Kesihatan

Sama ada ujian PCR diperlukan atau tidak setelah pengasingan selesai

Pesakit yang disahkan mendapat COVID-19 melalui ujian PCR dengan gejala ringan atau asimtomatik disyorkan menjalani pengasingan diri sekurang-kurangnya 10 hari. Namun, adakah perlu menguji semula PCR ketika tempoh pengasingan sudah berakhir? Lihat penjelasannya di sini.

Ujian PCR (tindak balas rantai polimerase) adalah pemeriksaan yang dilakukan untuk mengesan bahan genetik dari organisma tertentu, seperti virus Corona yang menyebabkan penyakit COVID-19. Ujian PCR untuk COVID-19 adalah kaedah paling tepat untuk mendiagnosis penyakit COVID-19.

Fakta mengenai Pengujian Semula PCR Setelah Pengasingan Selesai

Masih banyak orang yang berpendapat bahawa ujian PCR perlu dilakukan untuk benar-benar dinyatakan sembuh dari COVID-19 dan keluar dari pengasingan. Sebenarnya, ini tidak berlaku.

Pada hari-hari awal pandemi, pesakit COVID-19 memerlukan ujian PCR yang menunjukkan hasil negatif dua kali agar dinyatakan sembuh dari COVID-19. Namun, sejak Jun 2020, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyatakan bahawa ujian semula PCR tidak lagi diperlukan untuk menentukan penawarnya.

Pesakit COVID-19 dapat dinyatakan sembuh dan mungkin dibebaskan dari pengasingan jika mereka tidak merasakan gejala dan telah melewati masa pengasingan yang ditentukan.

Walau bagaimanapun, untuk menentukan sama ada pesakit telah pulih dari COVID-19, pesakit boleh berjumpa doktor. Untuk mengurangkan pendedahan dan menjauhkan diri dari keramaian di kemudahan kesihatan, pesakit juga dapat memanfaatkan layanan telemedicine untuk berbual secara langsung dengan doktor.

Penting untuk diingat bahawa ujian PCR berulang tidak diperlukan kerana ujian ini tidak dapat membezakan antara virus Corona yang aktif atau mati. Oleh itu, bagi pesakit COVID-19 yang telah selesai mengasingkan diri atau telah pulih, kadang-kadang hasil PCR masih boleh menjadi positif.

Ini berlaku kerana masih ada virus mati yang tidak lagi dapat menyebabkan penyakit atau menyebarkan COVID-19 kepada orang lain. Ini boleh menyebabkan berat sebelah dan membuat pesakit merasa bahawa dia belum pulih.

Apa yang Perlu Dilakukan jika Hasil Pengujian Semula PCR Positif Selepas Penyembuhan

Sekiranya anda telah menyelesaikan pengasingan diri dan dinyatakan telah sembuh dari COVID-19, tetapi hasil ujian PCR masih positif, jangan terlalu risau. Selagi tidak ada gejala, anda boleh bergerak dan berinteraksi dengan orang lain seperti biasa.

Hasil PCR yang positif setelah menyelesaikan pengasingan diri, terutamanya jika terdapat peningkatan nilai CT, kemungkinan besar menunjukkan bahawa anda telah pulih dari COVID-19 dan tidak dapat menyebarkan penyakit ini kepada orang lain.

Untuk menyokong proses pemulihan dari COVID-19, anda boleh melakukan petua berikut:

  • Makan makanan berkhasiat yang seimbang.
  • Ukur nilai ketepuan oksigen dan suhu badan secara berkala setiap hari.
  • Kurangkan atau atasi tekanan dengan baik.
  • Rehat yang mencukupi, iaitu dengan tidur selama 7-9 jam setiap malam.
  • Bersenam secara berkala, misalnya dengan melakukan regangan atau yoga.

Di samping itu, perlu juga diingat bahawa walaupun ujian ulang PCR tidak perlu dilakukan setelah menyelesaikan pengasingan diri, ini tidak berlaku jika gejala COVID-19 muncul kembali setelah beberapa waktu.

Sekiranya anda sekali lagi merasakan simptom COVID-19 atau mempunyai hubungan rapat dengan orang yang positif COVID-19, anda harus segera berjumpa doktor supaya doktor dapat memberi nasihat mengikut keadaan kesihatan anda.

Sebabnya, jika gejala COVID-19 muncul kembali, dikhuatiri anda akan mengalami jangkitan semula atau jangkitan semula. Selain itu, ini mungkin juga merupakan tanda bahawa anda mengalami COVID-19 jarak jauh.

Untuk mengelakkan penularan COVID-19, anda perlu mematuhi protokol kesihatan yang berlaku, seperti memakai topeng, mencuci tangan dengan kerap, dan menjaga jarak fizikal dari orang lain. Pastikan juga anda dan keluarga anda mendapat vaksin COVID-19.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai apakah ujian PCR diperlukan atau tidak setelah pengasingan COVID-19, anda juga boleh meminta doktor melalui ciri berbual dalam permohonan ALODOKTER atau membuat temu janji dengan doktor di hospital jika anda benar-benar memerlukan pemeriksaan segera.