Keluarga

Hati-hati, Ibu, tabiat ini boleh merosakkan gigi anak-anak

Menjaga kesihatan gigi sememangnya penting, baik untuk ibu bapa dan juga anak-anak. Kepentingan memberus gigi mesti diajar sejak kecil. Tetapi, Beberapa tabiat yang kelihatan normal sebenarnya boleh merosakkan gigi anak.

Rongga, gigi longgar, dan masalah pergigian lain boleh mengganggu aktiviti dan kesihatan anak-anak. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk menjaga kesihatan anak-anak mereka dengan mengetahui tabiat apa yang boleh merosakkan gigi anak-anak mereka.

Walaupun gigi bayi yang dimiliki anak anda sekarang akan diganti dengan gigi kekal, itu tidak bermakna anda tidak perlu menjaga kesihatan gigi mereka dan membiarkan anak anda mempunyai tabiat buruk hanya kerana anda tidak mahu anak anda menjadi cerewet. Ingat, jika anda mempunyai masalah dengan gigi, anak anda boleh menjadi rewel dan boleh mempengaruhi bentuk gigi anak anda ketika dewasa.

Adakah Kebiasaan Anak Anda Mempunyai Kerosakan Gigi?

Berikut adalah beberapa tabiat yang boleh merosakkan kesihatan gigi anak anda:

 • Menghisap seharian

Jangan biarkan anak anda menghisap kebiasaan, terutama dengan jus, susu, atau minuman manis lain. Ini boleh membahayakan gigi anak kerana air liur atau air liur tidak dapat membersihkan gula yang tersekat di mulutnya, sehingga mencetuskan kerosakan gigi pada anak-anak.

 • Menghisap ibu jari dan menghisap

Terdapat pelbagai tabiat yang dilakukan oleh anak-anak untuk membuat diri mereka merasa selesa. Contohnya, menghisap ibu jari atau menghisap. Sekiranya tabiat ini dilakukan pada usia 4-6 tahun, ia boleh menyebabkan gigi anak-anak tumbuh terpisah. Kebiasaan ini juga boleh menyebabkan kesukaran untuk mengunyah.

Penyusuan sehingga anak cukup tua boleh mempengaruhi bentuk rahang dan bentuk gigi yang normal. Sekiranya anak anda sudah menjadi penenang sejak bayi, disarankan untuk menghentikan tabiat ini dari usia 1 tahun. Jika tidak, tabiat menenangkan akan menjadi lebih sukar untuk dipatahkan.

 • Menyusu pada waktu malam

Gigi anak telah disikat bersih, tetapi sebelum tidur anak meminta susu. Kebiasaan seperti ini secara tidak sengaja boleh merosakkan gigi anak. Menyusui pada waktu malam akan meninggalkan gula di mulut dan gigi anak anda sepanjang malam. Sekiranya dilakukan secara berterusan, enamel gigi akan rosak.

Sekiranya anak anda masih minum susu ibu, disarankan untuk membersihkan giginya setelah menyusu. Kerana dalam susu ibu juga mengandungi laktosa (sejenis gula dalam susu) yang dapat merosakkan gigi anak-anak.

 • Gigit pegun

  Memasuki zaman persekolahan atau prasekolah, kanak-kanak akan mula menggunakan alat tulis. Kebiasaan menggigit alat tulis, seperti pensil dan pen, boleh menyebabkan masuknya bakteria ke dalam mulut, dan dapat memicu kerosakan gigi. Sebenarnya, jika anak anda jatuh dengan alat tulis yang masih berada di mulutnya, ia boleh menyebabkan kecederaan pada badan

 • Minuman manis dan bersoda

  Selain tidak memberikan khasiat yang sempurna, minuman ringan juga mengandungi banyak gula. Sama juga dengan minuman bergula yang lain, termasuk jus buah. Walaupun kedengarannya sihat, sebenarnya serat atau nutrien lain yang terdapat dalam buah dapat hilang semasa proses jus.

Selain itu, bentuk yang halus menjadikan jus dapat dengan mudah dan cepat melewati saluran pencernaan, sehingga vitamin di dalamnya tidak mempunyai waktu untuk diserap dengan baik oleh tubuh.

 • Ubat gigi telan

  Ubat gigi kanak-kanak terdapat dalam pelbagai rasa dan warna yang menarik. Kadang kala, disengaja atau tidak, ubat gigi ditelan oleh kanak-kanak ketika dia menggosok gigi. Namun, seboleh mungkin hindarkan perkara ini daripada berlaku, kerana fluorida terkandung dalam ubat gigi, walaupun baik untuk kesihatan gigi, boleh menyebabkan fluorosis jika tertelan atau berlebihan. Fluorosis akan menyebabkan munculnya bintik-bintik coklat atau putih pada gigi.

Oleh itu, sebelum kanak-kanak dapat meludah dan membuang buih ubat gigi, disarankan menggunakan ubat gigi tanpa bahan fluorida.

Sekiranya anak anda mempunyai kebiasaan di atas, segera bantu dia menghentikannya atau mengurangkannya secara beransur-ansur. Contohnya, dengan memberikan pacifier hanya ketika makan, untuk mengurangkan intensiti menghisap anak.

Juga, gosok gigi anak anda sekurang-kurangnya dua kali sehari. Sediakan anak-anak peralatan untuk menggosok gigi ketika mereka berada di sekolah, sehingga mereka dapat menggosok gigi setelah makan di sekolah. Ajar anak minum air, terutamanya setelah mereka makan atau minum makanan manis. Tetapi perlu diingat, memberi terlalu banyak air kepada bayi juga tidak baik.

Anak-anak tentu tidak begitu memahami apa yang baik dan tidak baik untuk kesihatan. Melatih anak-anak dari usia muda untuk mengamalkan tabiat sihat dan melakukan pemeriksaan gigi secara berkala dapat membantu mereka mengelakkan kerosakan gigi. Sekiranya gigi anak anda kelihatan bermasalah, segera berjumpa doktor gigi. Jangan tunggu dia merasa sakit.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found