Kehidupan yang sihat

Daun Shiso Merah untuk Menjaga Kebersihan Badan

Untuk mengamalkan gaya hidup bersih dan sihat, menjaga diet yang sihat dan berolahraga secara teratur tidaklah mencukupi, anda juga perlu menjaga kebersihan diri. Menjaga kebersihan badan yang baik dapat membantu anda mengelakkan pelbagai jenis penyakit.

Untuk mengamalkan gaya hidup yang bersih dan sihat, salah satu langkah penting yang perlu anda lakukan adalah mandi dengan kerap, sekurang-kurangnya dua kali sehari. Mandi secara teratur bukan sahaja dapat mencegah masalah bau badan, tetapi juga dapat menghilangkan sel-sel kulit mati, peluh, dan kotoran yang melekat pada badan.

Langkah-langkah Melaksanakan Gaya Hidup Bersih dan Sihat

Untuk menjaga kebersihan dan kesihatan diri, pastikan anda melakukan perkara berikut:

1. Mandi dengan kerap

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, langkah pertama yang harus anda lakukan ialah mandi dengan kerap sekurang-kurangnya dua kali sehari. Setelah melakukan aktiviti berat seperti bersenam, anda juga disarankan untuk mandi. Ini supaya peluh dan kotoran yang melekat di badan terangkat.

2. Gosok gigi dengan kerap

Seperti mandi, anda juga disarankan untuk menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari. Kebiasaan ini dapat membuang serpihan makanan yang tersekat pada gigi. Dengan cara itu, risiko kerosakan gigi dan penyakit gusi dapat dikurangkan.

Selain menggosok gigi dengan kerap, disarankan juga menggunakan benang gigi. Penggunaan benang gigi berguna dalam membersihkan sisa-sisa makanan yang masih tersekat di antara gigi yang tidak dapat dicapai oleh bulu sikat gigi.

3. Potong kuku dengan kerap

Untuk mengamalkan gaya hidup bersih dan sihat, anda juga mesti menjaga kebersihan kuku dengan baik. Ini kerana kuku panjang boleh menjadi tempat pembiakan kuman dan kotoran yang boleh menjadi sumber penyakit.

Cara yang mudah adalah dengan memotong kuku dan kuku jari kaki secara berkala, terutamanya apabila kuku anda panjang. Masa yang disyorkan untuk memotong kuku adalah selepas mandi.

4. Mencuci tangan

Mencuci tangan sebelum makan, setelah menggunakan tandas, setelah batuk, setelah menukar lampin, atau setelah membersihkan tong sampah diperlukan untuk menjaga kebersihan dan kesihatan.

Memilih Produk Pembersih Badan yang Tepat

Mengamalkan gaya hidup bersih dan sihat tidaklah cukup, kerana anda juga harus berhati-hati dalam memilih produk pembersih badan. Beberapa produk pembersih badan, seperti sabun, mengandungi bahan kimia tertentu yang mungkin menjengkelkan kulit.

Untuk mengelakkan risiko kerengsaan kulit, disarankan menggunakan sabun yang terbuat dari bahan semula jadi. Contohnya, sabun yang mengandungi shiso merah. Selain sebagai bahan masakan, daun shiso merah juga telah digunakan sebagai ramuan dalam perubatan tradisional di Jepun dan China, sejak dahulu kala.

Seiring dengan zaman, daun shiso merah terus diteliti, hingga diketahui memiliki manfaat sebagai bahan antibakteria semula jadi, yang dapat membantu menghambat pertumbuhan bakteria pada kulit.

Sabun dengan bahan semula jadi dari daun shiso merah juga mempunyai fungsi antioksidan yang dapat melawan kesan radikal bebas pada kulit, serta anti-inflamasi yang dapat membantu mengurangkan keradangan kulit, akibat alergi atau kerengsaan. Tambahan, kandungan ceramide dalam shiso merah, juga berperanan menjaga kelembapan kulit.

Selain shiso merah, bahan lain dalam sabun yang juga disarankan adalah sulfur, ginseng, dan garam laut. Ketiga-tiga ramuan ini juga dipercayai bermanfaat untuk kesihatan kulit.

sekarang, jika anda telah memilih sabun yang betul, perkara seterusnya yang perlu dipertimbangkan adalah pemilihan ubat gigi dan berus gigi. Anda mesti memastikan ubat gigi yang anda gunakan mengandungi fluorida kerana dapat membantu mencegah rongga. Untuk berus gigi, pastikan anda menggunakan bulu lembut, supaya tidak mengganggu gigi dan gusi semasa anda menggunakannya.

Selain menjaga kebersihan diri, anda juga perlu menjaga kebersihan lingkungan, termasuk kebersihan rumah, untuk menghindari berbagai jenis penyakit. Bersihkan rumah dengan bersih, kerana terdapat banyak kawasan di rumah yang boleh menjadi tempat pembiakan kuman, seperti dapur dan bilik mandi.

Jangan lupa, juga menerapkan gaya hidup sihat, mulai dari makan makanan berkhasiat seimbang, cukup istirahat, minum air secukupnya, hingga menguruskan tekanan dengan baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found