Kesihatan

Memahami Bahagian Kornea Mata dan Cara Menjaga Kesihatannya

Kornea mata adalah lapisan mata terluar yang melindungi murid, iris dan ruang anterior. Fungsi utama kornea mata adalah untuk mencegah objek asing masuk ke mata, dan juga untuk membiaskan cahaya ketika memasuki mata.

Tidak seperti bahagian tubuh yang lain, kornea mata tidak mempunyai saluran darah untuk mengangkut nutrien. Kornea mendapat khasiatnya dari air mata dan humor berair (cecair yang menutupi kornea mata). Selain itu, kornea mata juga terdiri daripada protein dan sel yang berbeza dengan tisu lain di dalam badan kita.

Lapisan Kornea Mata

Kornea mata mempunyai lima lapisan dengan fungsi yang berbeza. Berikut adalah penjelasan mengenai lima lapisan di kornea mata:

1. Epitelium

Epitelium adalah lapisan paling luar kornea mata. Lapisan ini mempunyai peranan penting bagi kornea, iaitu sebagai pelindung, penyerap oksigen dan nutrien pengangkutan untuk diedarkan ke semua lapisan kornea.

2. Lapisan Bowman

Lapisan Bowman terletak di belakang tisu epitelium. Lapisan ini terdiri daripada serat kolagen yang kuat dan telus. Sekiranya lapisan ini terluka, tisu parut dapat terbentuk yang boleh mengganggu penglihatan, terutama jika berada di tengah.

3. Stroma

Stroma adalah lapisan paling tebal dan terletak di tengah kornea, di belakang lapisan Bowman. Lapisan ini terdiri dari air dan kolagen, jadi lebih padat, tetapi elastik. Bentuk dan susunan protein kolagen dalam stroma penting untuk menjaga kejelasan kornea dan fungsinya dalam mengalirkan cahaya.

4. Membran deskemet

membran deskemet adalah lapisan nipis di belakang stroma. Walaupun nipis, membran deskemet Ini adalah lapisan kuat yang melindungi kornea dari kecederaan dan jangkitan.

5. Endotelium

Endotelium adalah lapisan terakhir struktur kornea mata. Lapisan ini mengekalkan kejernihan kornea dengan mengeluarkan lebihan cecair dari stroma. Sekiranya fungsi endotelium terganggu, stroma akan berlebihan cecair sehingga penglihatan menjadi kabur.

Terdapat beberapa keadaan yang boleh mengganggu kesihatan kornea mata, termasuk penggunaan kanta lekap yang terlalu lama, pendedahan kepada alergen dan suhu udara yang terlalu kering.

Sebagai tambahan kepada keadaan ini, terdapat juga beberapa penyakit yang boleh menyebabkan kerosakan pada kornea, seperti herpes mata, herpes zoster, keratoconus, pterygium dan sindrom Stevens-Johnson.

Menjaga Kesihatan Kornea Mata

Untuk menjaga kesihatan kornea mata, anda boleh melakukan perkara berikut:

1. Pengambilan nutrien yang mencukupi

Vitamin A, C, E, karotenoid, zink, dan asid lemak omega-3 adalah nutrien penting yang diperlukan oleh mata. Oleh itu, pastikan pengambilan pelbagai nutrien mencukupi, agar kornea dan mata anda tetap sihat.

Anda dapat memenuhi semua nutrien ini dengan memakan wortel, jeruk, sayur-sayuran hijau, kacang-kacangan, telur, salmon, tuna, dan sardin.

2. Memakai cermin mata hitam

Pendedahan berlebihan terhadap sinar ultraviolet juga boleh mengganggu kesihatan mata. Oleh itu, semasa anda beraktiviti di luar pada waktu siang, anda harus menggunakan cermin mata hitam yang dapat mencegah pendedahan sinar UVA dan UVB ke mata anda.

3. Elakkan merokok

Tabiat merokok juga dapat meningkatkan risiko terkena penyakit mata, mulai dari katarak, degenerasi makula, hingga kerusakan saraf optik. Oleh itu, hentikan merokok dan elakkan terkena asap rokok agar kesihatan kornea dan mata anda terjaga.

4. Lakukan pemeriksaan mata secara berkala

Pemeriksaan berkala ke doktor mata perlu dilakukan sekurang-kurangnya setiap dua tahun. Ini supaya kesihatan mata anda terjaga. Dengan pemeriksaan mata secara berkala, penyakit kornea mata atau bahagian mata yang lain dapat dikesan lebih awal.

Peranan kornea dalam melindungi semua bahagian mata tidak boleh dipandang rendah. Oleh itu, anda perlu menjaga kesihatan kornea, supaya fungsi mata sebagai penglihatan tidak terganggu. Segera berjumpa dengan doktor mata anda sekiranya anda mengalami keadaan yang boleh mempengaruhi kornea mata.