Kehidupan yang sihat

Dapatkan rawatan kulit berminyak yang betul di sini

Kulit yang sihat dan berseri adalah cermin kecantikan semula jadi yang selalu didambakan oleh setiap wanita, termasuk kulit wajah yang berminyak. Walaupun memerlukan perhatian dan perhatian khusus, impian mendapatkan wajah yang berseri dan sihat tidak sukar.

Kulit berminyak disebabkan oleh kelenjar minyak (sebum) di bawah permukaan kulit kita terlalu aktif dan menghasilkan lebihan sebum atau minyak. Sebum adalah bahan berminyak yang berasal dari lemak badan. Walaupun berguna untuk melembapkan kulit, kadar minyak di dalam badan yang terlalu tinggi dapat menyebabkan liang pori tersumbat dan menyebabkan jerawat. Bukan hanya jerawat, penghasilan minyak yang berlebihan juga menjadikan pori-pori membesar yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit seperti bintik hitam, kulit kusam dan berkilat, dan cela lain yang boleh mengganggu penampilan. Bukan hanya remaja, masalah kulit berminyak dapat dialami oleh semua orang pada usia berapa pun.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kulit berminyak. Bermula dari faktor genetik, pola diet, usia, jantina, perubahan hormon, terutama pada wanita, keadaan fizikal, tekanan, cuaca, hingga kebiasaan menggosok wajah anda terlalu kasar ketika mencuci muka. Ketidakseimbangan hormon dan cuaca panas dan lembap dapat memperburuk masalah pada kulit berminyak.

Produk Penjagaan Yang Betul untuk Kulit Berminyak

Penting bagi anda untuk mengetahui jenis kulit anda supaya anda tidak memilih produk yang salah penjagaan kulit. Kerana penjagaan kulit berminyak tidak sama dengan rawatan untuk jenis kulit yang lain. Produk penjagaan kulit berlabel bebas minyak adalah penyelesaian terbaik bagi anda yang mempunyai kulit berminyak. Rangkaian penjagaan kulit yang mengandungi bahan semula jadi seperti Ekstrak Witch Hazel Juga bagus untuk jenis kulit berminyak. Ekstrak daun witch hazel sering digunakan pada kulit berminyak kerana dipercayai mengecilkan pori-pori dan menghalang pengeluaran minyak.

Selain mengetahui ramuan dalam produk penjagaan kulit wajah anda, juga penting untuk mengetahui rangkaian rawatan yang perlu anda lakukan. Dengan rawatan yang lengkap dan teratur, tentunya hasil yang anda dapat akan lebih memanfaatkan.

  • Mencuci muka atau buih muka. Pilih pencucian muka yang lembut, kerana sabun yang keras boleh mencetuskan kegatalan dan pengeluaran minyak yang berlebihan. Mencuci muka lebih kerap tidak akan menjadikan minyak kulit anda bebas. Oleh itu, cara paling berkesan untuk mengatasi kulit berminyak adalah dengan mencucinya dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam.
  • pelembap. Jenis kulit berminyak masih perlu menggunakan pelembap. Gunakan produk pelembap bebas minyak dan ringan untuk kulit. Lebih-lebih lagi, seiring bertambahnya usia, kulit anda memerlukan pelembap untuk melindunginya dari kesan penuaan. Ini membantu anda merasa muda pada usia berapa pun atau berasa hidup pada usia berapa pun! Sebaiknya gunakan pelembap atau pelembap dua kali sehari, setiap pagi dan petang.
  • Pelbagai produk penjagaan kulit sebagai pembersih dan toner berlabel minyak- percuma juga perlu digunakan agar kulit tidak bersinar. Pilih buih muka, pembersih dan toner mengandungi asid salisilik atau benzoyl peroksida yang berguna untuk menyerap lebihan minyak dan membantu mengecilkan liang pori.
  • Untuk kawasan yang mudah berjerawat, disarankan untuk menggunakan ubat jerawat yang digunakan secara langsung ke kawasan jerawat. Ubat jerawat berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran minyak, mempercepat pergantian sel kulit, melawan jangkitan bakteria, atau mengurangkan keradangan yang membantu mencegah parut.
  • Kosmetik bebas minyak. Pilih kosmetik dengan bahan asas minyak- percuma atau air-berasaskan terutamanya dengan label bukan-komedogenik. Kosmetik dalam bentuk serbuk dan mengandungi mineral biasanya lebih sesuai untuk kulit berminyak.
  • Kertas minyak. Kertas nipis ini sangat bermanfaat bagi pemilik kulit berminyak. Sebabnya, kertas minyak membantu menyerap minyak berlebihan dan menjadikan wajah tidak bersinar. Gunakan kertas lilin sesuai keperluan dan jangan menggosok wajah anda dengan terlalu keras.
  • Apa sahaja jenis kulit anda, pastikan anda selalu menggunakan pelindung matahari yang melindungi kulit anda dari kesan berbahaya dari sinar UVA dan UVB. Juga elakkan cahaya matahari langsung, gunakan cermin mata atau topi jika anda mesti berada di luar pada siang hari.
  • Adakah rawatan mingguan (penyelenggaraan mingguan) seperti menyental dan topeng. Dalam beberapa keadaan, doktor juga biasanya mengesyorkan rawatan laser dan kulit kimia.

Cara hidup atau gaya hidup yang seimbang juga dapat membantu pemilik kulit berminyak kelihatan cantik kecantikan dengan kulit yang sihat dan segar. Elakkan merokok, basuh wajah anda secara berkala setiap hari, dan buang sisa solek sebelum tidur. Elakkan makanan yang mencetuskan pengeluaran minyak berlebihan, seperti produk tenusu, makanan bergula dan mengandungi karbohidrat halus seperti mufin dan roti. Minyak ikan (tinggi asam lemak omega-3) terbukti dapat mengurangkan jerawat, kerana mengandungi sifat anti-radang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found