Keluarga

Manfaat Lobak untuk Bayi dan Cara Memprosesnya menjadi Pepejal

Terdapat banyak faedah lobak merah untuk bayi. Sayuran oren ini mengandungi pelbagai nutrien yang dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Selain berguna, wortel juga mudah diproses menjadi berbagai makanan pelengkap, Bun.

Berbagai khasiat wortel untuk bayi adalah berkat kandungan karbohidrat, serat, dan airnya yang tinggi. Selain itu, sayur-sayuran ini rendah protein dan lemak, tetapi kaya dengan vitamin. Salah satunya ialah vitamin A dalam bentuk beta karoten.

Lobak juga mengandungi biotin (vitamin B7), vitamin B6, vitamin E, vitamin K1, kalium, kalsium, magnesium, fosforus, asid folik, dan sebatian tumbuhan aktif yang baik untuk kesihatan si kecil anda.

Manfaat Lobak untuk Bayi

Berkat banyak nutrien dalam wortel, sangat memalukan jika anda terlepas memberikan sayur-sayuran ini kepada si kecil anda. Berikut adalah faedah lobak merah untuk bayi:

1. Menjaga kesihatan mata

Mata adalah organ penting yang berperanan dalam proses pertumbuhan dan perkembangan bayi sehingga mesti selalu dijaga. Salah satu cara adalah dengan menyediakan wortel sebagai makanan pelengkap. Vitamin A dalam wortel mampu menyokong kesihatan mata, terutama retina, membran mata, dan kornea si kecil.

2. Meningkatkan daya ketahanan badan

Selain menjaga kesihatan mata, vitamin A dalam wortel juga berperanan dalam meningkatkan kekuatan sistem imun bayi. Dengan imuniti yang kuat, tubuh si kecil anda akan dapat melawan bakteria dan virus, sehingga dia tidak mudah terkena penyakit.

Selain itu, vitamin A juga dapat bertindak sebagai antioksidan yang berfungsi melindungi sel-sel tubuh dari kerusakan akibat radikal bebas, serta menjaga fungsi organ tubuh, seperti jantung, paru-paru, dan ginjal, agar dapat bekerja dengan optimal.

3. Membantu proses pembekuan darah

Lobak mengandungi vitamin K1 atau dikenali sebagai phylloquinone yang dapat menyokong proses pembekuan darah. Kekurangan vitamin K1 dapat meningkatkan risiko pendarahan pada anak kecil anda. Selain itu, vitamin K1 juga berguna untuk menyokong pertumbuhan dan pembentukan tulang.

4. Mengekalkan kulit yang sihat

Selain menggunakan produk penjagaan kulit bayi, menjaga kesihatan kulit anak kecil anda juga dapat dilakukan dari dalam, kamu tahu, Roti. Beta karotena dalam wortel dapat melindungi kulit lembut dan licin mereka dari sinar UVA.

Lobak juga mengandungi vitamin B6 yang dapat mencegah anak kecil anda dari ruam kulit dan dermatitis seborrheic. Selain itu, vitamin ini juga dapat mengekalkan rambut yang sihat.

Petua Memproses Lobak menjadi MPASI

Ibu boleh memperkenalkan wortel sejak si kecil berumur 6 bulan. Supaya manfaat wortel untuk bayi dapat dimaksimumkan. pemilihan wortel tidak boleh sewenang-wenangnya dan tekstur wortel yang dihidangkan juga mesti disesuaikan dengan usia si kecil.

Berikut adalah petua untuk memilih dan menghidangkan wortel sebagai makanan pelengkap yang perlu anda ketahui:

  • Pilih wortel yang tegas dengan permukaan halus dan warna oren terang.
  • Basuh wortel dengan air mengalir sebelum diproses, kemudian kupas kulit wortel.
  • Rebus wortel dalam air mendidih hingga lembut selama 10-15 minit, kemudian toskan wortel dan bilas di bawah air sejuk.

Pada awal tempoh pepejal, wortel perlu dihaluskan menggunakan pengisar atau pemproses makanan untuk mendapatkan tekstur haluskan atau bubur. Setelah usia si kecil mencapai 10 bulan, wortel boleh dihidangkan dalam bentuk dadu kecil atau memanjang sebagai makanan jari.

Untuk meningkatkan nilai pemakanan makanan pelengkap, wortel dapat diproses bersama dengan makanan sihat lain, seperti ayam, daging sapi, beras perang, brokoli, kacang hijau, atau ubi jalar. Jangan lupa untuk menambahkan sedikit bumbu atau rempah, seperti bawang putih, lada, kayu manis, untuk menjadikannya enak.

Ibu dapat menabung haluskan wortel dalam bekas bebas BPA di dalam peti sejuk selama 3 hari. Sekiranya di peti sejuk beku, lobak merah boleh bertahan sehingga 3 bulan. Jadi, anda boleh menyediakan beberapa mangkuk haluskan lobak merah untuk memudahkan penyediaan makanan seterusnya.

Itu adalah satu siri faedah wortel untuk bayi dan bagaimana memprosesnya menjadi makanan pejal. Walaupun wortel tidak termasuk makanan yang berisiko tinggi mengalami alergi. Ibu masih perlu berwaspada kerana sebilangan anak mempunyai kemungkinan alergi terhadap wortel.

Sekiranya si kecil mengalami gatal atau kemerahan pada kulit, bengkak mata dan bibir, muntah, atau cirit-birit setelah makan wartel, anda harus membawanya ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.