Keluarga

Ketahui Petua Memilih Kasut Kanak-kanak yang Betul

Memilih kasut kanak-kanak tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Ini kerana pemilihan kasut yang betul dapat melindungi kaki anak-anak dari kecederaan dan menyokong pertumbuhan kaki mereka. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara memilih kasut kanak-kanak yang betul.

Kasut kanak-kanak diperlukan untuk melindungi kaki ketika melakukan aktiviti luar. Untuk memberikan perlindungan yang optimum dan pemakaian yang selesa, ibu bapa harus lebih bijak memilih kasut anak-anak. Sekiranya anda memilih yang salah, kasut boleh membuat anak anda tidak selesa dan bahkan boleh mencederakan kaki anak anda.

Petua Memilih Kasut Kanak-kanak yang Betul

Anda boleh mula menyiapkan kasut anak anda ketika si kecil mula berjalan. Namun, anda perlu ingat bahawa kaki si kecil masih dalam usia bayi, sehingga tidak boleh diperlakukan sama dengan kaki orang dewasa.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan semasa memilih kasut kanak-kanak:

  • Kasut kanak-kanak disyorkan mempunyai tapak kaki yang terbuat dari bahan yang fleksibel dan tidak tergelincir, supaya anak-anak tidak mudah tergelincir.
  • Pilih kasut kanak-kanak yang terbuat dari kulit atau kain lembut dan lakukan pengudaraan udara yang baik agar kaki anak tidak mudah lembap dan mencegah perkembangan kuman, terutama jika anak kecil anda mengalami keadaan hiperhidrosis.
  • Pilih kasut yang sesuai dengan kaki anak, tidak terlalu besar atau kecil. Caranya adalah dengan memasukkan jari kelingking anda di antara tumit dan kasut. Sekiranya jurangnya lebih besar daripada warna merah jambu anda, kasut itu mungkin terlalu longgar. Sementara itu, jika tidak ada jurang, maka kasut terlalu sempit.
  • Kasut anak anda juga harus mempunyai ruang yang cukup untuk jari kaki mereka dibengkokkan. Ruang ini diperlukan kerana ukuran kaki si kecil anda masih tumbuh dengan cepat.
  • Cuba beli kasut kanak-kanak pada sebelah petang. Ini kerana pada masa itu, kaki anak berada pada ukuran maksimumnya. Sekiranya anda membeli kasut pada waktu pagi, mereka mungkin merasa sesak pada waktu anda memakainya.
  • Pilih kasut kanak-kanak dengan pelekat Velcrosupaya si kecil anda tidak tersandung dengan mudah kerana tali kasut yang longgar.
  • Apabila berhadapan dengan pilihan model, pilih jenis kasut kasut kasut yang dianggap lebih baik dan lebih selamat daripada kasut but. Kasut jenis ini tidak membataskan kaki anak yang masih tumbuh.
  • Perhatikan juga bentuk kasut anak. Walaupun kelihatan baik, kasut kanak-kanak dengan jari kaki terbuka harus dielakkan kerana tidak memberikan perlindungan yang optimum untuk kaki.

Dalam memilih kasut kanak-kanak, jangan tergoda untuk menjimatkan wang dengan memakai kasut kakak perempuan anda, walaupun masih kelihatan baru. Ini kerana bentuk kaki setiap anak adalah unik sehingga tidak semua kasut kanak-kanak sesuai digunakan. Sekiranya kasut tidak sesuai, kaki anak anda sebenarnya boleh sakit dan melepuh.

Jangan tergoda dengan potongan harga yang membuat anda membeli kasut kanak-kanak dalam jumlah besar sekaligus. Ingat, anak kecil anda semakin meningkat, jadi mereka memerlukan ukuran baru setiap 2–4 bulan.

Kasut kanak-kanak juga tidak semestinya mempunyai harga yang mahal. Kasut yang mahal biasanya lebih tahan lama. Namun, memandangkan kaki anak masih tumbuh, kasut tetap tidak dapat digunakan lagi setelah beberapa waktu, walaupun masih dalam keadaan baik.

Pastikan juga anda memakai stoking supaya anak anda lebih selesa ketika memakai kasut. Penggunaan stoking boleh mengelakkan kaki kanak-kanak menggosok kasut yang berisiko menyebabkan kecederaan.

Sekiranya si kecil mempunyai masalah belajar berjalan atau ada keluhan yang timbul kerana penggunaan kasut yang tidak sesuai, anda boleh berjumpa doktor. Anda juga boleh mendapatkan nasihat dalam memilih kasut kanak-kanak mengikut keadaan kaki si kecil anda.