Keluarga

Adakah benar bahawa bayi dalam kandungan boleh menangis?

Bukan sahaja dapat mendengar dan memberi responss suara, ada yang berpendapat bahawa bayi dalam kandungan juga boleh menangis. Badakah betul? Ayuh, lihatlah jawapannya ada di sini.

Bayi dalam kandungan menangis itu bukan sekadar buah zaitun, kamu tahu, Roti. Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan ini, terutama ketika melakukan pemeriksaan ultrasound.

Fakta mengenai Bulang alik bayi menangis semasa dalam kandungan

Satu kajian menunjukkan bahawa janin dalam rahim hanya dapat tidur, tenang, bergerak secara aktif, dan terjaga. Namun, kini terdapat lebih banyak penemuan baru yang menunjukkan bahawa janin juga boleh menangis.

Menurut penyelidikan, bayi boleh menangis ketika hamil 20 minggu. Namun, itu tidak bermaksud tangisannya dapat didengar, betul, Bun. Tangisan janin hanya dapat dilihat dari pergerakan dan ekspresi wajah mereka.

Beberapa pergerakan yang menunjukkan bayi menangis di dalam rahim termasuk:

  • Tarik nafas
  • Buka mulut
  • Menjelirkan lidahnya
  • Mulut dan dagu yang bergetar
  • Menelan

Pelbagai ekspresi wajah si kecil, termasuk menangis, dapat dilihat ketika ibu melakukan pemeriksaan ultrasound kehamilan. Ekspresi wajah ini akan lebih berbeza kerana usia rahim ibu semakin besar.

Sebab mengapa bayi menangis semasa dalam kandungan

Ibu ingin tahu, betul, apa yang membuatkan janin menangis di dalam rahim? Para penyelidik percaya bahawa janin menangis bukan kerana kesakitan, tetapi sebagai tindak balas terkejut dengan perubahan mendadak, seperti suara yang kuat.

Tingkah laku bayi yang menangis ini juga hanya memerlukan masa yang singkat, iaitu kurang dari 15-00 saat. Jadi, tidak ada bayi yang menangis selama satu jam di dalam rahim.

Selain itu, satu lagi fakta unik yang perlu anda ketahui ialah tangisan bayi semasa dalam kandungan boleh menjadi tanda bahawa dia tumbuh sihat. Sebenarnya, ketika bayi dilahirkan kemudian, tangisan menjadi tanda penting yang menunjukkan bahawa otak, sistem saraf dan badan berfungsi dengan baik.

Jadi, anda tidak perlu risau jika anda melihat tanda-tanda pergerakan janin menangis semasa pemeriksaan ultrasound. Ini normal, Bun. Selagi ibu kerap memeriksa rahim kepada doktor, kesihatan Si Kecil di rahim dapat dipantau dengan baik.