Keluarga

Mengalami Tuberkulosis Semasa Mengandung? Ketahui cara mengatasinya di sini

Tuberkulosis yang tidak dirawat semasa kehamilan adalah ancaman yang cukup berbahaya bagi ibu dan janin. Untuk mengetahui cara merawat batuk kering semasa mengandung, pertimbangkan tinjauan berikut.

Tuberkulosis, juga dikenal sebagai TB, adalah penyakit berjangkit yang biasanya menyerang paru-paru. Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang disebut Mycobacterium tuberculosis ia boleh merebak ke bahagian lain badan, seperti kelenjar getah bening, otak, dan tulang belakang.

Untuk mendiagnosis TB pada wanita hamil, doktor akan melakukan serangkaian pemeriksaan, termasuk riwayat aduan, pemeriksaan fizikal, dan pemeriksaan pendukung, seperti sinar-X, ujian dahak, dan ujian darah.

Rawatan Tuberkulosis Semasa Kehamilan

Tuberkulosis semasa kehamilan mesti dirawat dengan betul agar tidak menimbulkan risiko yang lebih besar kepada ibu dan janin. Sekiranya wanita hamil menghidap tuberkulosis, jangan risau, oke?

Pada dasarnya, TB semasa kehamilan dapat diatasi. Tetapi memang, rawatannya memerlukan masa yang lama dan mesti dilakukan secara berkala. Rawatan TB semasa kehamilan secara amnya dianggap selamat kerana jenis ubat dan dosnya telah disesuaikan agar tidak membahayakan janin dan rahim.

Setakat ini, kesan sampingan ubat TB pada kehamilan jarang berlaku. Sebenarnya, rawatan TB semasa kehamilan memberikan lebih banyak faedah daripada kesan sampingan.

Rawatan TB semasa kehamilan bergantung pada jenis TB yang dialami oleh wanita hamil. Terdapat 2 jenis tuberkulosis yang mungkin berlaku semasa kehamilan, iaitu TB laten dan TB aktif.

Tuberkulosis laten adalah ketika ujian menunjukkan bahawa wanita hamil dijangkiti TB, tetapi tidak ada gejala yang muncul. Sementara itu, tuberkulosis aktif adalah ketika wanita hamil mengalami gejala TB dan hasil ujian menunjukkan adanya jangkitan positif TB.

Rawatan untuk TB pendam

TB pendam tidak semestinya dirawat. Namun, jika ingin dirawat, ada beberapa ubat yang dapat diberikan kepada wanita hamil, yaitu: isoniazid dan rifampisin. isoniazid boleh dimakan sendiri atau boleh digabungkan dengan rifampisin.

Tempoh rawatan juga akan berbeza-beza, bergantung pada ubat apa yang ditetapkan oleh doktor. Sekiranya isoniazid diambil sendiri, tempoh rawatan adalah 9 bulan. Tetapi kalau isoniazid digabungkan dengan rifampisin, tempoh rawatan boleh menjadi lebih pendek, iaitu 3 bulan. Semasa rawatan ini, wanita hamil juga perlu mengambil makanan tambahan vitamin B6.

Rawatan untuk TB aktif

Rawatan TB aktif pada wanita hamil hampir sama dengan pesakit biasa. Rawatan dibahagikan kepada fasa intensif selama 2 bulan dan fasa lanjutan selama 4-6 bulan. Ubat yang diambil termasuk: isoniazid, rifampin, dan pirazinamida.

Pada fasa intensif, wanita hamil perlu minum ubat setiap hari. Semasa dalam fasa lanjut, wanita hamil hanya perlu minum ubat 2 kali seminggu. Tetapi dalam fasa apa pun, jadual minum ubat tidak boleh dilewatkan walaupun sekali, walaupun wanita hamil merasa sihat. Sama seperti rawatan TB laten, wanita hamil juga perlu mengambil makanan tambahan vitamin B6.

Rawatan TB cukup lama dan mesti berterusan. Sekiranya rawatan belum selesai dan wanita hamil telah melahirkan, wanita hamil mesti meneruskan rawatan sehingga selesai. Wanita hamil masih boleh menyusukan anak mereka, Macam mana boleh jadi. Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu memakai topeng semasa menyusu.

Bahaya dan Kesan TB Tidak Dirawat Semasa Kehamilan

Rawatan TB semasa mengandung sangat penting untuk keselamatan ibu dan janin. Selagi wanita hamil menjalani rawatan secara berkala, kemungkinan besar jangkitan TB tidak akan mempengaruhi si kecil. Sementara itu, jika tidak segera dirawat, jangkitan TB semasa kehamilan dapat menyebabkan:

  • Peningkatan risiko kelahiran pramatang
  • Bayi berat lahir rendah
  • Penularan jangkitan TB kepada bayi di dalam kandungan
  • Menular jangkitan TB kepada orang lain di sekitarnya

Perlu diingat bahawa rawatan TB perlu dijalankan secara berdisiplin sehingga selesai mengikut nasihat doktor. Jika tidak, ini akan meningkatkan risiko berulang tuberkulosis yang sudah tahan terhadap rawatan yang ada. Ini tentu akan menyulitkan rawatan selanjutnya.

TB semasa mengandung mungkin terdengar teruk. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat disembuhkan dengan rawatan biasa dan kesabaran tambahan diperlukan untuk menjalaninya. Dengan menjalani rawatan, wanita hamil tidak hanya melindungi diri mereka sendiri, tetapi juga janin dan orang di sekelilingnya.

Semasa rawatan, makan makanan berkhasiat, terutama yang tinggi protein. Pastikan pengudaraan di rumah sentiasa terbuka dan luangkan masa di bawah sinar matahari pagi setiap hari. Lebih baik lagi, lakukan senaman ringan setiap hari supaya badan menjadi lebih cergas dan bakteria tuberkulosis hilang dari badan dengan lebih cepat.

Di samping itu, jangan lupa untuk selalu berjumpa doktor. Wanita hamil dengan TB mungkin memerlukan pemeriksaan berkala dengan pakar pulmonologi dan pakar obstetrik supaya dos ubat TB, keadaan kehamilan, dan keadaan kesihatan keseluruhan dapat dipantau.