Keluarga

Semasa Hamil Sekiranya Anda Makan untuk Dua Orang?

Anda mungkin pernah mendengar istilah yang menyatakan bahawa wanita hamil harus makan selama dua, atau dua hidangan, memandangkan pada masa ini terdapat makhluk kecil yang hidup di dalam badan anda. Sebenarnya persepsi diet seperti itu tidak betul.

Diet yang sihat untuk wanita hamil berbeza dengan pengambilan makanan untuk wanita yang tidak hamil, tetapi itu tidak bermaksud bahawa bahagian makanan kehamilan harus dua kali ganda. Wanita yang makan diet dua orang semasa hamil berisiko mengalami kenaikan berat badan yang tidak diingini. Berat badan berlebihan semasa mengandung boleh meningkatkan risiko anda mengalami sakit belakang, diabetes kehamilan, atau tekanan darah tinggi. Diet ini juga dapat menjadikan ukuran janin lebih besar sehingga risiko melahirkan melalui pembedahan caesar lebih tinggi.

Semasa mengandung, anda dinasihatkan untuk mengambil lebih banyak kalori daripada biasa dan pada masa ini anda mungkin merasa lebih lapar daripada biasa. Namun, itu tidak bermakna anda harus menambahkan satu hidangan makanan pada setiap hidangan.

Anda hanya dinasihatkan untuk meningkatkan pengambilan kalori sebanyak 340 kalori sehari pada trimester kedua dan kira-kira 450 kalori pada trimester pertama. Semasa di trimester pertama, anda tidak dinasihatkan untuk meningkatkan pengambilan kalori anda. Angka ini khusus untuk anda yang mempunyai berat badan normal.

Jadi secara keseluruhan, jumlah pengambilan kalori yang anda perlukan setiap hari adalah seperti yang dijelaskan di bawah.

  • Pada trimester pertama, anda memerlukan sekitar 1800 pengambilan kalori.
  • Pada trimester kedua, anda memerlukan pengambilan kira-kira 2200 kalori.
  • Pada trimester ketiga, anda memerlukan pengambilan kira-kira 2400 kalori.

Namun, jangan hanya bergantung pada jumlah kalori yang anda perlukan setiap hari, seperti dengan memakan semua jenis makanan untuk memenuhi jumlah itu. Jenis pengambilan kalori untuk badan juga penting untuk diperhatikan.

Contohnya, janin anda tidak akan menikmati nutrien semasa anda makan makanan segera. Hasilnya, dia akan menyerap semua nutrien yang dia perlukan dari badan anda. Ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda.

Pada hakikatnya, dalam sehari, anda disarankan untuk makan pelbagai jenis makanan agar badan anda mendapat pengambilan nutrien yang seimbang. Jenis makanan yang baik untuk wanita hamil termasuk:

  • Makanan yang mengandungi asid folik. Anda dinasihatkan untuk mengambil sebanyak 600 mg asid folik sehari semasa mengandung. Pengambilan ini dapat mengelakkan bayi anda mengalami kecacatan tiub saraf pada awal kehamilan. Folat boleh didapati dalam bayam, brokoli, jeruk, strawberi, bijirin diperkaya, beras, dan oatmeal.
  • Makanan protein. Pengambilan ini dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin semasa dalam kandungan, kamu tahu! Makanan protein yang boleh anda konsumsi dalam hal ini adalah soya, daging lembu, ayam, ikan, telur, atau produk tenusu lain.
  • Makanan berserat. Pengambilan makanan yang mengandungi serat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dapat mengelakkan anda sembelit semasa hamil.
  • Makanan kalsium. Ingin pertumbuhan tulang dan gigi si kecil berjalan dengan optimum? Ayuh, pengambilan makanan kalsium, seperti susu, keju, yogurt, tahu, brokoli, atau badam.
  • Makanan berlemak. Selain menjadikan anda bertenaga, pengambilan ini diperlukan untuk membantu perkembangan otak janin dan sistem saraf pusat. Namun, pilih makanan berlemak yang sihat, seperti alpukat, salmon, minyak zaitun, minyak bunga matahari, atau kacang-kacangan.

Semasa hamil, anda mesti bijak makan makanan kerana pada masa ini pertumbuhan dan perkembangan janin bergantung pada apa yang anda makan. Wanita hamil juga sering mengalami keinginan. Sekiranya anda menginginkan makanan yang tidak sihat atau pelik, disarankan untuk tidak memanjakan keinginan ini.