empat jam.

 • Sumber mineral penting

  Saderi mengandungi mineral penting, seperti kalium yang berperanan membantu mengatur tekanan darah, dan mangan yang sangat terlibat dalam mengatur fungsi otak dan saraf.

 • Menurunkan tekanan darah

  Saderi mengandungi fitokimia atau dikenali sebagai phthalides, yang dapat melonggarkan tisu otot di dalam dinding arteri untuk meningkatkan aliran darah dan seterusnya menurunkan tekanan darah.

 • Meningkatkan ingatan

  Satu kajian mengatakan, saderi mengandungi antioksidan yang disebut luteolin yang dapat meningkatkan daya ingat. Bahan ini juga dianggap dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit akibat proses penuaan, seperti keradangan otak dan gangguan ingatan.

Umumnya, saderi selamat untuk dimakan dan digunakan pada kulit sebagai rawatan jangka pendek. Namun, saderi boleh menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari dan menyebabkan keradangan. Juga, perhatikan bahawa biji saderi dan minyak saderi mungkin tidak selamat untuk wanita menyusui dan wanita hamil. Dalam jumlah yang sangat banyak, saderi boleh menyebabkan rahim mengecut.

Walaupun banyak yang menjelaskan berbagai faedah saderi, ternyata pengambilan seledri dalam jumlah yang tinggi dalam bentuk ubat mempunyai risiko menyebabkan beberapa gangguan, seperti gangguan ginjal, pendarahan, tekanan darah rendah, dan gangguan sistem saraf. Oleh itu, anda tidak boleh mengambil saderi secara berlebihan. Sekiranya perlu, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambilnya sebagai ubat herba, baik secara langsung, dimasak, atau dalam bentuk makanan tambahan.