Kehidupan yang sihat

Kenali Susu dari Lembu A2, Lembu Baru Dipercayai untuk Menghasilkan Susu yang Lebih Sihat

Sejak pertama, susu dikenali sebagai minuman yang menyuburkan badan. Walaupun sihat, tetapi sebilangan orang mempunyai ketidaksesuaian dengan susu lembu. Baru-baru ini, baka lembu baru telah ditemui yang dipercayai menghasilkan susu yang lebih sihat daripada jenis lembu yang lain. Lembu ini dipanggil lembu A2. Jadi, apa bezanya susu dari lembu A2 dan susu dari lembu biasa yang lain?

Seperti susu pada umumnya, susu A2 adalah sejenis susu yang dihasilkan dari lembu tenusu. Cuma yang membezakannya dengan susu lembu biasa adalah kandungan protein utama beta-casein A1 dan A2. Secara amnya, susu lembu biasa mengandungi dua jenis protein utama ini. Sementara itu, susu dari lembu A2 hanya mengandungi A2 beta-casein.

Untuk mendapatkan susu berkualiti dari lembu A2, diperlukan serangkaian pemilihan lembu menggunakan ujian DNA. Ini supaya lembu yang akan diperah dapat menghasilkan protein A2 tulen.

Jenis Protein Susu Lembu

Secara umum, susu lembu mengandungi protein kasein sekitar 80 peratus daripada jumlah protein yang ada. Salah satu jenis protein kasein yang terdapat dalam susu lembu adalah beta-kasein. Beta-casein sendiri mengandungi asid amino penting yang tidak dihasilkan secara semula jadi oleh badan. Beta-casein adalah apa yang diperlukan oleh tubuh untuk pertumbuhan jisim otot, membantu menguatkan sistem imun, dan mempercepat perkembangan sistem pencernaan pada bayi.

Beta-casein dapat dibahagikan kepada dua bentuk, iaitu:

  • Beta-kasein A1

    Beta-casein A1 adalah salah satu jenis protein utama dalam susu lembu, yang sering dikaitkan dengan munculnya gejala gangguan pencernaan yang berkaitan dengan susu lembu, seperti alergi susu lembu, intoleransi laktosa, sakit perut, perut gas, tenaga/ loya, kembung, dan cirit-birit.

  • Beta-kasein A2

    Beta-casein A2 adalah sejenis protein dalam susu lembu yang dipercayai tidak menyebabkan gangguan pencernaan, terutama bagi mereka yang mempunyai alergi terhadap susu lembu. Bukan itu sahaja, susu dari lembu A2 yang hanya mengandungi protein jenis ini juga lebih mudah diserap oleh badan kerana hanya mengandungi protein A2. Inilah yang membuat orang sekarang mula beralih ke pengambilan susu dari lembu A2.

Perbezaan antara A1 dan A2.Protein

Dalam proses pencernaan, susu yang masuk ke dalam tubuh akan dipecah terlebih dahulu oleh sistem pencernaan, sehingga mudah diserap oleh tubuh. Susu lembu yang mengandungi protein A1 akan dipecah menjadi sebatian protein yang disebut beta-casomorphin-7 (BCM-7).

Sebatian ini sering mempengaruhi sistem pencernaan dan menyebabkan gangguan pencernaan atau gejala yang serupa dengan alergi susu atau intoleransi laktosa, seperti sakit perut, kembung, gas dan cirit-birit. Sementara itu, susu dari lembu A2 tidak akan dipecah menjadi BCM-7, sehingga dianggap lebih selamat untuk sistem pencernaan.

Atas sebab ini, susu biasa yang mengandungi protein A1 dianggap kurang baik untuk pencernaan kerana mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menyebabkan gangguan pencernaan. Beberapa laporan juga menunjukkan bahawa susu dari lembu A2 cenderung menyebabkan gangguan pencernaan daripada susu biasa, walaupun ini tidak dapat dijelaskan dengan bukti saintifik yang tepat.

Sebagai jenis susu baru, susu dari lembu A2 disarankan bagi mereka yang mengalami gangguan pencernaan setelah memakan susu yang mengandungi dua jenis protein. Sekiranya anda masih ingin mendapatkan faedah susu dari lembu A2, berjumpa dengan doktor anda mengenai keberkesanan dan faedah susu dari lembu A2 untuk kesihatan anda.