Keluarga

Ini adalah Mitos dan Fakta Tentang Pertumbuhan Kanak-kanak

Tidak sedikit mitos mengenai pertumbuhan kanak-kanak yang beredar di masyarakat. Sebagai ibu bapa, anda harus bijak mengenainya. iya, kerana nama mitos itu jelas tidak disokong sepenuhnya oleh fakta saintifik.

Setiap ibu ingin memberikan yang terbaik untuk anaknya. Kadang kala, maklumat yang tidak jelas dari mana sahaja kelihatan meyakinkan dan mudah dipercayai.

Namun, daripada terus mempercayai maklumat yang mengelirukan, lebih baik anda lebih berhati-hati dan mengetahui kebenaran maklumat daripada doktor terlebih dahulu.

Mitos dan Fakta Mengenai Pertumbuhan Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa mitos dan fakta mengenai pertumbuhan anak yang perlu anda fahami.

1. Anak senyap bermaksud dia baik-baik saja

Sebilangan orang menganggap bahawa kanak-kanak itu tidak sering menangis bahawa dia baik-baik saja. Tetapi sebenarnya, diam dan tidak bergerak juga boleh menjadi tanda bahawa bayi anda sakit. Jadi, anda semestinya memeriksa sama ada si kecil anda diam lama.

Menangis adalah cara untuk si kecil anda untuk berkomunikasi atau menyatakan keinginan mereka. Sekiranya si kecil dapat menangis dengan kuat, itu bermakna dia sihat dan mempunyai banyak tenaga.

2. baby walker bantu anak belajar berjalan

Tidak sedikit yang kita hadapi penggunaan alat bantu berjalan (baby walker) pada kanak-kanak yang berlatih usia berjalan. Sedangkan menurut Persatuan Pediatrik Indonesia, penggunaan baby walker sebenarnya berbahaya, kamu tahu, Roti.

Penggunaan alat ini berisiko menyebabkan bahaya kepada si kecil anda, seperti terjatuh atau tersandung, jika tidak diawasi. Lain daripada itu, baby walker didakwa boleh membuat bayi malas berjalan sendiri kerana mereka biasa menggunakan alat ini.

3. Anak lambat bercakap, kemudian dia juga boleh bersendirian

Sebilangan ibu bapa berpendapat bahawa anak lambat bercakap bukan masalah besar kerana kelak anak akan dapat bercakap sendiri. Anda perlu faham, kemampuan bayi untuk bercakap perlu dilatih seperti kemampuan berjalan.

Jadi, kemampuan ini tidak boleh ditunggu sehingga dapat berkembang dengan sendirinya. Sekiranya si kecil menunjukkan tanda-tanda kelewatan pertuturan, segera minta doktor atau pakar perkembangan kanak-kanak untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin.

4. Tonton TV juga dekat tidak baik untuk mata

Sebilangan besar ibu bapa berpendapat bahawa kanak-kanak yang membaca atau menonton TV terlalu dekat dapat mengalami penurunan penglihatan. Sebenarnya, setakat ini tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa menonton televisyen terlalu dekat boleh merosakkan mata anak-anak. kamu tahu.

Tetapi memang, kebiasaan menonton televisyen dengan terlalu dekat dapat menjadi tanda bahawa anak kecil anda rabun jauh. Jadi, mungkin ada penyebab rabun jauh yang menjadikan ketajaman penglihatannya berkurang.

5. Susu formula sama baiknya dengan susu ibu

Tidak sedikit ibu bapa yang berpendapat bahawa susu formula sama baiknya dengan susu ibu kerana mereka dipengaruhi oleh iklan untuk produk susu formula di televisyen atau majalah.

Sebenarnya, susu ibu (ASI) jelas lebih unggul dan tidak dapat diganti kerana kandungan nutriennya yang tinggi untuk pertumbuhan anak. Malah, susu ibu juga mempunyai antibodi yang tidak terdapat dalam susu formula. Antibodi ini sangat penting untuk melindungi anak-anak dari jangkitan dan penyakit.

Di era teknologi yang berkembang ini, anda dapat mendengar maklumat mengenai pertumbuhan anak anda dari sana sini. Selain mitos di atas, terdapat banyak mitos lain yang beredar di masyarakat.

Namun, Ibu harus bijak dan bijak dalam memilih maklumat yang akan diterapkan pada si Kecil, terutama mengenai pertumbuhan anak. Untuk pertumbuhan anak anda yang optimum, tidak menjadi masalah, dong, luangkan lebih banyak masa untuk mencari maklumat yang tepat dan sumbernya jelas?

Selain itu, jika anda mengalami masalah atau kelainan pada pertumbuhan dan perkembangan si kecil, jangan ragu untuk segera membawanya ke doktor untuk pemeriksaan dan perawatan lebih lanjut.