Keluarga

Bidan dan Doula, Apa Perbezaannya?

Ramai di antara anda mungkin pernah mendengar istilah bidan dan doula. Namun, banyak juga yang berpendapat bahawa bidan dan doula mempunyai peranan yang serupa. Walaupun mereka berdua menemani wanita hamil, tugas bidan dan doula sangat berbeza. kamu tahu!

Seorang bidan adalah pekerja kesihatan profesional yang dapat memberikan bantuan perubatan kepada wanita hamil dari saat kehamilan, melahirkan anak, hingga bayi dilahirkan. Untuk menjadi bidan, seseorang mesti lulus dari pendidikan kebidanan terlebih dahulu.

Sementara itu, doulas bukan kakitangan perubatan, tetapi profesional yang telah dilatih dan diperakui untuk membantu wanita hamil. Doulas ditugaskan untuk memberikan sokongan emosi dan fizikal, serta maklumat yang diperlukan oleh wanita hamil semasa kehamilan dan selepas bersalin.

Inilah Perbezaan Antara Peranan Bidan dan Doula

Secara umum, perbezaan antara bidan dan doulas terletak pada jenis perkhidmatan. Bidan memberikan bantuan perubatan kepada wanita hamil, sementara doulas lebih menumpukan pada perkhidmatan psikologi.

Apabila dijelaskan secara terperinci, tugas yang dapat dilakukan oleh bidan adalah seperti berikut:

 • Lakukan pemeriksaan semasa kehamilan untuk memantau keadaan kesihatan janin.
 • Berikan cadangan mengenai makanan, jenis latihan, ubat-ubatan, dan maklumat kesihatan umum kepada wanita hamil.
 • Memberi pengetahuan kepada wanita hamil mengenai tempoh kehamilan, kelahiran anak, dan penjagaan bayi.
 • Membantu ibu hamil dalam merancang proses kelahiran.
 • Membimbing wanita hamil semasa proses melahirkan.
 • Membantu ibu hamil semasa dan selepas kelahiran normal.

Tidak seperti bidan, doulas tidak dibenarkan melakukan sebarang prosedur perubatan. Walau bagaimanapun, selalunya doula diperlukan untuk merapatkan komunikasi antara wanita hamil dan pegawai perubatan. Biasanya wanita hamil mula ditemani doula sejak trimester kedua atau ketiga.

Tugas doula adalah untuk membantu wanita hamil mewujudkan persekitaran yang selamat dan selesa secara emosional semasa mengandung. Doulas juga memberi sokongan kepada ibu hamil untuk melalui setiap fasa yang mesti dilalui.

Beberapa perkhidmatan yang dapat disediakan oleh doula termasuk:

 • Ajar teknik relaksasi dan pernafasan wanita hamil.
 • Bantu wanita hamil untuk memahami prosedur kelahiran dan kemungkinan komplikasi.
 • Membantu merealisasikan rancangan kelahiran.
 • Ajar teknik melahirkan agar dapat melahirkan dengan selesa.
 • Mendampingi dan mendorong wanita hamil semasa melahirkan.
 • Buat wanita hamil yang dalam proses melahirkan merasa tenang dan selesa, misalnya dengan mengurut dan memberi mereka minuman atau makanan ringan.
 • Beri pujian dan sokongan ketika ibu baru memulakan proses penyusuan.
 • Membantu ibu baru memahami cara menjaga bayi mereka dengan betul.
 • Bantu ibu dan ahli keluarga yang lain untuk menjalin hubungan dengan bayi yang baru lahir.
 • Pastikan anda mendapat rehat yang cukup, makan secara teratur, kekal terhidrasi, dan berasa selesa.

Kehamilan, kelahiran anak, dan penyusuan adalah proses yang panjang dan boleh mencabar bagi sesetengah orang. Sekarang, pada masa ini bidan adalah "kakak" yang akan memastikan anda dan bayi anda sihat. Sementara itu, doula adalah "kawan" yang akan memahami kebimbangan anda dan sentiasa membantu dan menemani anda.

Oleh itu, jika anda memerlukan seseorang yang selalu dapat menemani, mendorong, memberi keselesaan, dan menolong anda semasa mengandung dan selepas bersalin, doula adalah jawapannya. Namun, jika anda mengalami keluhan fizikal yang berkaitan dengan kehamilan anda, orang yang lebih sesuai untuk anda temui adalah bidan.

Untuk mencari bidan atau doula yang tepat, anda boleh mendapatkan maklumat daripada saudara-mara yang telah menggunakan perkhidmatan kedua-dua profesion ini atau membaca ulasan di internet. Namun, ingat bahawa tidak semua kehamilan menjalani proses yang sama.

Kadang-kadang, ada wanita hamil yang kehamilan atau keadaan mentalnya tidak dapat ditangani oleh bidan atau doula dan mesti dibawa ke pakar sakit puan. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan keadaan kehamilan anda dapat ditangani oleh bidan dan doulas.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found