Kesihatan

GBS dan Polio, Punca Kelumpuhan pada Kanak-kanak

GBS (Sindrom Guillain-Barré) dan polio adalah dua penyakit berbahaya yang boleh menyerang kanak-kanak. Sekiranya tidak dirawat, GBS dan polio boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami lumpuh kaki. Oleh itu, penting untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kedua penyakit ini.

GBS dan polio adalah dua jenis penyakit yang menyerang saraf dan boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Jika tidak dirawat, GBS dan polio boleh membahayakan. Tidak hanya lumpuh kaki, kedua penyakit ini bahkan boleh mengancam nyawa penghidapnya.

Sindrom Guillain-Barré (GBS)

Sindrom Guillain-Barré (GBS) atau sindrom Guillain-Barré adalah penyakit yang jarang berlaku. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan saraf, kebas, dan kelemahan otot-otot anggota badan, seperti kaki, lengan, dan muka.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai sindrom Guillain-Barré:

Punca GBS

Penyebab GBS tidak diketahui secara pasti, tetapi para pakar percaya bahawa keadaan ini terjadi ketika sistem kekebalan tubuh terganggu sehingga berubah menyerang saraf tubuh. GBS sering didahului oleh penyakit berjangkit, sama ada disebabkan oleh virus atau bakteria.

Sebilangan besar penghidap dapat bertambah baik dan pulih. Namun, jika tidak dirawat dengan baik, penyakit ini dapat meningkatkan risiko komplikasi jangka panjang, seperti kehilangan keseimbangan, mati rasa, atau kelemahan otot.

Semasa fasa pemulihan, beberapa pesakit juga memerlukan alat bantu untuk berjalan.

Gejala GBS

Kaki dan kesemutan yang lemah biasanya merupakan gejala awal GBS. Dalam kebanyakan kes, kelemahan otot boleh bermula di kaki dan kemudian merebak ke tangan. Namun, ada juga yang bermula dari muka atau tangan.

Sebagai tambahan kepada kelemahan otot badan, terdapat beberapa gejala GBS lain, seperti:

 • Kesukaran menelan, bercakap, atau mengunyah
 • Tidak dapat melihat dengan jelas
 • Sensasi menjerit di tangan dan kaki
 • Kesakitan yang teruk, terutamanya pada waktu malam
 • Koordinasi dan keseimbangan terjejas
 • Denyut jantung atau tekanan darah yang tidak normal
 • Gangguan pencernaan atau sukar mengawal kencing

Rawatan GBS

Kanak-kanak dengan GBS harus segera dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan yang sesuai. Rawatan GBS dilakukan untuk mengurangkan gejala, mempercepat penyembuhan, dan mengurangkan risiko kelumpuhan yang dapat dialami oleh anak-anak.

Terdapat dua kaedah rawatan yang dapat dilakukan, iaitu pertukaran plasma (plasmapheresis) dan pemberian imunoglobulin intravena (IVIg).

Plasmapheresis dilakukan dengan menyaring plasma yang menyerang sel saraf di sel darah pesakit menggunakan mesin khas. Sel darah bersih kemudian dikembalikan ke badan pesakit untuk menghasilkan plasma baru yang sihat.

Sementara itu, kaedah kedua dilakukan dengan mengambil imunoglobulin sihat dari penderma dan menyuntikkannya ke pesakit dengan sindrom GBS, dengan harapan dapat melawan imunoglobulin yang menyerang saraf pesakit.

Di samping itu, doktor juga akan mengesyorkan terapi okupasi dan fisioterapi untuk mengembalikan keupayaan tubuh untuk menggerakkan dan memulihkan otot yang kaku. Sementara itu, untuk memulihkan pertuturan dan mengatasi kesukaran menelan, pesakit perlu menjalani terapi pertuturan.

Polio

Polio adalah salah satu penyakit berjangkit yang paling biasa dialami oleh kanak-kanak. Penyakit ini boleh menyerang sistem saraf, sehingga dapat menyebabkan kelumpuhan, kesukaran bernafas, dan bahkan kematian. Berikut adalah penjelasan ringkas mengenai polio:

Punca polio

Polio disebabkan oleh virus yang disebut poliovirus. Virus ini hanya menjangkiti manusia dan penularan juga berlaku di antara manusia.

Poliovirus hidup di kerongkong dan usus orang yang dijangkiti. Virus ini dapat memasuki tubuh melalui mulut dan hidung, dan menyebar melalui kontak langsung dengan penderita.

Virus polio juga dapat disebarkan melalui air atau makanan yang tercemar. Walaupun jarang, virus ini juga dapat disebarkan melalui bersin atau batuk.

Virus ini boleh hidup di dalam tinja anak yang dijangkiti selama berminggu-minggu. Anak-anak lain boleh dijangkiti virus polio, jika menyentuh mulut mereka dengan tangan yang telah terkontaminasi kotoran polio.

Jangkitan juga boleh berlaku sekiranya anak memasukkan mainan atau benda lain yang telah tercemar ke dalam mulut.

Gejala polio

Sebilangan kanak-kanak yang menghidap polio pada mulanya akan mengalami gejala ringan, seperti:

 • Demam
 • Sakit kepala
 • Sakit tekak
 • Sakit perut
 • Keletihan
 • Sakit leher dan badan yang kaku

Sebilangan besar penghidap yang mengalami gejala ringan pulih selepas 2-10 hari. Namun, ada juga yang keadaannya bertambah buruk dan disertai dengan gejala yang menyebabkan kelumpuhan otot, seperti kehilangan refleks badan, sakit otot yang teruk, dan kelemahan anggota badan.

Penyakit polio boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk kecacatan kekal, kelainan otot, atau bahkan kematian.

Rawatan polio

Hingga kini, tidak ada ubat khusus yang dapat menyembuhkan polio. Rawatan umumnya bertujuan untuk mengurangkan gejala, mempercepat pemulihan, dan mencegah komplikasi.

Terdapat beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat polio, termasuk:

 • Ubat penahan sakit, untuk menghilangkan rasa sakit yang muncul
 • Ventilator mudah alih, untuk membantu bernafas
 • Fisioterapi, untuk mengelakkan kehilangan fungsi otot

Tidak ada ibu bapa yang mahu melihat anak mereka terkena penyakit, termasuk GBS dan polio. Oleh itu, tanyakan kepada anak anda kepada doktor jika dia menunjukkan simptom kedua penyakit yang disebutkan di atas. Untuk polio, langkah pencegahan dapat diambil dengan memberi anak vaksin polio.