Kesihatan

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Jenis Sinusitis

Terdapat beberapa jenis sinusitis yang dapat dialami seseorang, mulai dari sinusitis akut, subakut, hingga kronik. Setiap jenis sinusitis mempunyai sebab dan keluhan yang berbeza.

Sinusitis adalah keradangan dan pembengkakan dinding sinus atau kantung udara kecil yang terletak di belakang dahi, hidung, tulang pipi, dan di belakang mata. Jenis sinusitis dikelompokkan berdasarkan keparahan gejala dan tempoh aduan.

Jenis Sinusitis yang berbeza

Berikut adalah pelbagai jenis sinusitis yang perlu anda ketahui:

Sinusitis akut

Sinusitis akut adalah salah satu jenis sinusitis yang paling biasa. Sinusitis akut boleh menyebabkan rongga sinus menjadi radang dan membengkak, sehingga pembuangan lendir dari sinus tersumbat dan menyebabkan penumpukan lendir.

Kebanyakan sinusitis akut disebabkan oleh selesema biasa atau rinitis alergi dan biasanya hilang dalam masa 7-10 hari. Sinusitis jenis ini dapat dikenali dengan gejala berikut:

  • Lendir tebal, kuning, atau hijau yang keluar dari hidung atau terasa seperti mengalir di bahagian belakang kerongkong
  • Kesesakan hidung yang menyebabkan penghidapnya sukar bernafas melalui hidung
  • Sakit, bengkak, dan tekanan di sekitar mata, pipi, hidung, atau dahi yang semakin teruk dari masa ke masa

Gejala ini juga boleh disertai sakit kepala, sakit tekak, sakit gigi, batuk, bau mulut, keletihan, dan demam.

Sinusitis subakut

Walaupun gejalanya sama dengan sinusitis akut, sinusitis subakut pada umumnya terjadi disebabkan oleh jangkitan bakteria atau alergi bermusim, seperti alergi debunga atau alergi haiwan. Selain itu, sinusitis subakut dapat bertahan lebih lama, iaitu sekitar 4-12 minggu.

Sinusitis kronik

Sinusitis kronik berlaku apabila keradangan dan pembengkakan pada sinus berlangsung lebih dari 3 bulan. Gejala yang berlaku pada sinusitis jenis ini juga hampir sama dengan sinusitis akut, tetapi bertahan lebih lama.

Selain itu, terdapat beberapa gejala khas sinusitis kronik, iaitu:

  • Lendir tebal dan pucat yang keluar dari hidung atau terasa mengalir di bahagian belakang kerongkong
  • Batuk yang kerap disebabkan oleh aliran lendir dari hidung di kerongkong
  • Berkurangnya keupayaan untuk berbau
  • Sakit telinga

Sinusitis kronik boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria. Walau bagaimanapun, sinusitis jenis ini biasanya berlaku bersamaan dengan alahan berterusan atau masalah dengan struktur hidung, seperti septum dan polip hidung yang menyimpang.

Semua jenis sinusitis yang telah disebutkan di atas secara amnya dapat diatasi. Sebenarnya, kebanyakan penghidap dapat sembuh sendiri tanpa perlu berjumpa doktor. Namun, dalam beberapa kes, sinusitis yang tidak dirawat dengan baik dapat menyebabkan komplikasi serius, seperti meningitis, abses otak, atau jangkitan tulang.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala jenis sinusitis yang disebutkan di atas dan keadaan anda tidak bertambah baik selama kira-kira 10 hari, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.