Kehidupan yang sihat

4 Jenis Makanan Yang Menyebabkan Apendisitis Yang Perlu Anda Ketahui

Banyak faktor yang difikirkan boleh mencetuskan radang usus buntu, dan salah satunya adalah makanan yang menyebabkan radang usus buntu. Jadi, jenis makanan apa yang boleh mencetuskan penyakit ini?

Apendisitis adalah keradangan pada apendiks atau apendiks. Seseorang boleh menderita radang usus buntu kerana beberapa faktor, seperti jangkitan pada cacing atau parasit, penyumbatan usus oleh najis, kecederaan pada perut, dan kelenjar getah bening yang membesar di dinding saluran pencernaan.

Bukan hanya itu, pengambilan jenis makanan tertentu juga diketahui boleh mencetuskan keradangan pada lampiran.

Beberapa Makanan Yang Menyebabkan Apendisitis

Terdapat beberapa jenis makanan yang dianggap menyebabkan radang usus buntu, termasuk:

1. Biji benih

Makan buah-buahan yang mengandung biji di dalamnya, seperti anggur, jeruk, dan jambu biji dianggap menyebabkan radang usus buntu. Ini kerana biji buah sukar dicerna oleh usus dan akhirnya dapat menyumbat usus buntu.

Namun, itu tidak bermaksud anda tidak boleh makan buah-buahan ini sama sekali. Anda masih boleh makan buah dengan biji setelah mengeluarkan biji terlebih dahulu.

2. Makanan pedas

Makanan pedas, seperti cili dan lada, sering disebut sebagai makanan yang menyebabkan radang usus buntu. Ini kerana pengambilan makanan pedas yang terlalu banyak dapat merengsakan saluran gastrointestinal, sehingga memicu radang usus buntu.

Dalam beberapa kes, doktor sering menemui biji cabai dan paprika semasa proses apendektomi. Ini membawa kepada anggapan bahawa biji cabai dan paprika sukar dicerna, menyebabkan penyumbatan dan radang usus buntu.

Walau bagaimanapun, ini belum terbukti secara perubatan, kerana sebilangan kecil kes apendisitis disebabkan oleh biji cabai dan paprika. Namun, anda tetap dinasihatkan untuk membatasi pengambilan makanan pedas, terutama yang mengandungi cili dan paprika dan bijinya.

3. Makanan rendah serat

Daging dan produk olahannya, seperti bakso dan sosej, juga berpotensi menyebabkan radang usus buntu. Ini kerana kandungan serat yang rendah dalam makanan ini dapat menyebabkan sembelit, bahkan boleh menyebabkan radang usus buntu.

Untuk mengurangkan risiko radang usus buntu, anda harus mengehadkan pengambilan makanan ini atau mengimbangi pengambilan sayur-sayuran.

4. Makanan segera

Seperti daging dan produk yang diproses, makanan segera biasanya mengandungi sedikit atau tanpa serat. Oleh itu, makan makanan segera yang terlalu banyak juga boleh mencetuskan sembelit yang merupakan salah satu faktor risiko radang usus buntu.

Itulah beberapa makanan yang menyebabkan apendisitis yang perlu anda perhatikan. Tetapi, anda tidak perlu risau. Selagi tidak dikonsumsi secara berlebihan, pelbagai jenis makanan di atas tidak akan membuat anda langsung terkena radang usus buntu.

Untuk mencegah radang usus buntu tidak hanya dapat dilakukan dengan membatasi pengambilan makanan yang menyebabkan radang usus buntu. Anda masih perlu mengamalkan gaya hidup sihat dengan mendapatkan cukup air, makan sayur-sayuran dan buah-buahan, dan bersenam secara teratur.

Sekiranya anda mengalami gejala radang usus buntu, seperti sakit perut kanan bawah, selera makan menurun, demam, mual, muntah, dan kembung, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Doktor anda juga boleh memberitahu anda lebih banyak mengenai jenis makanan yang menyebabkan radang usus buntu.