Keluarga

Inilah kelebihan probiotik untuk wanita hamil

Makanan dan minuman yang mengandungi probiotik dipercayai dapat menjaga sistem pencernaan yang sihat, termasuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, manfaat probiotik untuk wanita hamil sebenarnya bukan hanya itu, kamu tahu.

Probiotik adalah bakteria dan secara amnya terdapat di usus setiap orang. Bakteria ini baik dan tidak akan mengganggu kesihatan ibu hamil. Sebenarnya, beberapa kajian menyokong bahawa probiotik baik untuk kehamilan. Jadi, mengambil probiotik semasa hamil tidak mengapa, Macam mana boleh jadi.

5 Kebaikan Probiotik untuk Wanita Hamil

Wanita hamil digalakkan untuk lebih selektif dalam memilih makanan dan minuman, kerana semua yang mereka makan dapat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan. Oleh itu, wajar jika wanita hamil ragu untuk mencuba makanan atau minuman yang mengandungi probiotik, alias bakteria.

Walaupun begitu, wanita hamil sebenarnya tidak perlu ragu-ragu, kerana terdapat banyak manfaat kesihatan yang dapat dipelajari dari probiotik, termasuk:

1. Mencegah senak

Keberkesanan probiotik dalam mengekalkan sistem pencernaan yang sihat tidak diragukan lagi. Kandungan bakteria baik dalam probiotik dipercayai menyerang bakteria jahat di dalam tubuh, termasuk di dalam usus, yang menyebabkan jangkitan tertentu dan mengganggu kesihatan.

Sekiranya wanita hamil sering mengalami sakit perut kerana kolik atau sembelit, wanita hamil disyorkan untuk mengambil probiotik. Bakteria baik ini juga dapat melancarkan pergerakan usus dan membuat najis bergerak lebih cepat, jadi wanita hamil tidak akan mengalami kesulitan membuang air besar.

2. Mengurangkan risiko preeklamsia dan kelahiran pramatang

Preeklampsia adalah gangguan kehamilan yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi dan kebocoran protein dalam air kencing. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan kerana boleh membahayakan nyawa ibu dan janin.

sekarangSalah satu faedah mengambil probiotik semasa mengandung adalah mengurangkan risiko preeklamsia. Di samping itu, sebuah kajian menunjukkan bahawa wanita hamil yang kerap menggunakan probiotik juga berisiko rendah untuk bersalin prematur.

3. Menurunkan risiko diabetes kehamilan

Diabetes kehamilan adalah diabetes yang baru muncul semasa kehamilan, biasanya pada kehamilan 24-28 minggu. Walaupun boleh hilang setelah melahirkan, diabetes kehamilan memberi risiko kepada wanita hamil untuk diabetes jenis 2. Diabetes kehamilan yang tidak dirawat juga boleh mengganggu kesihatan janin.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa penggunaan probiotik mempunyai kesan yang baik terhadap kestabilan gula dalam darah, sehingga mengurangkan risiko diabetes kehamilan. Namun, selain itu, wanita hamil juga disarankan untuk mengamalkan diet yang sihat, tetap aktif, dan menjaga kenaikan berat badan agar tidak berlebihan.

4. Menjaga kesihatan faraj

Mengonsumsi probiotik selama kehamilan juga diyakini dapat meningkatkan jumlah bakteria baik yang hidup di dalam vagina, sehingga kesihatan vagina dapat dijaga dengan lebih baik. Dengan mengekalkan jumlah bakteria baik, wanita hamil juga dilindungi dari vaginosis bakteria yang dapat menyebabkan komplikasi kehamilan, seperti persalinan pramatang.

5. Menurunkan risiko bayi mengalami alahan di kemudian hari

Beberapa kajian membuktikan bahawa probiotik yang dikonsumsi selama kehamilan mempunyai sifat untuk mengurangkan risiko bayi mengalami alergi di kemudian hari.

Si kecil dalam kandungan berisiko lebih tinggi menderita alahan sekiranya ibu atau bapa mengandung mengalami alahan. Sekiranya risiko anak kecil anda mengalami alahan cukup tinggi, tidak ada salahnya wanita hamil mengambil probiotik. Sebenarnya, penggunaan probiotik berterusan sehingga penyusuan susu ibu dapat meningkatkan keberkesanannya dalam mencegah kanak-kanak alergi. kamu tahu.

Dengan mengetahui manfaat probiotik untuk wanita hamil seperti yang dijelaskan di atas, sekarang wanita hamil tidak perlu ragu-ragu lagi untuk mula makan probiotik, ok? Wanita hamil boleh menemui probiotik dalam beberapa produk seperti yogurt, kimchi, susu kefir, kombucha, dan coklat gelap.

Sehingga manfaat probiotik dapat dirasakan secara maksimum, wanita hamil juga disarankan untuk makan makanan yang mengandung prebiotik, seperti pisang, epal, oat, dan rumput laut. Prebiotik adalah pengambilan makanan untuk menyokong pertumbuhan probiotik. Dengan memakan prebiotik, jumlah probiotik dalam badan dapat dikawal dengan baik.

Tidak ada ukuran pasti berapa banyak probiotik yang harus dimakan semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil ingin mendapatkan probiotik dari makanan tambahan, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found