Keluarga

Inilah sebab wanita hamil mudah jatuh sakit

Wanita hamil lebih mudah dijangkiti penyakit. Salah satu sebabnya adalah kerana sistem imun wanita hamil cenderung menurun. sekarang, penting bagi wanita hamil untuk mengetahui lebih banyak mengenai pelbagai penyebab mudah jatuh sakit, agar wanita hamil dapat mencegah penyakit dan menjadi lebih sihat semasa hamil.

Wanita hamil mungkin sering mendengar kisah pengalaman dari rakan atau keluarga yang merasa lebih mudah jatuh sakit semasa mengandung. Di antara banyak perubahan yang berlaku semasa kehamilan, keadaan ini agak biasa bagi wanita hamil.

Pada asasnya, lebih mudah jatuh sakit semasa mengandung kerana pelbagai perubahan badan yang mengikuti kehamilan itu sendiri. Jadi, anda boleh mengatakan bahawa ini adalah perkara semula jadi. Namun, tentu ada beberapa perkara yang dapat dilakukan agar keadaan ini tidak mengganggu atau membahayakan wanita hamil dan janin.

Memahami Sebab Lebih Lanjut Wanita Hamil Sakit Lebih Mudah

Sistem kekebalan tubuh di beberapa bahagian badan wanita hamil secara semula jadi dapat berkurang. Mekanisme ini berlaku untuk melindungi janin daripada diserang oleh sistem imun ibu kerana dianggap sebagai benda asing.

Keadaan ini menjadikan wanita hamil lebih mudah terkena jangkitan yang menyebabkan pelbagai penyakit. Malah jangkitan kecil boleh menyebabkan penyakit serius pada wanita hamil.

Peningkatan pengeluaran hormon progesteron semasa mengandung juga dapat mengendurkan otot ureter dan pundi kencing. Akibatnya, air kencing cenderung tinggal di pundi kencing lebih lama. Ini boleh menyebabkan bakteria membiak, mengakibatkan jangkitan saluran kencing.

Bukan hanya itu, tahap hormon estrogen yang lebih tinggi semasa kehamilan di saluran pembiakan juga dapat membuat wanita hamil lebih berisiko mendapat jangkitan kulat, seperti kandidiasis.

Masih banyak perubahan yang boleh membuat wanita hamil mudah sakit. Contohnya, loya dan muntah pada trimester pertama boleh menyebabkan ibu hamil kekurangan pengambilan nutrisi, sehingga wanita hamil menjadi lemah dan kekebalannya menurun.

Selain itu, pembesaran rahim pada trimester ketiga juga dapat membuat wanita hamil mudah diserang sakit belakang. Ini juga boleh menambah beban dan menekan aliran darah ke kaki, jadi wanita hamil akan mengalami kekejangan kaki lebih kerap.

Agar tidak mudah sakit semasa hamil, berikut cara mencegahnya

Wanita hamil, jangan putus asa dengan perubahan ini, okey? Walaupun wanita hamil lebih mudah diserang penyakit, terdapat banyak langkah pencegahan yang boleh diambil oleh wanita hamil untuk kesihatan diri dan bayi di dalam rahim, termasuk:

  • Elakkan makan daging dan telur mentah atau tidak dimasak.
  • Elakkan pengambilan susu yang diproses tanpa proses pasteurisasi.
  • Basuh tangan anda dengan kerap dengan air dan sabun yang mengalir, terutamanya sebelum makan, selepas memasak, atau selepas menggunakan tandas.
  • Kekalkan kenaikan berat badan yang normal semasa hamil dengan selalu makan makanan berkhasiat.
  • Tidur tepat pada waktunya dan berehat banyak.
  • Lakukan senaman dan regangan otot secara berkala.
  • Elakkan berkongsi peralatan makan dan makanan dengan orang lain.
  • Elakkan bersentuhan dengan haiwan peliharaan atau haiwan liar. Minta orang lain untuk membantu menjaga haiwan kesayangan anda, terutama membersihkan kandang dan sampah.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, wanita hamil juga harus selalu berkonsultasi dengan pakar kandungan mengikut jadual yang ditentukan. Seawal mungkin, periksa diri anda untuk mengesan kemungkinan penyakit berjangkit, seperti listeriosis dan jangkitan Streptokokus kumpulan B, atau jangkitan kelamin seperti sifilis, gonorea, HIV.

Pastikan juga wanita hamil telah menerima vaksin yang diperlukan semasa kehamilan. Sekiranya anda merasa tidak sihat atau bimbang mendapat jangkitan tertentu, wanita hamil dapat segera berjumpa pakar sakit puan di luar jadual yang ditentukan, untuk mendapatkan rawatan yang tepat.