Keluarga

Adakah benar bahawa jantina bayi dapat dilihat dari keadaan kulit wajah wanita hamil?

Katanya, jantina bayi dapat dilihat dari keadaan kulit wajah wanita hamil. Andaian ini dipercayai oleh masyarakat kita, anda tahu. Sebelum anda mempercayai anggapan ini, anda harus terlebih dahulu mempertimbangkan penjelasan berikut, ya.

Semasa kehamilan, akan ada banyak perubahan yang dapat terjadi pada tubuh wanita hamil, bermula dari perut dan payudara yang membesar, penampilan tanda regangan, emosi dan mood boleh berubah, sakit pagi, untuk mengubah keadaan kulit wajah.

sekarangSelain daripada perubahan fizikal secara semula jadi semasa kehamilan, sebenarnya, perubahan keadaan kulit wajah wanita hamil juga dipercayai sebagai tanda seks bayi yang sedang dikandung.

Cara tradisional untuk mengesan jantina bayi telah banyak diedarkan di kalangan masyarakat sejak beberapa generasi dan tidak sedikit pun wanita hamil percaya bahawa anggapan ini benar.

Fakta mengenai Kulit Muka Ibu Hamil dan Jantina Bayi

Kulit wajah wanita hamil yang lebih kusam, berminyak, dan berjerawat daripada sebelumnya dipercayai membawa bayi perempuan. katanya neraka, bayi yang dikandung adalah "mencuri" kecantikan ibunya. Sebaliknya, wanita hamil yang mempunyai kulit wajah yang bersih dan bebas jerawat bermaksud mereka mengandung bayi lelaki.

Wanita hamil, anggapan ini hanyalah mitos, ya. Sejauh ini, tidak ada data dan penyelidikan saintifik yang dapat membuktikan bahawa perubahan keadaan kulit wajah semasa kehamilan adalah tanda seks bayi yang dikandung.

Perubahan keadaan kulit wanita hamil secara amnya berlaku kerana peningkatan hormon kehamilan. Apabila hormon ini meningkat, kelenjar kulit akan menghasilkan lebih banyak minyak atau sebum, sehingga menjadikan kulit wanita hamil lebih berminyak dan rawan jerawat.

Sebaliknya, kehamilan juga dapat menjadikan kulit wanita hamil kelihatan lebih bersih, lebih cantik, dan lebih cerah. Keadaan ini dipanggil cahaya kehamilan. Ini berlaku kerana peningkatan hormon kehamilan dan peningkatan aliran darah dan peredaran darah di dalam badan wanita hamil, sehingga kulit dapat kelihatan lebih cerah dan kemerahan.

Cara Mengesan Jantina Janin

Untuk mengetahui jantina janin, wanita hamil perlu melakukan pemeriksaan ultrasound kepada pakar obstetrik. Umumnya, jantina janin dapat diketahui pada usia kehamilan sekitar 18 hingga 20 minggu.

Selain mengetahui jantina janin, wanita hamil juga dapat memantau pertumbuhan dan keadaan kesihatan mereka melalui pemeriksaan ini. Oleh itu, ultrasound sering dilakukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan obstetrik rutin.

Selain ujian ultrasound, jantina janin juga dapat diketahui lebih awal melalui ujian genetik. Ujian ini juga sering dilakukan untuk mengesan sama ada janin mempunyai gangguan genetik.

Menjaga Kesihatan Kulit Muka Semasa Kehamilan

Untuk menjaga kesihatan kulit wajah semasa kehamilan, pastikan wanita hamil selalu mencuci muka dengan mencuci muka dan menggunakan pelembap dan pelindung matahari yang sesuai untuk jenis kulit wanita hamil. Namun, wanita hamil tidak boleh cuai dalam memilih produk penjagaan kulit, ya.

Ini disebabkan oleh beberapa ramuan dalam produk penjagaan kulit, seperti parabens, oksibenzon, phthalates, hidrokuinonretinoid, asid salisilat, benzoil peroksida, merkuri, dan asid hidroksi, menimbulkan risiko bagi kesihatan wanita hamil dan janin. Sekiranya wanita hamil ragu-ragu memilih produk penjagaan kulit, anda harus berjumpa terus dengan doktor.

Meneka jantina bayi yang dikandung memang boleh menjadi salah satu perkara yang menggembirakan yang dapat dilakukan oleh wanita hamil semasa hamil. Namun, jangan terlalu fokus pada jantina janin untuk mengabaikan kesihatan wanita hamil dan janin, okey?

Untuk menjaga kesihatan, wanita hamil perlu makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, berehat secukupnya, menguruskan tekanan dengan baik, dan mengelakkan merokok dan minum minuman beralkohol.

Sekiranya wanita hamil mendapat maklumat mengenai mitos kehamilan lain yang membingungkan dan tidak masuk akal, cubalah berunding dengan pakar sakit puan untuk memastikan maklumat itu betul.