Kehidupan yang sihat

Berhati-hati dengan risiko jangkitan kulat di belakang penjagaan kuku

Bukan hanya wanita, kini lelaki juga semakin menyedari penjagaan kuku. Pelbagai rawatan kuku dilakukan untuk meningkatkan penampilan mereka. Cuma, jika anda tidak berhati-hati, ada risiko yang bersembunyi di belakangnya,

Berkat kemajuan teknologi, perawatan kuku yang dulu hanya dilakukan di salun atau salon kecantikan kuku, kini dapat dilakukan di rumah. Sebaliknya, ini boleh menimbulkan masalah baru yang mesti diperhatikan. Produk dan alat penjagaan kuku berisiko menyebabkan kerosakan kuku dan juga jangkitan kulat, jika anda tidak menjaga kebersihannya.

Perkara Yang Boleh Menyebabkan Jangkitan Kulat

Bukan sahaja peralatan di rumah, tetapi peralatan yang digunakan untuk melakukan perawatan kuku di salun juga mesti dianggap bersih. Kerana, jika tidak dijaga kebersihannya, peralatan seperti gunting kuku atau alat lain dapat menyebarkan jangkitan kulat kepada sesiapa yang menggunakannya.

Jangkitan kulat pada kuku (onychomycosis) boleh berlaku pada kuku kaki atau kuku jari kaki. Pelbagai faktor yang memungkinkan berlakunya kulat ini, antara lain:

 • Menggunakan produk kecantikan kuku yang mengandungi bahan kimia yang berlebihan.
 • Terdapat kecederaan pada kuku dan / atau luka pada kulit di kawasan sekitarnya.
 • Tidak menjaga kebersihan kuku.
 • Daya tahan rendah.
 • Pakai pakaian tertutup seperti kaus kaki, sarung tangan, pakaian tertutup dan lembap untuk masa yang lama.
 • Berenang di kolam renang awam
 • Menghidap diabetes.
 • Warga emas atau berumur lebih dari 65 tahun.
 • Mempunyai penyakit tertentu yang mengganggu peredaran darah.

Mengenali Gejala

Sebenarnya tidak ada gejala tertentu ketika anda mengalami jangkitan kuku jamur. Hanya dalam beberapa kes, orang dengan jangkitan kulat kuku merasa sakit atau sakit.

Kesakitan boleh timbul apabila kuku menjadi lebih tebal, jadi sakit ketika memakai kasut. Selain itu, penebalan kuku juga boleh menyebabkan kesukaran berdiri, berjalan atau melakukan aktiviti yang melibatkan pergerakan kaki atau tangan.

Gejala lain termasuk kesemutan, perasaan menusuk, atau sesuatu yang merangkak pada kulit, walaupun tidak ada yang mengganggu. Ini disebut parestesi, terjadi kerana kerengsaan atau gangguan pada saraf.

Keluhan lain sekiranya terdapat jangkitan kulat pada kuku, iaitu kuku dan hujung jari menjadi rapuh dan rosak, terutamanya jika jangkitan kulat itu teruk. Masalah sosial juga boleh berlaku, misalnya, menarik diri dari masyarakat kerana mereka merasa malu, merasa tidak aman.

Cara Mengatasi Jangkitan Kulat Kuku

Sekiranya kuku sudah dijangkiti jamur, disarankan untuk segera merawatnya. Terdapat beberapa cara untuk merawat kuku kaki yang terkena kulat.

Pertama, minum ubat antijamur yang berperanan membantu menumbuhkan kuku baru yang bebas dari kulat, sehingga kuku yang dijangkiti lama perlahan-lahan diganti.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan cat kuku atau larutan topikal antijamur yang mengandungi asid laktik, propilena glikol dan urea. Anda melakukan ini dengan menggunakan cat kuku pada kuku yang dijangkiti, termasuk kulit di sekitarnya. Terdapat juga losyen khas yang mengandungi urea untuk merawat kulat kuku, terutama jika kuku nipis.

Anda juga boleh menggunakan krim kuku antijamur. Rendam kuku terlebih dahulu, kemudian sapukan krim pada kuku yang dijangkiti. Krim dapat mengatasi jamur yang ada di permukaan kuku, hingga ke jamur yang ada di lapisan bawah.

Langkah-langkah perubatan lain yang mungkin diperlukan untuk merawat jangkitan kuku kulat oleh doktor termasuk:

 • Pembedahan untuk membuang kuku yang rosak oleh kulat, sehingga kuku baru yang sihat kemudian akan tumbuh. Kaedah ini dilakukan sekiranya jangkitannya teruk dan terasa sangat menyakitkan.
 • Terapi laser dengan kombinasi krim kuku. Walau bagaimanapun, kaedah ini masih jarang didapati dan masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Sebagai tambahan kepada langkah rawatan di atas, anda boleh mengambil makanan yang mengandungi kalsium, protein dan zat besi untuk menyokong proses penyembuhan

Petua Menjaga Kesihatan Kuku

Ingatlah perkara ini jika anda ingin kuku anda tetap sihat tanpa terkena jamur kuku:

 • Potong kuku secara berkala. Jaga agar kuku tidak terlalu panjang.
 • Jangan malas mencuci tangan agar kuku tetap bersih. Selepas itu, keringkan dengan betul. Elakkan berada dalam keadaan lembap untuk waktu yang lama, terutamanya ketika menggunakan kuku buatan.
 • Semasa melakukan rawatan kuku di salun, pastikan alat penjagaan kuku benar-benar bersih. Pastikan produk kecantikan yang anda gunakan tidak luput semasa anda menggunakannya.
 • Sekiranya perlu, bawa peralatan penjagaan kuku anda sendiri semasa anda pergi ke salun, untuk memastikan kebersihan. Pastikan produk kecantikan kuku disimpan dengan betul, tidak terkena cahaya matahari langsung, tidak lembap, pembungkusan tidak rosak.
 • Elakkan menggunakan kuku buatan ketika anda mengalami jangkitan kuku jamur, kerana ini dapat memperburuk keadaan.
 • Sentiasa gunakan kasut atau kasut semasa berada di tempat awam seperti kolam renang dan tempat lain. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan menggunakan kasut yang sudah lama tidak digunakan.

Menjadikan kuku sebagai bahagian tubuh yang cantik memang penting untuk menyokong penampilan. Walau bagaimanapun, menjaga kesihatannya, jauh lebih penting. Oleh itu, jaga kuku anda dengan alasan kesihatan, bukan hanya kecantikan, agar kuku anda bebas dari jangkitan kulat.