Kesihatan

Ketahui Perbezaan Antara Kanser Serviks dan Kanser Rahim

Walaupun sering dianggap sama, barah rahim dan barah rahim adalah dua jenis barah. Kanser serviks berlaku pada sel-sel di serviks, sementara barah rahim berlaku pada sel-sel di rongga rahim. Kedua-duanya mempunyai simptom yang serupa, tetapi penyebab dan rawatannya berbeza.

Rahim (rahim) adalah organ berongga yang mempunyai bentuk pir terbalik. Rahim terdiri daripada tiga bahagian utama, iaitu bahagian atas berbentuk kubah (fundus), bahagian tengah berongga (isthmus), dan bahagian bawah sempit (serviks atau serviks). Serviks mengosongkan ke dalam faraj.

Kanser serviks dan barah rahim adalah kedua-dua keadaan yang berlaku apabila sel yang tidak normal membiak secara berlebihan dan membentuk tumor malignan. Walau bagaimanapun, barah serviks disebabkan oleh sel-sel ganas di serviks, sementara barah rahim disebabkan oleh sel-sel malignan di rongga rahim.

Fakta Mengenai Kanser Serviks

Beberapa fakta yang perlu diketahui mengenai barah serviks adalah:

1. Gejala berupa pembuangan darah di luar kitaran haid

Kanser serviks boleh dicirikan oleh pembuangan darah atau lendir bercampur darah dari faraj di luar kitaran haid. Pada wanita yang telah melalui menopaus, tanda ini boleh kelihatan seperti tempoh yang seharusnya tidak berlaku lagi.

Pesakit dengan barah pangkal rahim juga mungkin mengalami kesakitan pada pelvis dan sakit ketika melakukan hubungan seksual.

2. Boleh disebabkan oleh virus HPV

Kanser serviks boleh disebabkan oleh jangkitan virus papillomavirus manusia (HPV) jenis-16 dan jenis-18. Virus ini menyebabkan perubahan sel normal dan menyebabkan keganasan. HPV biasanya disebarkan melalui hubungan seksual dengan orang yang dijangkiti. Pada masa ini, terdapat vaksin HPV untuk wanita untuk mencegah jangkitan HPV dan barah serviks.

3. Orang dengan HIV / AIDS lebih berisiko

Pesakit yang menderita HIV / AIDS mempunyai risiko 5 kali lebih tinggi terkena barah serviks kerana sistem kekebalannya lebih lemah, menjadikan mereka lebih rentan terhadap jangkitan HPV.

4. Boleh dikesan dengan PAP smear

Untuk mengesan sama ada seseorang menghidap barah serviks, pemeriksaan yang paling kerap dilakukan adalah: PAP smear. Dalam pemeriksaan ini, doktor akan mengambil sampel tisu dari serviks.

Bila PAP smear Sekiranya hasilnya tidak normal, doktor akan mengesyorkan pemeriksaan lanjut dalam bentuk kolposkopi dan biopsi. Kolposkopi dilakukan dengan instrumen yang dilengkapi dengan lampu dan kamera pembesar. Alat ini akan dimasukkan ke dalam vagina untuk melihat keadaan serviks dengan jelas.

Sementara itu, dalam biopsi, sejumlah kecil tisu serviks akan diambil sebagai sampel yang akan diperiksa di bawah mikroskop, untuk menentukan apakah sel-selnya ganas atau tidak.

5. Kes cukup tinggi di negara membangun

Pada masa ini, jumlah kes barah serviks di negara-negara membangun masih cukup tinggi, sementara di negara maju terus menurun. Ini kerana vaksin HPV mula digunakan dan disaring secara meluas PAP smear dilakukan secara rutin. PAP smear disyorkan setiap 3 tahun untuk wanita berumur 21–29 tahun, dan setiap 5 tahun untuk wanita berusia 30–65 tahun.

6. Pengendalian disesuaikan dengan beberapa faktor

Kanser serviks dapat dirawat dengan pembedahan membuang rahim, kemoterapi, dan / atau radioterapi, bergantung pada tahap (kadar penyebaran) barah dan keadaan pesakit.

Fakta Mengenai Kanser Rahim

Kanser rahim berlaku di rongga rahim. Dinding rahim mempunyai dua lapisan, iaitu lapisan endometrium di bahagian dalam dan lapisan myometrium (otot) di bahagian luar. Sebanyak 90% kes barah rahim yang berlaku adalah barah endometrium. Beberapa fakta mengenai barah rahim yang perlu anda ketahui adalah:

1. Ramai wanita berumur 50 tahun ke atas

Kanser rahim paling kerap berlaku pada wanita berusia lebih dari 50 tahun. Simptom yang sering diperhatikan buat pertama kalinya adalah pendarahan dari faraj yang tidak seharusnya berlaku lagi pada usia itu kerana menopaus. Pada wanita yang belum mengalami menopaus, gejala mungkin termasuk pendarahan vagina di luar kitaran haid, pendarahan haid yang lebih berat daripada biasa, atau sakit di kawasan pelvis.

2. Dikaitkan dengan tahap hormon estrogen

Secara semula jadi, tubuh wanita menghasilkan hormon estrogen dan progesteron untuk mengatur kitaran haid. Walau bagaimanapun, selepas menopaus, pengeluaran hormon progesteron berhenti. Estrogen yang tidak seimbang dengan progesteron boleh menyebabkan perubahan pada sel endometrium yang boleh mencetuskan barah.

Wanita yang mempunyai berat badan berlebihan (gemuk) juga mempunyai tahap estrogen yang lebih tinggi, jadi mereka mempunyai risiko 3 kali lebih tinggi terkena barah rahim.

3. Perlu dikesan dengan ultrasound transvaginal

Untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai barah rahim, doktor boleh mencadangkan pemeriksaan tambahan dalam bentuk ultrasound transvaginal, di mana imbas Ultrasound dimasukkan terus melalui faraj, untuk menilai keadaan di rahim.

Sekiranya diperlukan, doktor juga boleh melakukan histeroskopi dan biopsi. Dalam histeroskopi, instrumen dengan kamera kecil di hujungnya dimasukkan ke dalam rongga rahim melalui vagina, untuk memeriksa keadaan di rahim.

4. Pengendalian disesuaikan dengan beberapa faktor

Sama seperti barah serviks, barah rahim dapat diatasi dengan pembedahan membuang rahim (histerektomi), kemoterapi, dan / atau radioterapi, bergantung pada tahap atau tahap penyebaran barah dan keadaan pesakit.

Perbezaan Antara Kanser Serviks dan Kanser Rahim

Kanser serviks dan barah rahim mempunyai beberapa perbezaan asas, iaitu:

  • Sel-sel malignan pada kanser serviks berasal dari sel-sel di serviks, sementara sel-sel malignan pada kanser rahim boleh berasal dari lapisan endometrium atau myometrium (otot rahim) di rongga rahim.
  • Sebilangan besar kes barah serviks disebabkan oleh jangkitan dengan HPV jenis-16 dan jenis-18 yang dapat dicegah dengan vaksin HPV.

    Ini berbeza dengan barah rahim. Kanser rahim tidak disebabkan oleh jangkitan virus, sehingga tidak dapat dicegah dengan vaksinasi. Faktor risiko utama barah rahim adalah menopaus dan kegemukan.

  • Ujian utama untuk mengesan barah serviks adalah: PAP smear, yang dapat diikuti dengan kolposkopi dan biopsi. Sementara itu, pada kanser rahim, pemeriksaan yang biasanya disarankan adalah ultrasound transvaginal, histeroskopi, dan biopsi.

Secara umum, barah serviks dan barah rahim mempunyai simptom yang serupa, iaitu pendarahan yang tidak normal dari vagina. Walaupun begitu, kedua-duanya berlaku di bahagian rahim yang berlainan.

Sekiranya anda mengalami pendarahan di luar kitaran haid anda atau mengalami pendarahan yang berlebihan dalam tempoh anda, anda harus berjumpa doktor.

Untuk mencegah barah serviks, wanita yang belum mendapat vaksin HPV disarankan untuk berjumpa doktor mengenai pemberian vaksin dan pemeriksaan PAP smear secara berkala.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found