Kesihatan

Ujian psikologi dapat mengenal pasti jenis gangguan mental yang anda rasakan

Apabila mengalami tekanan atau masalah yang teruk, kemungkinan seseorang akan mengalami gangguan psikologi atau mental. Ahli psikologi dapat membantu dengan melakukan pelbagai ujian psikologi untuk mengetahui punca dan bagaimana menangani tekanan atau masalah.

Ujian psikologi terkenal di pejabat untuk menentukan keperibadian, tahap IQ atau memahami kekuatan dan kelemahan pekerja. Walau bagaimanapun, seorang ahli psikologi juga dapat melakukan ujian psikologi pada seseorang yang mengalami gangguan mental atau psikologi, untuk mengetahui penyebab gangguan tersebut.

Ujian dan Temu Bual Bertulis

Peranan ahli psikologi dalam mengatasi gangguan psikologi bukan hanya sebagai tempat untuk bercerita, tetapi pada masa yang sama membantu seseorang untuk memperbaiki kehidupan mereka yang seterusnya. Ini bertujuan untuk memulihkan tingkah laku yang sihat, termasuk memperbaiki hubungan dengan orang lain, mengajar bagaimana mengekspresikan emosi dengan lebih baik, atau berfikir dengan lebih positif.

Seseorang yang mengalami gangguan jiwa secara amnya akan mengalami perubahan emosi, pemikiran, atau tingkah laku dalam menjalani kehidupan seharian mereka. Tanda-tanda yang muncul merangkumi perasaan sedih, bingung, sukar menumpukan perhatian, kegelisahan, ketakutan dan kebimbangan yang berlebihan, merasa bersalah, menarik diri dari persekitaran, mengalami masalah tidur, minum ubat, mengalami perubahan mood yang drastik dan sebagainya. Walau bagaimanapun, banyak orang tidak menyedari bahawa apa yang mereka alami adalah gangguan mental yang mungkin memerlukan bantuan profesional.

Untuk memahami keadaan yang tepat, ahli psikologi boleh melakukan ujian psikologi yang berlangsung selama beberapa jam atau lebih dari satu hari. Jenis ujian psikologi yang diberikan akan disesuaikan dengan keadaan dan kemampuan seseorang pada masa itu. Ahli psikologi dapat memberikan satu siri ujian psikologi secara bertulis dalam bentuk soalan, senarai, tinjauan dan lain-lain. Ada kemungkinan ujian psikologi akan diikuti dengan sesi temu ramah untuk meneroka dan menilai masalah yang dihadapi.

Setelah ujian psikologi selesai, psikolog akan mengumpulkan dan menganalisis maklumat yang diperoleh untuk menentukan diagnosis, tindakan yang diperlukan atau memberikan cadangan rawatan kepada pihak lain.

Diikuti dengan Terapi

Gangguan mental yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan masalah serius dari masa ke masa. Oleh itu, ahli psikologi mungkin mencadangkan psikoterapi untuk merawat gangguan tersebut setelah dilakukan penilaian.

Terdapat beberapa jenis terapi untuk orang yang mengalami gangguan mental, termasuk:

  • Terapi Pertuturan atau Psikoterapi

Terapi ini adalah kaunseling, membincangkan keadaan pesakit termasuk perasaan, suasana hati atau suasana hati, pemikiran dan tingkah laku. Psikoterapi boleh dilakukan secara individu, dengan ahli keluarga atau kumpulan. Terapi ini bertujuan untuk membina dan menyokong ketika menangani masalah.

  • Kawal tekanan

Tekanan boleh membuat kesakitan menjadi lebih teruk. Untuk mengelakkan ini, ahli psikologi akan mengajar anda bagaimana mengurangkan tekanan dan kesakitan yang timbul.

  • Amalkan teknik relaksasi

Untuk menangani masalah yang dihadapi, psikologi boleh mengajak pesakit untuk belajar mempraktikkan teknik relaksasi agar lebih tenang dalam menangani tekanan atau kegelisahan, sehingga mereka dapat menentukan sikap, pilihan dan mencari jalan keluar terbaik untuk masalah yang dihadapi.

  • Memperkenalkan pengurusan kesakitan

Tujuan latihan ini adalah untuk meningkatkan kualiti hidup dengan ketara dalam menghadapi cabaran hidup.

Ujian psikologi dianggap mampu menjadi jambatan untuk mengetahui dan mengatasi gangguan mental yang dialami oleh seseorang. Dengan melakukan siri ujian psikologi, psikolog dapat menentukan gangguan psikologi yang dialami oleh seseorang dan memberikan rawatan. Banyak orang juga akan dibantu oleh ujian psikologi, kerana mereka akan dapat mengenal diri mereka sendiri dan mengetahui cara terbaik untuk menangani pelbagai masalah, sehingga kualiti hidup mereka akan lebih baik.