Kehidupan yang sihat

5 Fakta mengenai BPJS Kesihatan yang perlu anda ketahui

BPJS Health menjadi andalan masyarakat Indonesia untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan yang mencukupi dan tentunya dengan harga yang berpatutan. Bukan itu sahaja, terdapat pelbagai fakta mengenai BPJS Health yang juga perlu anda ketahui.

Sistem jaminan sosial semasa di Indonesia ditadbir oleh Badan Pentadbiran Jaminan Sosial atau BPJS Kesihatan melalui Program Insurans Kesihatan Nasional - Kad Indonesia Sihat (JKN-KIS).

Melalui program ini, pemerintah ingin memastikan bahawa semua rakyat Indonesia dilindungi oleh insurans kesihatan yang komprehensif, adil dan saksama. BPJS Health juga menyediakan program bantuan sumbangan khas untuk golongan miskin agar mereka tidak dibebani dengan kos sumbangan.

Program Kesihatan BPJS mesti diikuti oleh semua warganegara Indonesia dan warga negara asing yang telah berada di Indonesia selama minimal 6 bulan. Caruman dibayar mengikut tahap faedah yang diperoleh.

Fakta mengenai BPJS Kesihatan

Untuk mendapatkan perkhidmatan BPJS maksimum, berikut adalah beberapa fakta mengenai BPJS Kesihatan yang perlu anda ketahui:

1. Menanggung pelbagai jenis penyakit

Tidak seperti insurans swasta yang umumnya mempunyai batasan dan syarat untuk beberapa jenis penyakit, BPJS Kesihatan dirancang untuk merangkumi semua jenis penyakit. Program ini merangkumi semua anggota BPJS dari semua peringkat umur dan semua tahap keparahan penyakit.

Jumlah premium yang dibayar setiap bulan tidak berdasarkan usia, sejarah perubatan, atau tahap penyakit, tetapi berdasarkan kemudahan kesihatan yang dinikmati. Kemudahan ini dibahagikan kepada kelas I, kelas II, dan kelas III.

2. Melaksanakan prosedur berjenjang

BPJS Kesihatan menerapkan pola rujukan berjenjang, sehingga peserta tidak dapat dengan bebas memeriksa diri ke hospital atau kemudahan kesihatan yang dimaksudkan. Peserta dikehendaki melalui peringkat yang telah ditentukan.

Pertama, peserta mesti mendapatkan rawatan di kemudahan kesihatan peringkat pertama, iaitu puskesmas, klinik, atau doktor yang berlatih secara individu yang telah bekerjasama dengan BPJS.

Sekiranya kemudahan kesihatan tidak memiliki fasilitas yang memadai untuk melakukan perawatan, peserta akan dirujuk ke fasilitas kesihatan yang lebih tinggi, seperti rumah sakit.

3. Menanggung kos rawatan perubatan dan pemeriksaan makmal

Perbelanjaan perubatan dan pemeriksaan makmal untuk pemeriksaan makmal juga termasuk dalam perkhidmatan Kesihatan BPJS. Peserta tidak perlu membayar perkhidmatan ini lagi, asalkan sesuai dengan prosedur atau ketentuan BPJS Health yang berlaku.

BPJS tidak akan menanggung kos pemeriksaan pemeriksaan atas permintaan peserta sendiri tanpa petunjuk atau tidak sesuai dengan diagnosis penyakit yang diberikan oleh doktor.

4. Membolehkan peserta menukar kelas dengan bayaran tambahan

Peserta BPJS Kesihatan boleh meminta kelas rawatan yang lebih tinggi daripada yang mereka berhak, asalkan kelas yang diminta tersedia di kemudahan kesihatan yang ditentukan. Walau bagaimanapun, bayaran tambahan akan dikenakan kepada peserta yang memutuskan untuk menaik taraf ke kelas rawatan.

Sebagai tambahan, harap maklum bahawa menaik taraf kelas penyelenggaraan tidak dapat dilakukan dua tingkat lebih tinggi. Contohnya, peserta kelas III BPJS hanya boleh naik ke kelas II dan tidak ke kelas I.

5. Memerlukan kesabaran yang tinggi

Keterbatasan hospital atau kemudahan kesihatan yang bekerjasama dengan BPJS, menjadikan peserta BPJS Health sering harus beratur untuk mendapatkan perkhidmatan. Namun, kini terdapat lebih banyak doktor dan hospital yang melayani peserta BPJS Health.

Penting untuk mempelajari prosedur untuk mendapatkan perkhidmatan optimum dari BPJS Kesihatan. Selain itu, jangan lupa menunaikan kewajiban membayar premium setiap bulan agar tidak ada halangan semasa rawatan.

Sekiranya anda mengalami pelbagai aduan kesihatan, jangan ragu untuk berjumpa doktor di kemudahan kesihatan terdekat. Anda tidak perlu lagi mengeluarkan banyak wang kerana hampir semuanya dilindungi oleh BPJS Health.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found