Keluarga

Jangan takut untuk berjumpa doktor apabila anak anda kekurangan berat badan

Kurang berat badan pada kanak-kanak boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Namun, kenaikan berat badan juga tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Anak-anak memerlukan makanan yang sihat dan pemakanan yang seimbang agar berat badan dan kesihatan mereka dijaga dengan baik. Untuk mencapainya, ibu bapa boleh berjumpa doktor.

Untuk mengetahui sama ada berat badan anak sesuai atau tidak, ibu bapa dapat memantau berat badan anak mengikut ketinggian dan usia anak.

Memeriksa Tanda-tanda Berat Badan

Mengetahui sama ada kanak-kanak kurang berat badan atau tidak, sebenarnya dapat dilihat dari keadaan fizikal anak. Contohnya, tulang rusuk yang jelas kelihatan ketika mandi atau ukuran pakaian yang tidak bertambah. Di samping itu, kanak-kanak yang kurang berat badan cenderung kerap sakit dan mudah letih ketika menjalankan aktiviti harian.

Sekiranya tanda-tanda ini dialami oleh kanak-kanak, adalah penting untuk membawa anak ke doktor atau perkhidmatan kesihatan untuk mengatasinya. Baik di hospital, pusat kesihatan dan posyandu. Doktor biasanya akan menilai tabiat makan, aktiviti dan kesihatan fizikal anak dan persekitarannya secara menyeluruh sebelum menentukan rawatan yang sesuai.

  • Data Pertumbuhan Kanak-kanak

    Doktor akan memeriksa berat badan, ketinggian, umur dan jantina anda. Ini dilakukan untuk mengetahui berat badan ideal pada kanak-kanak dengan memasukkan data dalam jadual pertumbuhan (carta pertumbuhanatau indeks jisim badan (Indeks Jisim badan). Di samping itu, doktor juga dapat menilai data pertumbuhan dan perkembangan anak yang dicatat setiap bulan di Card Towards Health (KMS).

  • Pengambilan Pemakanan Kanak-kanak

    Setelah mengumpulkan data pertumbuhan, doktor juga akan mengumpulkan maklumat mengenai pengambilan makanan yang dimakan oleh anak setakat ini. Ini dapat dilakukan dengan panduan piramid makanan, untuk mempermudah untuk menjelaskan dan mengklasifikasikan makanan yang disukai dan tidak disukai oleh kanak-kanak. Doktor kemudian boleh memberi nasihat mengenai makanan apa yang harus dimakan untuk anak-anak yang kurang berat badan sehingga mereka dapat menambah berat badan dan mencapai berat badan ideal mereka.

  • Pemeriksaan Tambahan

    Terdapat juga kemungkinan bahawa doktor perlu melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian makmal yang lebih spesifik, untuk mengetahui penyebab kekurangan berat badan pada kanak-kanak. Ini dilakukan terutamanya jika doktor mengesyaki bahawa anak itu kurang berat badan kerana keadaan perubatan tertentu. Contohnya, anak menderita anemia atau ada jangkitan sehingga anak mengalami cirit-birit kronik atau muntah yang menyebabkan penurunan berat badan.

Cara Mengatasi Berat Badan

Sekiranya kekurangan berat badan pada kanak-kanak berlaku bukan kerana keadaan perubatan lain yang mendasari, anda dinasihatkan untuk memberi pengambilan kalori yang mencukupi kepada anak-anak. Walau bagaimanapun, elakkan pengambilan kalori makanan ringan atau makanan segera walaupun dapat meningkatkan berat badan anak, kerana kebiasaan makan makanan ringan sejak kecil boleh dibawa ke dewasa. Sudah tentu ini tidak baik untuk kesihatan anak-anak pada masa akan datang. Selain mempunyai nilai pemakanan yang tidak seimbang, ia juga dapat meningkatkan risiko kegemukan.

Menaikkan berat badan anak dengan cara yang sihat dapat dilakukan dengan menyuruh anak-anak makan makanan yang sihat secara seimbang. Contohnya, dengan memberikan pengambilan nutrien setiap hari melalui pelbagai jenis makanan seperti roti, bijirin, telur, kacang, ikan, keju, daging, pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah.

Selain memakan pelbagai jenis makanan, juga memberi susu kepada anak-anak untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka. Oleh itu, susu adalah pengambilan penting bagi kanak-kanak dalam tempoh pertumbuhan mereka. Nutrien penting yang tidak diperoleh dari makanan, boleh ditambah dengan susu.

Bagi anda yang mempunyai pemakan pemilih atau pemakan pemilih, mengatasinya dengan mengajak anak-anak memilih makanan yang mereka sukai ketika berbelanja bersama. Untuk memperkenalkan makanan baru yang lebih sihat, selesaikan dengan menyediakan makanan ini bersama dengan makanan kegemaran mereka.

Cara lain yang dapat membuat kanak-kanak lebih berminat untuk makan adalah dengan membuat makanan dalam bentuk yang menarik. Tidak kurang pentingnya adalah membiasakan makan dengan anak-anak di meja makan, supaya ibu bapa dapat memberikan contoh untuk anak-anak mereka dengan makan pelbagai jenis makanan sihat bersama.

Berhati-hatilah dengan kekurangan berat badan pada kanak-kanak, kerana boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Bermula dari kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan, penurunan imuniti, dan juga pertumbuhan yang perlahan. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anak anda kurang berat badan sehingga dapat ditangani dengan baik.