Kehidupan yang sihat

Khasiat Melon untuk Kesihatan Tubuh

Khasiat tembikai terkenal dalam menyokong kesihatan tubuh. Selain itu mempunyai Rasa manis dan menyegarkan, tembikai mempunyai manfaat untuk kulit, pencernaan, penglihatan, dan tulang.

Kelebihan tembikai diperoleh dari pelbagai nutrien di dalamnya. Beberapa jenis kandungan nutrisi yang terdapat dalam tembikai termasuk kalium, asam folat, protein, vitamin C, beta-karoten, dan magnesium. Berkat kandungan nutrien dalam tembikai, buah ini baik untuk dimakan oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak dan wanita hamil.

Pelbagai Khasiat Buah Melon

Dengan memakan tembikai, anda boleh mendapatkan pelbagai faedah kesihatan, termasuk:

1. Keperluan cecair badan yang mencukupi

Buah tembikai memang terbukti menyegarkan, terutama jika anda memakannya setelah bersenam atau ketika anda letih. Ini kerana sebahagian besar kandungan tembikai terdiri daripada air dan elektrolit yang membantu anda memenuhi keperluan cecair dan mengelakkan dehidrasi.

2. Menyokong kesihatan kulit

Bukan hanya jeruk yang terkenal dengan kandungan vitamin C, melon juga kaya dengan vitamin C di dalamnya. Pengambilan vitamin C yang mencukupi akan menyokong penghasilan kolagen, yang merupakan sejenis protein yang berperanan penting dalam memperbaiki dan mengekalkan tisu kulit.

3. Membantu meningkatkan penglihatan

Satu kajian menunjukkan bahawa tembikai mengandungi dua jenis antioksidan, iaitu lutein dan zeaxanthin. Kedua-dua jenis antioksidan dapat meningkatkan kesihatan mata anda, serta mencegah risiko penglihatan yang berkurang atau kabur kerana usia.

4. Menjaga kesihatan pencernaan

Selain terkenal dengan kandungan vitamin C, tembikai juga kaya akan serat di dalamnya. Sementara itu, serat adalah komponen penting dalam meningkatkan kesihatan pencernaan.

5. Meningkatkan kesihatan tulang

Manfaat tembikai yang tidak kurang pentingnya ialah membantu meningkatkan kesihatan tulang. Ini tidak terlepas dari kandungan pelbagai nutrien penting di dalamnya, seperti magnesium, folat, dan vitamin K yang merupakan komponen utama dalam menjaga dan meningkatkan kesihatan tulang.

6. Menurunkan tekanan darah tinggi

Salah satu faedah melon yang paling penting adalah membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Oleh itu, jangan terkejut jika tembikai sering dikaitkan sebagai buah yang sesuai untuk penghidap darah tinggi. Ini kerana tembikai rendah natrium, tetapi tinggi kalium.

Untuk mendapatkan faedah melon, anda boleh memakannya secara langsung sebagai makanan ringan. Anda juga boleh menggabungkan tembikai dengan buah-buahan dan sayur-sayuran lain dalam jus, salad, atau smoothie. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu sebelum meminumnya.