Keluarga

4 Punca Wanita Hamil Mengalami Kesukaran Tidur

Tidak sedikit wanita hamil yang mengadu sukar tidur, walaupun tidur sangat penting untuk kesihatan ibu hamil dan janinnya. Adakah wanita hamil sering tidur juga? Jika ya, ketahui apa yang menyebabkan wanita hamil sukar tidur, sehingga wanita hamil dapat mengatasinya.

Wanita hamil disyorkan untuk tidur lebih banyak, iaitu sekitar 7-9 jam sehari. Ini disyorkan bukan tanpa sebab, kamu tahu. Selain bermanfaat untuk merehatkan badan, tidur ketika hamil juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan ibu hamil dan janin.

Sebaliknya, wanita hamil yang tidak cukup tidur terdedah kepada komplikasi kehamilan, seperti preeklamsia, diabetes kehamilan, dan penghambatan pertumbuhan dan perkembangan janin.

Punca Wanita Hamil Mengalami Kesukaran Tidur

Kesukaran tidur semasa kehamilan biasanya dipengaruhi oleh ketidakselesaan yang disebabkan oleh banyak perkara, termasuk:

1. Mual dan muntah

Umumnya loya dan muntah semasa mengandung berlaku pada trimester pertama. Walau bagaimanapun, ini juga boleh berlaku pada trimester kedua dan ketiga. Malah, ada juga wanita hamil yang mengalami loya dan muntah sepanjang kehamilan mereka.

Walaupun sering disebut sakit pagiSebenarnya, loya dan muntah semasa mengandung boleh berlaku pada bila-bila masa, sama ada pagi, petang, atau malam. Sudah tentu ini boleh menyebabkan wanita hamil sukar tidur jika terjadi pada waktu malam, kerana keinginan untuk muntah sukar ditolak.

Untuk mengelakkan loya dan muntah semasa hamil, wanita hamil sebenarnya disarankan untuk berehat secukupnya, kerana keletihan sebenarnya dapat memperburuk mual. Oleh itu, selalu minum air suam dan makanan ringan, seperti roti roti halia, di tepi katil anda untuk mengelakkan rasa mual.

2. Kekejangan kaki

Kekejangan kaki adalah salah satu masalah yang sering dialami oleh wanita hamil dan biasanya berlaku pada waktu malam. Kesakitan dan ketidakselesaan akibat kekejangan pastinya boleh menyebabkan wanita hamil mengalami kesukaran untuk tidur atau bangun dari tidur.

Untuk mengelakkan ini, wanita hamil boleh meregangkan kaki sebelum tidur. Sekiranya di tengah tidur wanita hamil mengalami kekejangan kaki, segera luruskan kedua kaki anda dan gerakkan jari-jari kaki anda perlahan-lahan. Jangan lupa mengurut bahagian betis untuk merehatkan otot yang tegang.

Sebilangan pakar mengatakan bahawa kekejangan kaki disebabkan oleh tahap kalsium dan magnesium yang rendah dalam tubuh wanita hamil. Oleh itu, makan makanan yang kaya dengan mineral, seperti kacang dan biji, dapat mengurangkan penampilan kekejangan kaki.

3. Kerap membuang air kecil

Apabila saiz janin meningkat, jangan terkejut jika wanita hamil lebih kerap ke tandas untuk membuang air kecil. Berat janin yang meningkat setiap hari menyebabkan pundi kencing wanita hamil mengalami kemurungan.

Kerana tekanan ini, wanita hamil akan merasa lebih senang membuang air kecil. Keluhan ini boleh menyebabkan wanita hamil bangun pada waktu malam dan merasa sukar untuk tertidur, walaupun wanita hamil sangat mengantuk.

Untuk mengatasinya, 1-2 jam sebelum tidur wanita hamil disarankan untuk tidak minum banyak dan buang air kecil terlebih dahulu walaupun pundi kencing tidak terasa kenyang. Selain itu, elakkan minum minuman berkafein kerana boleh membuat wanita hamil lebih sukar tidur dan kerap membuang air kecil.

4. Sakit belakang

Wanita hamil terdedah kepada sakit belakang. Keadaan ini berlaku kerana gabungan perubahan hormon pada wanita hamil dan kenaikan berat badan untuk diri mereka sendiri dan janin.

Sakit belakang adalah salah satu penyebab insomnia yang sering dialami oleh wanita hamil. Untuk melegakannya, wanita hamil disyorkan untuk melakukan senaman secara teratur atau melakukan regangan. Latihan yang boleh dipilih oleh wanita hamil termasuk berenang atau yoga kehamilan.

Itu adalah beberapa siri penyebab wanita hamil mengalami masalah tidur yang perlu diketahui oleh ibu hamil. Walaupun wanita hamil mengalami kesukaran untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, itu tidak bermakna mereka membiarkan wanita hamil kurang tidur dan melewatkan tidur setiap hari, bukan?

Tidur yang mencukupi perlu diperjuangkan untuk kesihatan ibu hamil dan janin. Sekiranya wanita hamil sangat sukar untuk memejamkan mata pada waktu malam, tetapi sangat mengantuk pada waktu pagi, ambil kesempatan ini untuk tidur walaupun hanya sebentar.

Sekiranya wanita hamil masih menghadapi masalah tidur atau mengalami masalah tidur nyenyak, mungkin kesukaran tidur ibu hamil disebabkan oleh sesuatu yang lebih serius. Jadi, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.