Keluarga

Petua untuk Mandi yang Menyenangkan untuk Anak Kecil anda dengan Mandi Buih

Waktu mandi boleh menjadi saat yang sangat menyeronokkan untuk si kecil anda. Mandi menggunakan mandi buih atau sabun bayi khas boleh menambahkan kegembiraan bayi anda.

Umumnya, anak kecil anda boleh mandi dengan mandi buih. Tetapi atas sebab keselamatan, lebih baik memandikan anak dengan mandi buih setelah berusia tiga tahun. Anda juga harus berhati-hati untuk tidak memilih pembersih bayi yang salah untuk memandikannya, kerana boleh menyebabkan kerengsaan atau masalah lain pada kulit si kecil anda.

Inilah yang perlu diberi perhatian semasa memandikan anak kecil anda

Tidak seperti orang dewasa yang boleh mandi seperti biasa, memandikan Si Kecil tidak boleh ceroboh, kamu tahu. Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan. Berikut adalah beberapa petua untuk memandikan anak:

 • Pastikan waktu mandi tidak mengganggu tidur.
 • Anda juga harus memastikan bahawa ketika mandi perut sudah kenyang.
 • Penting untuk mengetahui bahawa si kecil anda tidak merasa sejuk.
 • Gunakan air suam untuk mandi, jangan terlalu panas atau terlalu sejuk.
 • Pastikan anda telah mengisi tab mandi dengan air yang cukup (tidak lebih tinggi dari pinggang anak kecil anda ketika duduk di dalam tab mandi). Jangan biarkan anak kecil anda duduk di dalam tab mandi yang penuh, kerana ini boleh menyebabkan mereka lemas.
 • Di samping itu, adalah penting untuk memastikan kawasan tab mandi dan bilik mandi selamat dan tidak licin, agar anak kecil anda tidak tergelincir.
 • Pilih produk mandi buih yang selamat untuk si Kecil dan digunakan secara sederhana. Setelah bak berisi air suam, sapukan sabun ke dalam air dan kacau air di dalam tab mandi sehingga berbuih.
 • Setelah selesai memandikannya mandi buih, bilas badan anak kecil anda dengan air bersih dan suam, kemudian keringkan dengan lembut menggunakan tuala.

Pastikan si kecil tidak berlama-lama di dalam tab mandi, lebih baik tidak lebih dari 10 minit. Kerana pembersih bayi dapat mengeringkan kulit mereka. Dan semasa mandi, jangan biarkan anak kecil anda bersendirian di dalam tab mandi, walaupun hanya sebentar.

Inilah Cara Memilih Produk Pembersih Bayi

Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak mereka, termasuk produk pembersih kulit. Memang, kulit si kecil anda lebih nipis, sensitif, dan masih terdedah kepada jangkitan dan kerengsaan bakteria kerana bahan-bahan tertentu. Oleh itu, anda mesti lebih selektif dalam memilih produk pembersih untuk bayi anda.

Berikut adalah petua untuk memilih produk pembersih bayi yang selamat:

 • Pilih produk dengan bahan-bahan yang lembut pada kulit

  Produk mandi buih Bayi yang mengandungi wangian dan pewarna boleh menyebabkan kerengsaan kulit, terutama jika kulit anak kecil anda sangat sensitif.

 • Elakkan produk yang mengandungi alkohol dan detergen

  Bukan hanya wangian dan pewarna, produk mandi buih Anak kecil anda juga mesti bebas dari alkohol dan bahan pencuci. Selain dapat menyebabkan kerengsaan kulit dan mata, kedua-dua bahan ini juga dapat mencetuskan reaksi alergi pada bayi.

 • Tidak mengandungi bahan kimia berbahaya

  Pastikan anda memilih produk yang bebas dari phthalates, parabens, dan formaldehid. Kerana bahan kimia ini diketahui berpotensi membahayakan si kecil anda.

 • Tahap keasidan (pH) 5,5

  Jangan lupa untuk mengundi mandi buih bayi dengan pH yang ideal, iaitu tahap keasidan telah disesuaikan agar hampir dengan pH kulit bayi. Tujuannya adalah untuk mengelakkan kerosakan atau gangguan pada kulit si kecil.

Di samping itu, anda boleh memilih produk mandi buih dengan chamomile yang dapat melembutkan kulit si kecil, juga natrium laktat yang dapat melembapkan kulit dan mencegah kulit kering.

Masalah kulit tentu boleh mengganggu si kecil anda dan akan membuatnya cerewet. Oleh itu, pastikan anak anda menggunakan produk yang selamat dan sesuai untuk kulitnya yang halus. Sekiranya si kecil mempunyai masalah kulit kerana menggunakan produk penjagaan kulit tertentu, segera berjumpa dengan pakar dermatologi supaya rawatan dapat diberikan sesuai dengan keadaan kulitnya.