Kesihatan

3 Produk Mengandungi Amonia Yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu Hamil

Amonia terdapat dalam banyak produk isi rumah. Sekiranya sering disedut atau terkena kulit, sebatian ini boleh membahayakan kesihatan, terutama pada wanita hamil. Oleh itu, wanita hamil perlu menyedari pelbagai produk yang mengandungi ammonia.

Amonia adalah sebatian kimia gas, tidak berwarna, dan mempunyai bau yang sangat kuat. Kompaun ini banyak digunakan sebagai bahan dalam produk pembersih rumah tangga, pewarna rambut, dan cat dinding.

Terlalu banyak pendedahan kepada amonia boleh menyebabkan keradangan dan sensasi terbakar pada kulit dan mata. Amonia juga boleh menyebabkan kerengsaan pada mulut, hidung, tekak, dan paru-paru jika tertelan atau dihirup.

Sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil, berisiko terkena ammonia dari produk yang sering digunakan di rumah. Untuk mengelakkannya, penting bagi wanita hamil untuk mengetahui pelbagai produk yang mengandungi ammonia dan cara menggunakannya dengan selamat.

Pelbagai Produk Diperbuat dari Amonia dan Cara Menggunakannya dengan Selamat

Berikut adalah beberapa produk yang diperbuat daripada amonia yang perlu diketahui oleh ibu hamil dan cara menggunakannya dengan selamat:

Amonia dalam pewarna rambut

Produk pewarna rambut menggunakan ammonia sebagai salah satu bahan mentah. Pewarna rambut kekal mengandungi amonia tahap tinggi, sementara pewarna rambut separa kekal biasanya mengandungi kadar ammonia yang lebih rendah.

Produk pewarna rambut ini berfungsi dengan membuka lapisan kutikula rambut, supaya pewarna itu mudah dilekatkan dan tahan lebih lama.

Walaupun menjadikan rambut kelihatan lebih menarik, produk pewarna rambut yang digunakan secara berterusan dalam jangka masa panjang dapat menyebabkan rambut kelihatan kusam dan mudah gugur.

Namun, itu tidak bermakna wanita hamil sama sekali tidak boleh mewarnai rambut mereka. Hanya wanita hamil yang tidak menggunakannya terlalu kerap dan perlu lebih berhati-hati ketika menggunakannya. Ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil ketika menggunakan pewarna rambut, iaitu:

 • Pakai sarung tangan sebelum menggunakan pewarna rambut.
 • Pastikan tempat atau bilik mempunyai peredaran udara yang baik ketika mewarnai rambut anda.
 • Elakkan mencampurkan produk pewarna rambut dari pelbagai jenis atau jenama.
 • Sapukan jumlah pewarna rambut yang mencukupi hanya pada helai rambut untuk mengurangkan risiko ia diserap oleh kulit kepala.
 • Bilas dengan air sehingga bersih selepas pewarnaan.

Selain kaedah di atas, wanita hamil juga dapat mewarnai rambut mereka menggunakan pewarna bebas amonia atau yang dibuat dari bahan semula jadi, seperti inai. Wanita hamil juga harus menunggu sehingga usia kehamilan memasuki trimester kedua untuk meminimumkan pendedahan ammonia pada janin di rahim.

Amonia dalam agen pembersih

Kandungan ammonia pada produk pembersih lantai dan perabot umumnya mempunyai tahap yang diklasifikasikan sebagai selamat. Namun, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil ketika membersihkan rumah mereka menggunakan produk pembersih yang terbuat dari amonia, yaitu:

 • Buka tingkap atau pintu semasa membersihkan rumah atau perabot untuk membolehkan pertukaran udara dan mengelakkan bau ammonia terperangkap di dalam bilik dan mudah disedut.
 • Gunakan produk mengikut arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan.
 • Gunakan sarung tangan semasa menggunakan produk pembersih, kerana kulit biasanya menjadi lebih sensitif semasa kehamilan.
 • Basuh tangan setelah menggunakan produk pembersih dengan sabun dan air mengalir.
 • Elakkan mencampurkan produk pembersih yang mengandungi ammonia peluntur atau peluntur.
 • Tinggalkan ruangan sebentar jika anda merasa pening atau mual.

Sekiranya boleh, wanita hamil harus meminta pasangan mereka atau ahli keluarga yang lain untuk membantu membersihkan rumah. Ini dapat mengurangkan risiko wanita hamil terkena amonia dan mencegah keletihan semasa hamil.

Amonia pada cat dinding dan varnis

Sekiranya wanita hamil melakukan pengubahsuaian di rumah, anda harus mengelakkan kawasan rumah yang baru sahaja dicat atau barang yang baru sahaja dipernis. Beberapa bahan binaan, seperti cat dinding, penipis, dan penghilang pernis, mengandungi bahan kimia seperti ammonia dan klorin.

Sekiranya disedut untuk waktu yang lama, kedua-dua bahan kimia ini boleh membahayakan wanita hamil dan meningkatkan risiko keguguran, kecacatan kelahiran, dan perkembangan otak bayi yang terganggu.

Oleh itu, jika terdapat proses pembaikan rumah, lebih baik bagi wanita hamil untuk tinggal sementara di tempat lain dan kembali setelah proses pengubahsuaian selesai dan habuk telah dibersihkan.

Sekiranya ibu hamil masih membuat kerja rumah dan menggunakan produk yang terbuat dari amonia, baca arahan penggunaan pada label pembungkusan terlebih dahulu dan selalu pakai sarung tangan.

Wanita hamil juga dapat mengganti produk pembersih rumah tangga dengan bahan-bahan, seperti baking soda, cuka, atau boraks untuk meminimumkan penggunaan ammonia.

Tidak hanya itu, wanita hamil disarankan untuk berkonsultasi dengan doktor secara berkala untuk mengetahui keadaan kehamilan mereka. Jangan ragu untuk bertanya kepada doktor jika wanita hamil mengalami keluhan, seperti mual, muntah, atau sesak nafas, setelah terkena produk yang disyaki mengandungi amonia.