Kesihatan

Bolehkah Aspirin Mencegah Kesan Sampingan Vaksin AstraZeneca?

Terdapat khabar angin bahawa mengambil aspirin sebelum atau sesudah mendapatkan vaksin AstraZeneca dapat mencegah kesan sampingan atau komplikasi pembekuan darah. Namun, adakah ini benar? Sekiranya anda mengambil aspirin sebelum mendapatkan vaksin AstraZeneca?

Aspirin adalah sejenis ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Ubat ini boleh digunakan untuk mengurangkan rasa sakit dan mengurangkan demam. Walau bagaimanapun, tidak seperti jenis NSAID lain, aspirin juga berguna untuk menipiskan darah dan mencegah pembentukan darah beku.

Berkat kesan ini, banyak orang berpendapat bahawa aspirin baik diambil sebelum atau selepas mendapatkan vaksin AstraZeneca untuk mencegah komplikasi serius yang berkaitan dengan penggunaan vaksin AstraZeneca, iaitu pembekuan darah.

Fakta Di Sebalik Kebaikan Aspirin untuk Mencegah Kesan Sampingan Vaksin AstraZeneca

Sebilangan orang yang akan mendapat vaksin AstraZeneca dihantui oleh berita mengenai risiko kesan sampingan berbahaya dari vaksin ini, iaitu terjadinya pembekuan darah atau darah tebal.

Risiko ini memang ada, tetapi anda tidak perlu terlalu risau. Sebabnya ialah kesan sampingan dalam bentuk gumpalan darah setelah vaksinasi AstraZeneca sangat jarang berlaku, yang dianggarkan hanya sekitar 1 dari 100,000 vaksin.

Berbanding dengan risiko, manfaat vaksin AstraZeneca dalam mencegah COVID-19 dianggap jauh lebih tinggi. Oleh itu, pelbagai institusi kesihatan di seluruh dunia, termasuk WHO, CDC, dan BPOM di Indonesia menyatakan bahawa vaksin yang dihasilkan oleh AstraZeneca selamat dan berkesan untuk mencegah COVID-19.

Mengambil aspirin sebelum atau selepas vaksin AstraZeneca untuk mencegah kesan sampingan pembekuan darah yang mungkin muncul selepas vaksinasi juga tidak semestinya diperlukan, kecuali jika anda sudah biasa mengambil ubat ini atas nasihat doktor.

Penting juga untuk diingat bahawa saat ini tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa pengambilan aspirin berkesan dalam mengurangkan risiko terkena kesan sampingan yang berbahaya atau gumpalan darah dari kesan sampingan vaksin AstraZeneca.

Walau bagaimanapun, aspirin sudah banyak digunakan untuk merawat penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan pembekuan darah atau penyumbatan pada saluran darah (aterosklerosis). Hanya penggunaan aspirin dalam penyakit ini tidak berkaitan dengan vaksin Astrazeneca.

Selain tidak ada bukti, dikhawatirkan pengambilan aspirin secara sembarangan dapat menyebabkan kesan sampingan berupa pedih ulu hati atau sakit perut, mual, muntah, berulang gejala ulser, dan sakit kepala.

Selain itu, kerana mempunyai kesan penipisan darah, aspirin juga dapat menyulitkan menghentikan pendarahan pada luka.

Cara Mengurangkan dan Mengatasi Kesan Sampingan Vaksin AstraZeneca

Kemunculan kesan sampingan setelah mendapat vaksin AstraZeneca sebenarnya bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan secara berlebihan. Sebabnya, ini adalah tanda bahawa tubuh sedang membentuk kekebalan atau kekebalan terhadap penyakit COVID-19.

Namun, ada beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan atau mengatasi kesan sampingan dari Vaksin AstraZeneca, iaitu:

  • Rehat yang mencukupi selama 7 hingga 9 jam, sebelum dan selepas vaksinasi.
  • Makan makanan berkhasiat dan minum air secukupnya.
  • Sapukan kompres suam atau sejuk ke kawasan suntikan.
  • Gunakan ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol, jika anda demam dan sakit teruk. Namun, untuk lebih selamat, anda harus berjumpa dengan penggunaan ubat ini dengan doktor anda.

Kesimpulannya, keberkesanan dan keselamatan aspirin untuk mencegah kesan sampingan vaksin AstraZeneca masih belum jelas dan memerlukan penyelidikan lebih lanjut. Oleh itu, jangan mengambilnya secara sembarangan tanpa persetujuan doktor, okey?

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan setelah mendapat vaksin AstraZeneca, seperti sakit dan demam yang tidak hilang, sesak nafas, sakit dada, sakit kepala yang teruk, atau penglihatan kabur, anda boleh berjumpa doktor.

Sekiranya sukar untuk mengunjungi hospital, anda boleh berunding melalui perkhidmatan telemedicine atau aplikasi ALODOKTER.