Kesihatan

Bethanechol - Faedah, dos dan kesan sampingan

Bethanechol adalah ubat untuk menghilangkan kesukaran membuang air kecil akibat pembesaran prostat, pasca operasi, kelahiran anak, hingga kesan sampingan ubat.

Bethanechol berfungsi dengan merangsang sistem saraf parasimpatis pada pundi kencing. Dengan cara itu, otot pundi kencing akan menguncup dengan lebih baik dan membuang air kecil dengan lebih lancar.

Ubat ini juga kadang-kadang digunakan dalam rawatan penyakit refluks asid kerana dapat merangsang sistem parasimpatik pada perut dan saluran pencernaan, yang dapat mempengaruhi nada otot dan pergerakan peristaltik.

Tanda dagangan Bethanechol: -

Apa itu Bethanechol

kumpulanUbat preskripsi
KategoriUbat kolinergik
ManfaatMelegakan simptom kesukaran membuang air kecil.
Dimakan olehMatang
Bethanechol untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.Bethanechol tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
Bentuk ubatTablet

Amaran Sebelum Mengambil Bethanechol

Bethanechol hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Bethanechol tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami hipotensi, asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), hipertiroidisme, penyakit jantung koronari, bradikardia (degupan jantung perlahan), epilepsi, penyumbatan usus, peritonitis, ulser perut atau usus, penyumbatan pundi kencing, atau penyakit Parkinson.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah menjalani pembedahan usus atau pundi kencing sebelumnya.
 • Jangan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil bethanechol kerana ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk dan pening.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu, terutamanya jika anda mengambil procainamide atau quinidine.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil bethanechol.

Dos dan Peraturan Penggunaan Bethanechol

Bethanechol boleh didapati dalam bentuk tablet 5 mg, 10 mg, 25 mg, dan 50 mg. Dosis bethanechol mungkin berbeza bagi setiap pesakit, bergantung pada keadaan dan tindak balas pesakit terhadap rawatan.

Secara amnya, dos bethanechol berikut untuk merawat inkontinensia kencing pada orang dewasa adalah 10-50 mg, diambil 3-4 kali sehari.

Kadang-kadang ubat ini juga digunakan dalam rawatan penyakit refluks asid (GERD), dan dosnya akan ditentukan oleh doktor mengikut keadaan pesakit.

Cara Mengambil Betanechol dengan Betul

Sentiasa ikuti arahan doktor anda dan baca arahan pada pakej bethanechol sebelum mengambilnya. Jangan menambah atau menurunkan dos, dan jangan gunakan ubat lebih lama daripada masa yang disyorkan oleh doktor anda.

Tablet Bethanechol harus diambil semasa perut kosong. Kami mengesyorkan mengambil ubat ini 1 jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan untuk membantu mengurangkan risiko mual dan muntah.

Kesan ubat bethanechol untuk merawat pengekalan kencing biasanya hanya dapat dirasakan 1-2 jam selepas mengambil ubat. Dapatkan nasihat doktor sekiranya gejala tidak bertambah baik dalam masa 1.5 jam selepas mengambil ubat.

Ambil tablet bethanechol pada masa yang sama setiap hari untuk mendapatkan faedah maksimum. Sekiranya anda terlupa mengambil ubat ini, disarankan untuk mengambilnya dengan segera sekiranya jurang dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan tablet bethanechol dalam bekas tertutup di tempat yang sejuk. Lindungi ubat ini dari terkena cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Bethanechol dengan Dadah Lain

Penggunaan bethanechol dengan ubat lain boleh menyebabkan interaksi ubat, seperti:

 • Peningkatan risiko kesan sampingan yang serius apabila digunakan dengan ubat kolinergik atau ubat antikolinesterase lain, seperti neostigmin, asetilkolin, karbachol, pilocarpine, donepezil, atau galantamine
 • Peningkatan risiko penurunan tekanan darah secara drastik apabila digunakan dengan ubat penghalang ganglion, seperti trimetapan, mecamylamine, atau hexamethonium
 • Berkurangnya keberkesanan ubat bethanechol apabila digunakan dengan atropin, quinidine, procainamide, atau epinefrin

Kesan Sampingan dan Bahaya Bethanechol

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul selepas mengambil bethanechol adalah mual, muntah, cirit-birit, pening, sakit kepala, berpeluh berlebihan, merasa panas, atau panas.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat reaksi alahan terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Denyutan jantung perlahan atau terlalu cepat
 • Pening yang teruk seolah-olah akan pingsan
 • Sakit perut yang teruk
 • Susah bernafas
 • Pengsan