Kesihatan

Sindrom Horner - Gejala, sebab dan rawatan

Sindrom Horner adalah sindrom jarang yang merupakan gabungan antara gejala dan tanda yang disebabkan oleh kerosakan pada saluran tisu saraf dari otak ke wajah. Kerosakan saraf ini akan mengakibatkan kelainan pada satu bahagian mata.

Sindrom ini berlaku pada pesakit yang menderita penyakit, seperti strok, kecederaan saraf tunjang, atau tumor. Oleh itu, rawatan sindrom Horner dilakukan dengan merawat penyakit yang dialami oleh pesakit. Merawat keadaan yang mendasari sangat berguna dalam memulihkan fungsi tisu saraf kembali normal.

Gejala sindrom Horner dicirikan oleh penyempitan murid satu mata sahaja. Gejala lain yang dapat dirasakan oleh penghidap sindrom Horner adalah jumlah peluh yang keluar lebih sedikit dan kelopak mata kelihatan terkulai di satu sisi wajah.

Gejala Sindrom Horner

Gejala sindrom Horner hanya mempengaruhi satu sisi wajah penghidap. Beberapa tanda dan gejala klinikal sindrom Horner adalah:

 • Ukuran mata dua mata yang kelihatan jelas berbeza, salah satunya sangat kecil sehingga hanya ukuran titik.
 • Salah satu kelopak mata bawah yang sedikit terangkat (ptosis terbalik).
 • Sebilangan bahagian wajah hanya berpeluh sedikit atau tidak sama sekali.
 • Kelewatan dalam pelebaran murid (dilation) ketika berada dalam cahaya rendah.
 • Mata kelihatan terkulai dan merah (mata berlumuran darah).

Gejala sindrom Horner pada orang dewasa dan kanak-kanak umumnya serupa. Cuma, pada orang dewasa yang menderita sindrom Horner, secara amnya akan merasa sakit atau sakit kepala. Semasa pada kanak-kanak, terdapat beberapa gejala tambahan, iaitu:

 • Warna iris lebih pucat di mata kanak-kanak di bawah satu tahun.
 • Bahagian wajah yang terkena sindrom Horner tidak kelihatan merah.siram) ketika terkena sinar matahari yang panas, semasa melakukan senaman fizikal, atau ketika mengalami reaksi emosi.

Punca Sindrom Horner

Sindrom Horner disebabkan oleh kerosakan pada beberapa laluan dalam sistem saraf simpatik, yang mengalir dari otak ke muka. Sistem saraf ini berperan dalam mengatur detak jantung, ukuran murid, keringat, tekanan darah, dan fungsi lain, memungkinkan tubuh untuk bertindak balas dengan cepat terhadap perubahan lingkungan.

Sel saraf (neuron) yang terkena sindrom Horner terbahagi kepada 3 jenis, iaitu:

 • Neuron urutan pertama. Terdapat di hipotalamus, batang otak, dan saraf tunjang atas. Keadaan perubatan yang menyebabkan sindrom Horner yang berlaku pada sel saraf jenis ini biasanya adalah strok, tumor, penyakit yang menyebabkan kehilangan myelin (lapisan pelindung sel saraf), kecederaan leher, dan kehadiran sista atau rongga (rongga) di tulang belakang (ruangan tulang belakang).
 • Neuron urutan kedua. Terdapat di tulang belakang, dada atas, dan bahagian leher. Keadaan perubatan yang boleh menyebabkan kerosakan saraf di kawasan ini adalah barah paru-paru, tumor pada lapisan myelin, kerosakan pada saluran darah utama jantung (aorta), pembedahan di rongga dada, dan kecederaan traumatik.
 • Neuron urutan ketiga. Terletak di sisi leher yang mengarah ke kulit wajah dan otot-otot kelopak mata dan iris. Kerosakan sel saraf jenis ini boleh dikaitkan dengan kerosakan pada arteri di sepanjang leher, kerosakan pada saluran darah di leher, tumor atau jangkitan pada pangkal tengkorak, migrain, dan migrain. sakit kepala kluster.

Pada kanak-kanak, penyebab sindrom Horner yang paling biasa adalah kecederaan pada leher dan bahu semasa lahir, kelainan aorta semasa kelahiran, atau tumor sistem saraf dan hormon. Terdapat kes sindrom Horner yang mana penyebabnya tidak dapat dikenal pasti, yang dikenali sebagai sindrom Horner idiopatik.

Diagnosis dan Rawatan Sindrom Horner

Diagnosis sindrom Horner agak rumit kerana gejala mungkin menunjukkan penyakit lain. Di samping itu, doktor juga akan bertanya mengenai riwayat penyakit pesakit, kecederaan, atau menjalani pembedahan tertentu.

Doktor boleh mengesyaki pesakit menghidap sindrom Horner sekiranya gejala disahkan melalui pemeriksaan fizikal. Semasa pemeriksaan fizikal, doktor akan mencari gejala yang muncul seperti murid yang menyempit pada satu bola mata, kelopak mata yang lebih rendah daripada penutup mata, atau berpeluh yang tidak muncul di satu sisi wajah.

Untuk memastikan pesakit menghidap sindrom Horner, doktor akan melakukan ujian lebih lanjut, seperti:

 • Pemeriksaanmata. Doktor akan memeriksa tindak balas pupilari pesakit. Doktor akan menanamkan sedikit tetes mata untuk melebarkan anak murid pesakit. Reaksi pupilari yang tidak dilatasi mungkin menunjukkan pesakit mempunyai sindrom Horner.
 • Ujian pengimejan. Sejumlah ujian seperti ultrasound, sinar-X, CT scan, atau MRI akan dilakukan pada pesakit yang didiagnosis dengan kelainan struktur, luka atau luka, hingga tumor.

Tidak ada rawatan khusus untuk sindrom Horner. Dalam kebanyakan kes, jika penyebabnya dirawat, keadaannya akan hilang dengan sendirinya.

Komplikasi Sindrom Horner

Berikut adalah beberapa komplikasi yang dapat dialami oleh penghidap sindrom Horner:

 • Gangguan visual
 • Sakit leher atau sakit kepala teruk dan tiba-tiba menyerang
 • Otot yang lemah atau sukar mengawal otot
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found