Kehidupan yang sihat

Ketahui Diet Vegetarian Lacto Ovo dan Kebaikannya

Vegetarian Lacto ovo sedikit berbeza dengan diet vegetarian pada umumnya, yang tidak memakan makanan dari haiwan. Diet ini membolehkan orang yang menggunakannya untuk memakan telur dan produk tenusu serta turunannya.

Istilah vegetarian lacto ovo diambil dari dua perkataan, iaitu: lakto yang merujuk kepada produk tenusu dan ovo yang bermaksud telur. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa diet vegetarian ini masih memungkinkan orang yang menetapnya untuk memakan produk haiwan, seperti telur, susu, dan produk olahan.

Terdapat pelbagai sebab orang mengamalkan diet vegetarian lacto ovo, mulai dari kesihatan, kepercayaan, hingga lingkungan.

Jenis Makanan pada Lacto Ovo Vegetarian

Tidak jauh berbeza dengan diet vegetarian pada umumnya, vegetarian lacto ovo juga tidak memakan daging dari mana-mana haiwan. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan oleh orang yang menjalani diet vegetarian lacto ovo:

  • Daging merah, seperti daging lembu, domba, kambing, daging babi, kerbau
  • Produk daging yang diproses, seperti sosej, daging asap dan daging kornet
  • Ikan dan makanan laut, seperti kerang, ketam, udang galah, sotong dan udang
  • Unggas, seperti ayam, burung, itik, angsa, dan ayam belanda

Sebaliknya, terdapat juga beberapa jenis makanan yang boleh dimakan oleh vegetarian lacto ovo, termasuk:

  • Buah-buahan, seperti betik, mangga, epal, pisang, jambu biji, oren, alpukat, dan manggis
  • Sayur-sayuran, seperti brokoli, kangkung, bayam, sawi, kubis, cendawan, dan terung
  • Biji-bijian utuh, seperti beras perang, chia, quinoa, bijan, dan barli
  • Kacang dan produk olahannya, seperti tempe dan tauhu
  • Telur dan produk yang diproses, seperti mayonis
  • Susu dan produk tenusu, seperti yogurt, keju, dan mentega

Kerana mereka dapat makan telur dan susu, vegetarian lacto ovo juga dapat makan kue atau makanan ringan yang dibuat dari bahan-bahan ini.

Kelebihan Diet Vegetarian Lacto Ovo

Terdapat pelbagai faedah yang dapat diperoleh dengan mengikuti diet vegetarian lacto ovo, termasuk:

1. Menurunkan risiko menghidap diabetes

Buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian kaya dengan serat, magnesium, dan antioksidan. Serat dapat mengikat glukosa dan menghalang penyerapannya ke dalam darah. Sementara itu, magnesium dapat mencegah gangguan pengeluaran insulin, hormon yang mengawal gula darah.

Bukan hanya itu, kandungan antioksidan dalam berbagai jenis buah, sayur-sayuran, dan biji-bijian juga diketahui dapat mengurangkan komplikasi diabetes dan meningkatkan kepekaan insulin. Inilah sebab mengapa diet vegetarian lacto ovo baik untuk penghidap diabetes mellitus.

2. Menurunkan berat badan

Diet vegetarian umumnya mengambil makanan yang tinggi serat dan rendah kalori. Serat dapat memberikan rasa kenyang lebih lama, sehingga dapat menahan selera makan dan mencegah makan berlebihan.

Tidak hanya menurunkan berat badan, diet ini juga dapat mencegah berbagai masalah kesehatan yang berkaitan dengan berat badan berlebihan, seperti kolesterol, darah tinggi, diabetes, dan penyakit jantung.

3. Meningkatkan kesihatan jantung

Diet vegetarian umumnya rendah kolesterol dan lemak jenuh, kerana biasanya terdapat dalam daging dan produk olahan.

Makanan nabati terbukti meningkatkan aliran darah ke jantung, meningkatkan kesihatan saluran darah, dan mengurangi tekanan darah. Ini menyumbang untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dan gangguan saluran darah.

4. Memenuhi keperluan protein dengan mudah

Diet vegetarian yang tidak betul boleh mengakibatkan kekurangan protein. Walau bagaimanapun, diet vegetarian lacto ovo dapat dengan mudah memenuhi keperluan protein harian, kerana dapat memakan telur, susu, dan produk turunannya.

Satu telur mengandungi 6-7 gram protein, sementara susu, keju, dan produk tenusu lain juga merupakan sumber protein yang baik. Sumber protein lain boleh didapati dari biji, kacang, dan produk olahan seperti tempe dan tauhu.

5. Mengurangkan risiko penyakit

Berbagai kajian menunjukkan bahawa diet nabati dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit, seperti katarak, batu ginjal, batu empedu, dan juga barah.

Makanan vegetarian vegetarian dan lacto ovo menawarkan pelbagai faedah kesihatan. Walau bagaimanapun, penting bagi anda untuk tetap memperhatikan diet berkhasiat yang seimbang. Tanpa diet yang betul dan sihat, anda menghadapi risiko mengalami kekurangan nutrisi, seperti protein, zat besi, vitamin B12, dan lemak baik.

Untuk mendapatkan pelbagai faedah kesihatan sebagai vegetarian lacto ovo, pilih bahan segar dan sediakan makanan anda sendiri. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai diet vegetarian lacto ovo dan cara menerapkannya, jangan ragu untuk berjumpa doktor.