Keluarga

Bermain dalam Hujan Boleh Menyebabkan Selsema pada Kanak-kanak, Mitos atau Fakta?

Pancuran hujan adalah perjalanan bermain air percuma yang menyeronokkan bagi kebanyakan kanak-kanak. Namun, sebilangan ibu sebenarnya risau apabila melihat bayi mereka dalam hujan kerana mereka beranggapan bermain dalam hujan boleh menyebabkan selesema. Adakah andaian ini benar?

"Jangan hujan. Ia akan sakit! " Hukuman ini sering diucapkan oleh ibu bapa untuk melarang anak-anak bermain dalam hujan. Tidak hairanlah, kerana semasa musim hujan, biasanya lebih banyak anak jatuh sakit dengan selesema atau selesema. Atas sebab ini, hujan dianggap menyebabkan selesema pada kanak-kanak.

Hubungan Antara Hujan dan Selsema pada Kanak-kanak

Sebelum menghubungkan hujan dan selesema pada kanak-kanak, anda mesti memahami dengan baik apa itu selesema. Selsema adalah keadaan apabila hidung terasa sesak dan mengeluarkan banyak lendir atau lendir. Ini adalah perkara biasa pada kanak-kanak.

Ada banyak perkara yang boleh menyebabkan anak demam, mulai dari pendedahan kepada pencemaran, alergi, asap rokok, hingga jangkitan, seperti ARI atau selesema. Kanak-kanak boleh menjadi lebih mudah terkena selesema kerana penyakit ini ketika sistem imun mereka lemah atau tidak sihat.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa virus influenza cenderung menyebar dengan lebih mudah semasa musim hujan. Inilah yang menjadikan lebih banyak orang mendapat selesema dan selsema pada musim hujan, termasuk kanak-kanak.

Sekiranya anak kecil anda jatuh sakit setelah bermain dalam hujan, ini mungkin disebabkan sistem ketahanan badannya atau kekebalan tubuh menurun sehingga dia terdedah kepada penyakit, seperti selesema.

Namun, jika imuniti kuat, tubuh si kecil dapat melawan virus dan kuman dengan baik. Ini menjadikannya tidak mudah diserang selesema walaupun hujan.

Suhu sejuk ketika hujan menjadikan anak-anak lebih mudah terkena demam

Bukan hanya kerana jangkitan virus atau bakteria yang lebih mudah terjadi pada musim hujan, selesema pada kanak-kanak juga boleh berlaku kerana suhu sejuk pada musim hujan. Suhu sejuk dapat menyekat aliran darah di hidung, memicu gejala sejuk. Ini boleh menyebabkan kanak-kanak yang mengalami rinitis alergi atau alergi sejuk mengalami gejala yang berulang.

Selain dari udara sejuk di musim hujan, suhu sejuk yang mencetuskan selesema pada anak-anak juga boleh datang dari sumber lain, Bun. Contohnya, suhu bilik terlalu sejuk kerana penghawa dingin atau suhu sejuk makanan dan minuman yang dimakan oleh kanak-kanak.

Pada kanak-kanak yang mempunyai riwayat alergi, risiko terkena selesema juga dapat meningkat ketika dia sering terkena pencetus alergi lain, seperti asap rokok, debu, atau bulu binatang. Untuk mengelakkan selesema akibat alahan, kanak-kanak yang mempunyai alahan perlu selalu menjauhkan diri dari faktor pencetus alergi.

Sementara itu, untuk mengurangkan risiko anak anda terkena selesema atau selesema semasa musim hujan, anda perlu mengingatkannya agar selalu mencuci tangan. Selain itu, anda juga perlu mengajar si kecil agar tidak menyentuh wajah, mulut, atau matanya dengan kerap, terutama ketika tangannya kotor.

Oleh itu, Bolehkah Kanak-kanak Bermain di Hujan?

Berdasarkan maklumat di atas, anggapan bahawa bermain dalam hujan boleh menyebabkan selesema pada kanak-kanak adalah kenyataan. Namun, ini tidak bermaksud anak kecil anda tidak boleh bermain dalam hujan sama sekali. Sekiranya sistem ketahanan badannya baik dan dia tidak mengalami alahan selesema, anda kadang-kadang boleh membiarkannya bermain di luar hujan.

Ini kerana keadaan bayi anda yang sihat menjadikannya risiko lebih rendah terkena selesema ketika hujan. Selain itu, melalui hujan, si kecil dapat mendekati alam dan bermain sambil belajar, Bun. Bermain dalam hujan juga bagus untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan, terutama pengembangan motor.

Namun, ingat. Semasa anak anda bermain dalam hujan, pastikan dia tidak bermain terlalu lama dan jangan biarkan dia bermain sendirian. Sekiranya si kecil anda sejuk atau menggigil, segera bawa dia ke rumah dan panaskan badannya.

Ibu boleh memandikan Si Kecil dengan air suam sebelum mengenakan pakaian kering. Selepas itu, beri dia minuman suam, seperti teh atau susu suam, supaya badannya tidak sejuk.

Sekiranya anda masih tidak yakin membiarkan anak kecil anda bermain dalam keadaan hujan, terutamanya jika dia mempunyai keadaan perubatan tertentu atau baru sahaja sembuh dari penyakit, anda harus memastikannya dengan bertanya kepada doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found