Kesihatan

Alendronate - Faedah, dos dan kesan sampingan

Alendronate adalah ubat yang digunakan untuk mencegah dan merawat osteoporosis, terutama pada wanita pascamenopause. Ubat ini juga digunakan dalam pengobatan penyakit Paget, yang merupakan gangguan dalam proses regenerasi tulang yang menyebabkan tulang menjadi rapuh dan bengkok.

Alendronate adalah ubat bifosfonat. Ubat ini melambatkan kehilangan tulang dengan menghalang penyerapan tulang oleh osteoklas. Dengan cara itu, kekuatan tulang akan dijaga dan risiko patah tulang dapat dikurangkan.

Selain merawat osteoporosis pascamenopause, alendronate juga digunakan untuk merawat osteoporosis yang dipicu oleh penggunaan ubat kortikosteroid. Risiko osteoporosis akibat penggunaan kortikosteroid akan meningkat dengan rawatan kortikosteroid selama lebih dari 3 bulan dan dengan dos yang tinggi.

Tanda dagangan Alendronate: Alovell, Osteofar

Apa itu Alendronate

kumpulanUbat preskripsi
KategoriBifosfonat
ManfaatMerawat osteoporosis pascamenopause, osteoporosis disebabkan oleh penggunaan kortikosteroid oral jangka panjang, dan penyakit Paget.
Digunakan olehMatang
Alendronate untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada alendronate diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan minum ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Amaran Sebelum Mengambil Alendronate

Alendronate tidak boleh diambil secara sembarangan. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil ubat ini adalah:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Alendronate tidak boleh diambil oleh seseorang yang alah kepada ubat ini atau ubat bifosfonat lain, seperti ibandronate.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami kesukaran menelan, kesukaran untuk duduk tegak, atau tahap kalsium yang rendah dalam darah anda (hipokalsemia). Alendronate tidak boleh diberikan kepada pesakit yang menderita keadaan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita ulser peptik, penyakit ginjal, anemia, kegagalan jantung, penyakit jantung, penyakit gigi, gusi dan mulut, gangguan pembekuan darah, hipertensi, atau barah.
 • Beritahu doktor anda jika anda merokok atau menjalani kemoterapi atau radioterapi.
 • Beritahu doktor bahawa anda mengambil alendronate jika anda merancang untuk menjalani rawatan gigi atau pembedahan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Lakukan pemeriksaan gigi dan mulut secara berkala dan berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami sakit rahang semasa rawatan dengan alendronate, kerana ubat ini boleh menyebabkan kerosakan tulang rahang.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat, dos berlebihan, atau kesan sampingan yang lebih serius setelah mengambil alendronate.

Dos dan Penggunaan Alendronate

Rawatan dengan alendronate secara amnya akan dilakukan dalam jangka panjang, iaitu antara 3-5 tahun, bergantung pada keadaan pesakit. Alendronate boleh didapati dalam bentuk tablet 5 mg, 10 mg, 35, mg, 40 mg, dan 70 mg.

Berikut adalah dos alendronate berdasarkan keadaan yang ingin anda rawat:

 • Keadaan: Osteoporosis pascamenopause

Untuk rawatan, dosnya adalah 10 mg, sekali sehari, atau 70 mg, seminggu sekali. Untuk pencegahan, dosnya adalah 5 mg, sekali sehari, atau 35 mg, seminggu sekali.

 • Keadaan: Osteoporosis dipicu oleh penggunaan ubat kortikosteroid

Dos 5 mg, sekali sehari. Terutama bagi wanita menopaus yang tidak menerima terapi penggantian hormon, dosnya adalah 10 mg, 1 kali sehari.

 • Keadaan: Penyakit Paget

Dos 40 mg, sekali sehari, selama 6 bulan. Rawatan boleh diulang sekiranya diperlukan.

Cara Mengambil Alendronate Dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat sebelum mengambil alendronate. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Tablet Alendronate disyorkan untuk diambil beberapa waktu setelah bangun pada waktu pagi atau 1 jam sebelum sarapan. Telan keseluruhan tablet dengan bantuan segelas air. Jangan campurkan alendronate dengan minuman selain air.

Ubat ini tidak boleh diambil dengan minuman ringan, kopi, teh, susu, atau jus buah. Jangan menghisap, menghancurkan atau mengunyah ubat.

Jangan berbaring selepas mengambil ubat ini. Anda diminta berdiri atau duduk tegak selama 1 jam selepas mengambil alendronate. Sekiranya anda mengambil ubat, suplemen, vitamin, atau antasid lain, tunggu sekurang-kurangnya 1 jam selepas mengambil alendronate.

Dianjurkan untuk mengambil alendronate pada waktu yang sama setiap hari untuk faedah maksimum.

Semasa rawatan dengan alendronate, doktor anda akan menasihati anda untuk menjaga diet dan gaya hidup yang sihat untuk memenuhi keperluan vitamin D dan kalsium.

Sekiranya anda terlupa mengambil alendronate, tunggu sehingga pengambilan yang dijadualkan pada keesokan harinya. Jangan gandakan dos untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Simpan tablet alendronate dalam bekas tertutup di bilik sejuk. Lindungi ubat ini dari sinar matahari langsung, dan jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Alendronate dengan Dadah Lain

Berikut adalah kesan interaksi ubat yang boleh berlaku apabila alendronate digunakan dengan ubat lain:

 • Peningkatan risiko kecederaan atau kerengsaan saluran gastrointestinal apabila digunakan dengan deferasirox, aspirin, atau ubat anti-radang nonsteroid lain (NSAID)
 • Penurunan kadar kalsium dalam darah (hipokalsemia) ketika digunakan dengan etelcalcetide
 • Penurunan penyerapan alendronate dalam badan apabila digunakan dengan antasid atau suplemen kalsium

Kesan Sampingan dan Bahaya Alendronate

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul selepas mengambil alendronate adalah:

 • Sembelit atau sembelit
 • Cirit-birit
 • Kembung atau sakit perut
 • Mual
 • Sakit tulang, sakit otot, atau sakit sendi

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat reaksi alahan terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Osteonecrosis tulang rahang, yang boleh dicirikan oleh gejala seperti kehilangan gigi dan sakit atau bengkak di rahang
 • Tahap kalsium rendah (hipokalemia), yang dapat dicirikan oleh gejala seperti kekejangan otot, dan kesemutan atau rasa seperti jarum di sekitar mulut, jari, atau jari kaki
 • Kerengsaan dan luka di esofagus, yang boleh dicirikan oleh sensasi terbakar di dada (pedih ulu hati), sukar menelan, sakit ketika menelan, atau muntah darah
 • Sakit otot, tulang, sendi atau kaki yang sangat teruk