Kehidupan yang sihat

Adakah Kopi Hijau Sangat Bermanfaat untuk Menurunkan Berat Badan?

Terdapat banyak cara yang dilakukan oleh orang gemuk untuk mengatasi masalah kegemukan. Selain rawatan perubatan, terapi dan pengambilan ubat-ubatan herba juga sering dipilih, termasuk penggunaan ubat-ubatan herba kopi hijau yang didakwa dapat menurunkan berat badan dengan cepat.

Biji kopi hijau tidak bermaksud kacang dari kopi hijau, tetapi kacang dari kopi ceri yang belum dipanggang. Biji kopi hijau mempunyai kadar asid klorogenik (CGA) yang tinggi dan diklaim mempunyai sejumlah manfaat kesihatan. Salah satunya adalah menurunkan berat badan.

Penyelidikan Kopi Hijau

Sejumlah kajian pada haiwan menunjukkan bahawa CGA dapat memberikan kesan antidiabetik yang berkaitan dengan kesan meningkatkan daya tahan insulin, kesan anti-obesiti yang ditunjukkan oleh penurunan keliling perut subjek, dan efek antilipidemik yang ditunjukkan oleh penurunan lipid darah tahap.

Selain itu, kajian dengan memberikan CGA pada hewan juga menunjukkan penurunan risiko sejumlah penyakit yang berkaitan dengan kelebihan berat badan, seperti penyakit kardiovaskular (jantung dan saluran darah), penyakit hati, dan barah.

Dalam kajian yang dilakukan pada manusia, pemberian ekstrak kopi hijau memberi kesan yang lebih baik pada orang dengan tekanan darah sistolik tinggi, daya tahan insulin, dan obesitas perut. Selain itu, memberi ekstrak kopi hijau juga dapat mengurangkan selera makan.

Walaupun begitu, hasil kajian di atas masih perlu diuji lebih jauh untuk membuktikan manfaat kopi hijau untuk diet dan kesihatan tubuh, termasuk keberkesanan, dos optimum, dan tahap keselamatan.

Perbezaan antara Kopi Hijau dan Kopi Biasa

Dalam proses pembuatannya, kopi hijau tidak melalui proses memanggang yang boleh merosakkan kandungan kimia yang bermanfaat bagi tubuh. Inilah yang menjadikan kandungan CGA dalam kopi hijau lebih banyak daripada kopi biasa.

Menurut penyelidikan, kira-kira 45-54% kandungan CGA kopi akan rosak jika dipanggang pada suhu 230 ° C selama 12 minit. Di samping itu, lebih daripada 99% kandungan CGA kopi hilang ketika dipanggang pada suhu tinggi, misalnya di Panggang Bandar pada suhu 250 ° C selama 17 minit atau pada Panggang Perancis pada suhu 250 ° C selama 21 minit.

Proses pembuatan kopi juga mempengaruhi kandungan CGA. Kajian yang sama menunjukkan bahawa kopi tanpa filter memiliki kandungan CGA lebih banyak daripada kopi yang ditapis. Selain itu, juga didapati bahawa jumlah ikatan kimia CGA dalam kopi espresso lebih banyak daripada kopi yang ditapis.

Kesan Sampingan Kopi Hijau

Walaupun mempunyai sejumlah manfaat untuk kesehatan dan penurunan berat badan, kopi hijau juga berisiko mendapat kesan sampingan. Seperti kopi pada umumnya, kopi hijau mengandungi kafein yang dapat menyebabkan insomnia, kegelisahan dan kegelisahan, sakit perut, mual, muntah, dan peningkatan kadar jantung dan pernafasan.

Untuk selamat, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil kopi hijau sebagai makanan tambahan untuk program penurunan berat badan anda. Di samping mengelakkan risiko kesan sampingan, berjumpa doktor dapat menjadikan program penurunan berat badan anda lebih berkesan.

Ditulis oleh:

dr. Diani Adrina, SpGK

(Pakar Pemakanan Klinikal)