Kesihatan

Kesan COVID-19 pada Pesakit Kanser dan Langkah-langkah Pencegahannya

Penghidap barah harus sangat waspada di tengah wabah COVID-19, kerana mereka lebih mudah dijangkiti virus Corona dan mengalami gejala yang teruk akibat COVID-19. Oleh itu, langkah pencegahan yang tepat diperlukan agar orang yang menderita barah tidak dijangkiti virus Corona.

COVID-19 adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus Corona. Virus yang menyerang sistem pernafasan lebih cenderung menyebabkan jangkitan pada orang dengan sistem imun yang lemah, seperti orang tua dan orang yang menghidap barah.

Sekiranya anda didiagnosis menghidap barah dan memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan yang terdekat:

 • Ujian Cepat Antibodi
 • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
 • PCR

Menurut data WHO, barah adalah penyakit kronik yang berisiko tinggi menyebabkan komplikasi serius akibat COVID-19, selain penyakit jantung dan saluran darah, diabetes, dan penyakit pernafasan kronik.

Apa Kesan COVID-19 yang Boleh Dihidapi oleh Pesakit Kanser?

Kanser dan rawatannya, seperti kemoterapi dan terapi radiasi atau radioterapi, boleh menyebabkan sumsum tulang pesakit barah berhenti menghasilkan sel darah putih yang bertindak sebagai 'tentera' yang melindungi tubuh daripada jangkitan dan penyakit tertentu.

Itulah sebabnya, penderita barah akan mengalami penurunan sistem kekebalan tubuh mereka, sehingga tubuh mereka tidak dapat melawan jangkitan, termasuk infeksi virus Corona.

Selain berisiko dijangkiti virus Corona, berikut adalah beberapa kesan yang dapat dialami oleh pesakit barah akibat penyakit COVID-19:

Gejala COVID-19 yang kelihatan lebih teruk

Sebilangan orang yang dijangkiti virus Corona tidak mengalami gejala, sementara yang lain mungkin mengalami gejala COVID-19 ringan, sederhana, atau teruk.

Gejala seperti selesema ringan biasanya dialami oleh orang dewasa dengan sistem imun yang normal. Pada orang yang mempunyai sistem imun yang baik, gejala COVID-19 mungkin tidak muncul sama sekali.

Ia berbeza dengan pesakit barah. Gejala COVID-19 yang dialami oleh orang yang menghidap barah atau sedang dirawat kerana barah boleh menjadi lebih parah, seperti demam tinggi, sakit dada, bibir dan kuku kebiruan, sesak nafas, hingga kesedaran menurun atau koma.

Risiko mendapat komplikasi berbahaya COVID-19

Apabila pesakit barah dijangkiti virus Corona, sistem ketahanannya akan semakin lemah. Akibatnya, penderita barah yang menghidap COVID-19 lebih berisiko mengalami beberapa komplikasi berbahaya, termasuk:

 • Radang paru-paru yang teruk
 • ARDS (sindrom kecemasan respiratori akutatau kegagalan pernafasan yang disebabkan oleh ribut sitokin
 • Serangan jantung
 • Kegagalan buah pinggang
 • Kerosakan jantung
 • Jangkitan atau sepsis yang teruk
 • Rhabdomyolysis

Rawatan barah disekat

Untuk menghentikan penyebaran virus Corona, setiap orang dianjurkan untuk menjalani jarak fizikal dan tinggal di rumah. Namun, ini menyukarkan pesakit barah untuk mendapatkan rawatan, seperti kemoterapi, radioterapi, atau pembedahan.

Oleh itu, penghidap barah perlu berunding dengan doktor yang merawatnya untuk menyusun semula rancangan rawatan barah mereka semasa wabak ini.

Untuk menentukan sama ada pesakit perlu menjalani kemoterapi, terapi radiasi, atau pembedahan di hospital, doktor akan menilai tahap keparahan barah (tahap barah) dan keadaan umum pesakit.

Apa yang Harus Dilakukan Pesakit Kanser Semasa Pandemik COVID-19?

Secara umum, langkah pencegahan yang harus diambil penderita barah semasa pandemik COVID-19 adalah seperti berikut:

 • Mengehadkan hubungan fizikal dengan sesiapa sahaja sekurang-kurangnya 12 minggu
 • Pakai topeng ketika bepergian di luar rumah dan jauhkan dari tempat orang ramai atau sesak
 • Jaga jarak minimum 1.5-2 meter ketika berinteraksi dengan orang lain
 • Mengonsumsi makanan berkhasiat seimbang untuk mengekalkan sistem imun
 • Basuh tangan dengan kerap menggunakan air dan sabun selama 20 saat, terutamanya sebelum makan dan selepas menggunakan bilik mandi
 • Ambil ubat-ubatan yang telah diresepkan seperti yang disyorkan oleh doktor secara berkala
 • Lakukan senaman ringan secara berkala di rumah jika boleh
 • Meminta pertolongan dari orang lain di rumah untuk membersihkan rumah dengan kerap, terutama objek yang sering disentuh seperti meja, kerusi, dan kenop pintu

Selain mengambil beberapa langkah pencegahan COVID-19 di atas, penghidap barah juga perlu berhubungan dengan keluarga dan rakan-rakan agar mereka tidak merasa kesepian atau terpencil.

Sekiranya keadaan penyakit bertambah buruk atau mengalami gejala COVID-19 dalam bentuk demam, batuk, atau sesak nafas, penghidap barah perlu segera mengasingkan diri dan menghubungi doktor yang merawatnya atau talian panas COVID-19 di 119 Ext.9 untuk panduan selanjutnya.

Penghidap barah boleh berbual doktor terus ke aplikasi ALODOKTER jika ada perkara yang ingin anda tanyakan mengenai masalah kesihatan mereka, dan buat temu janji untuk berunding dengan doktor di hospital jika anda benar-benar memerlukan pemeriksaan atau rawatan langsung.