Kesihatan

Ketahui 7 Cara Menjaga Kesihatan Otak

Otak adalah organ yang berperanan penting dalam mengawal semua fungsi badan. Oleh itu, kesihatan otak sangat penting untuk selalu dijaga. Sekiranya tidak dijaga dengan baik, pelbagai fungsi organ tubuh akan terganggu.

Fungsi otak boleh merosot seiring bertambahnya usia. Ini dapat meningkatkan risiko seseorang terkena demensia, demensia, dan penyakit Alzheimer pada usia tua.

Namun, dengan menjalani diet dan gaya hidup yang sihat, masalah kesihatan otak akibat penuaan dapat dicegah.

Cara Menjaga Kesihatan Otak

Berikut adalah beberapa cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan otak:

1. Makan makanan yang kaya dengan antioksidan

Terdapat pelbagai jenis makanan yang kaya dengan antioksidan, termasuk sayur-sayuran, buah-buahan, dan kacang-kacangan. Kandungan antioksidan dalam makanan ini diyakini dapat meningkatkan daya ingat, mencegah kesan radikal bebas, dan mengurangi peradangan.

Satu kajian mengatakan bahawa makan makanan yang kaya dengan antioksidan mengurangkan risiko penurunan kognitif dan demensia.

2. Memenuhi pengambilan omega-3

Omega-3 adalah sejenis asid lemak yang diketahui baik untuk kesihatan otak. Bukan hanya dapat meningkatkan daya ingatan, omega-3 juga mampu mencegah penurunan fungsi otak akibat penuaan. Omega-3 boleh didapati dengan memakan ikan salmon dan sardin.

3. Berhenti merokok

Tabiat merokok boleh meningkatkan risiko penipisan pada korteks otak. Korteks adalah bahagian penting otak yang berkaitan dengan kemampuan berfikir, mengingat, bercakap dan memahami.

Oleh itu, jika anda seorang perokok aktif, anda harus segera menghentikan kebiasaan tersebut. Selain merosakkan korteks, merokok juga dapat meningkatkan masalah kesihatan di otak, seperti strok, aneurisma otak, dan demensia.

4. Melakukan aktiviti fizikal

Tidak hanya bermanfaat untuk kesihatan otot dan tulang, senaman juga dapat meningkatkan prestasi saluran darah kecil dalam membawa darah kaya oksigen ke otak.

Beberapa jenis aktiviti fizikal yang boleh dilakukan, seperti berjalan kaki, gimnastik, atau berjoging. Lakukan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Aktiviti fizikal atau senaman juga dapat mencetuskan perkembangan sel saraf baru dan memperbaiki hubungan antara sel di otak menjadi lebih optimum.

5. Elakkan makanan yang tinggi kolesterol

Kolesterol adalah komponen penting dalam otak manusia. Namun, pengambilan makanan yang tinggi kolesterol berlebihan dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh.

Kolesterol yang berlebihan dapat mencetuskan penyumbatan pada saluran darah otak, sehingga bekalan oksigen ke otak berkurang. Ini menyebabkan seseorang mengalami strok.

6. Mengehadkan pengambilan gula tambahan

Pengambilan makanan atau minuman yang diberi gula tambahan juga dapat menyebabkan gangguan pada bahagian otak yang mengatur ingatan jangka pendek.

Oleh itu, untuk menjaga kesihatan otak, anda harus menghadkan pengambilan makanan atau minuman yang menggunakan gula tambahan secara berlebihan.

Mengehadkan pengambilan gula tambahan bukan sahaja dapat mengekalkan otak yang sihat, tetapi juga dapat meningkatkan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

7. Masa rehat yang mencukupi

Cara utama untuk memastikan otak berfungsi dengan optimum adalah dengan memberi rehat yang cukup. Tidur yang mencukupi adalah penting untuk membantu proses menguatkan ingatan jangka pendek sehingga dapat diubah menjadi memori jangka panjang.

Keupayaan ini dibuktikan melalui penyelidikan mengenai proses pembelajaran sekumpulan kanak-kanak. Dalam kajian ini, kanak-kanak yang mendapat tidur nyenyak mendapat markah lebih baik dalam peperiksaan daripada kanak-kanak yang tidak cukup tidur.

Oleh itu, untuk menjaga kesihatan dan kemampuan otak untuk menyimpan kenangan, disarankan agar anda mendapat rehat yang cukup dengan tidur 7-8 jam setiap malam.

Dengan usia dan aktiviti yang dilakukan, otak dapat mengalami masalah kesihatan dan bahkan penurunan fungsi. Beberapa cara di atas boleh anda lakukan untuk mengekalkan kesihatan dan fungsi otak yang optimum.

Sekiranya anda mengalami kecederaan pada otak atau merasakan gejala gangguan fungsi otak, cubalah berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat dilakukan sesuai dengan keluhan yang anda alami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found