Kehidupan yang sihat

Petua Memilih Snek Bar yang Sihat

Bar makanan ringan adalah salah satu pilihan makanan ringan yang sangat digemari sekarang ini, terutamanya oleh para pemakanan. Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan dalam memilih bar makanan ringan yang enak, jadi makanan ringan ini bukan sahaja mengenyangkan, tetapi juga menyihatkan.

Bar makanan ringan umumnya dibuat dari bahan organik, seperti buah, kacang, atau biji. Makanan ringan yang menghilangkan kelaparan ini terdapat dalam pelbagai rasa yang senang dimakan dan senang didapati.

Anda perlu bersikap selektif dalam memilih bar makanan ringan sihat. Sebabnya, kandungan dalam setiap jenama produk bar makanan ringan boleh berbeza dan banyak mengandungi gula tambahan, menjadikannya lebih seperti gula-gula daripada makanan ringan yang berkhasiat.

Petua Memilih Bar Snek sihat satu

Pada asasnya, bar makanan ringan disyorkan untuk dimakan adalah bar makanan ringan bebas dari pemanis buatan, gula tambahan, dan diperbuat daripada bahan organik keseluruhan (tidak direkayasa secara genetik). Lain daripada itu, bar makanan ringan Diet yang sihat juga perlu mengandung berbagai nutrien, seperti serat, protein, lemak sehat, vitamin, dan mineral.

Dengan begitu, makanan ringan ini tidak hanya berguna untuk menunda kelaparan di luar waktu lapang, tetapi juga dapat menyokong kesihatan secara keseluruhan, termasuk mencegah gula darah rendah ketika anda tidak mempunyai waktu untuk makan.

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih bar makanan ringan sihat untuk dimakan:

1. Perhatikan jumlah kalori

Sebelum membeli bar makanan ringan, pastikan anda memeriksa jadual pemakanan dan memilih bar makanan ringan mengandungi kurang daripada 250 kcal. Kaedah ini boleh digunakan untuk memastikan penggunaan bar makanan ringan tidak menyebabkan anda mengambil lebihan kalori yang menyebabkan kenaikan berat badan.

2. Perhatikan maklumat pemakanan

Dari jadual maklumat nilai pemakanan, anda dapat melihat jumlah nutrien yang terdapat di dalamnya bar makanan ringan. Lebih baik memilih bar makanan ringan tinggi protein dan serat. Kedua-dua nutrien ini dapat membantu anda merasa kenyang lebih lama. Kandungan protein yang disyorkan adalah minimum 5 gram dan minimum 3 gram serat.

Lain daripada itu, bar makanan ringan dimakan juga harus mengandungi kurang dari 10 gram gula dan kurang dari 30 gram karbohidrat. Elakkan juga bar makanan ringan yang menyenaraikan gula atau pemanis tiruan, seperti aspartam, sucralose, dan sacralin, mengikut urutan 3 ramuan pertama.

Ini penting untuk mencegah lonjakan kadar gula darah secara drastik dan membantu menurunkan risiko anda menghidap pelbagai penyakit kronik, seperti diabetes, obesiti, dan penyakit jantung.

3. Pilih bahan asas yang sesuai

Bar makanan ringan dibuat dari pelbagai bahan asas, seperti granola, oat, atau kacang. Pilih bahan asas bar makanan ringan yang anda benar-benar boleh terima.

Sekiranya anda mempunyai alahan kacang, intoleransi susu lembu, atau intoleransi gluten, elakkan bar makanan ringan mengandungi bahan-bahan ini. Sebaliknya, cari bar makanan ringan dibuat dari oat, kacang soya, atau dilabel bebas gluten.

Maklumat mengenai komposisi bar makanan ringan akan dinyatakan pada pakej. Oleh itu, pastikan anda membacanya dengan teliti. Sekiranya anda seorang vegetarian, anda juga boleh menggunakan maklumat ini untuk mengelakkan bahan-bahan yang berasal dari haiwan.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai bar makanan ringan Sekiranya anda sihat, jangan ragu untuk berjumpa doktor, terutamanya jika anda menghidap diabetes atau perlu mengatur pengambilan pemakanan anda. Dengan cara itu, anda boleh menikmati bar makanan ringan sebagai makanan praktikal serta mendapat faedahnya.