Kehidupan yang sihat

6 Ciri-ciri Orang Bercinta Yang Mudah dikenali

Walaupun mempunyai ciri orang jatuh cintamungkin kelihatan berbeza, tetapi tidak begitu berbeza. Kemungkinan besar apa dalamrasa seseorang yang jatuh cinta, hampir bersama dengan dirasakan oleh orang lain.

Jatuh cinta juga dapat dijelaskan dengan pendekatan saintifik. Contohnya, kecenderungan seseorang untuk memilih pasangan dipengaruhi oleh pelbagai perkara dalam dirinya dan persekitarannya. Inilah yang kemudian disebut kimia atau jika diterjemahkan secara meluas adalah padanan rasa.

Pelbagai Faktor Yang Membuat Seseorang Jatuh Cinta

Terdapat pelbagai faktor dalam tubuh yang dapat menentukan seseorang boleh jatuh cinta. Pendapat pakar menyatakan bahawa salah satu faktor yang berkaitan dengan kimia itu hormon. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai jumlah estrogen yang tinggi cenderung tertarik kepada mereka yang mempunyai kandungan testosteron yang tinggi.

Selain itu, faktor genetik juga boleh mempengaruhi seseorang dalam memilih pasangan. Gen yang terlibat dalam sistem kekebalan tubuh boleh menentukan dengan siapa seseorang jatuh cinta. Ini mempengaruhi keupayaan penciuman seseorang untuk menilai bau badan atau feromon orang lain yang juga dipengaruhi oleh faktor genetik. Semakin berbeza bau anda dengan seseorang, semakin tinggi kemungkinan anda jatuh cinta.

Terdapat banyak faktor penentu lain, seperti memilih pasangan yang mempunyai latar belakang etnik dan sosioekonomi yang sama. Ia juga dapat melihat faktor-faktor persamaan usia, dan kesamaan tahap kecerdasan atau tahap pendidikan. Selain itu, faktor lain yang boleh mempengaruhi seseorang untuk jatuh cinta adalah rasa humor dan daya tarikan yang mereka miliki.

Mengenali Ciri-ciri Orang yang Jatuh Cinta

Beberapa ciri orang cinta yang mungkin digunakan sebagai panduan untuk memahami diri mereka sendiri atau orang lain:

 • Tegang atau gelisah ketika bberjumpa

  Sebilangan ciri orang yang jatuh cinta adalah merasa tegang dan gelisah. Semua perasaan ini dianggap sebagai tindak balas yang normal ketika bertemu dengan seseorang yang memberikan kesan yang mendalam. Ini mungkin berkaitan dengan peningkatan pengeluaran hormon kortisol dalam badan pada orang yang sedang jatuh cinta.

 • Mahu bersama lebih kerap

  Penyelidikan telah menunjukkan bahawa pada peringkat awal jatuh cinta, ia mempengaruhi bahagian otak yang kaya dengan dopamin. Salah satu fungsi bahagian otak ini adalah memberi motivasi. Oleh itu, jangan terkejut jika seseorang jatuh cinta, sepertinya ada keinginan untuk menghabiskan lebih banyak masa dengannya.

 • Mencuba untuk mengetahui bagaimana perasaan pasangan anda

  Semasa anda sedang jatuh cinta, adalah wajar jika anda ingin mengetahui sama ada orang yang anda gemari mempunyai perasaan terhadap anda. Wanita mungkin lebih mampu menahan perasaan mereka sebelum mereka yakin bahawa lelaki yang mereka cintai mempunyai perasaan yang sama. Namun, wanita mungkin lebih berjaya ketika mendekati seseorang yang mereka cintai daripada lelaki.

 • Mahumeluahkan perasaan

  Ciri lain orang yang jatuh cinta adalah menyatakan apa yang mereka rasakan. Hanya saja, tidak semua orang dapat dengan berani mengatakannya. Berdasarkan kajian, lebih banyak lelaki meluahkan perasaan mereka terlebih dahulu kepada orang yang mereka sayangi. Kajian lain juga menunjukkan bahawa lelaki lebih mudah jatuh cinta berbanding wanita.

 • Bersedia untuk berkorban

  Seseorang yang sedang jatuh cinta akan bersedia memberikan banyak masa, tenaga, dan pelbagai bentuk meluahkan perasaan kepada pasangannya. Ini mungkin merupakan tanda bahawa dia sudah bersedia untuk menjalin hubungan yang ingin dibina.

Jatuh cinta adalah tempoh intensif yang unik. Menyedari pelbagai ciri orang yang jatuh cinta, mungkin dapat membantu anda memahami perasaan diri sendiri, pasangan anda, atau orang lain, sehingga anda dapat memulakan dan membina hubungan yang harmoni. Bukan itu sahaja, anda juga dapat menikmati faedah kesihatannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found