Kesihatan

Enzalutamide - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Enzalutamide adalah ubat yang digunakan dalam rawatan kanser prostat maju atau metastatik. Ubat ini digunakan ketika barah prostat tidak lagi dapat diubati pembedahan dan rawatan lain.

Enzalutamide adalah penyediaan hormon yang berfungsi dengan menghalang pengikatan androgen ke reseptornya dan juga menghalang kerja hormon androgen. Cara kerja ini akan memperlambat pertumbuhan barah prostat dan mencetuskan kematian sel barah. Ubat ini tidak boleh digunakan secara sembarangan dan mesti mengikut preskripsi doktor.

Tanda dagangan Enzalutamide: Xtandi

Apa itu Enzalutamide

kumpulanUbat preskripsi
KategoriPenyekat reseptor androgen (perencat reseptor androgen)
ManfaatMengubati barah prostat yang telah merebak (metastasis)
Dimakan olehLelaki dewasa
Enzalutamide untuk wanita hamil dan menyusuiKategori X: Kajian pada haiwan eksperimen dan manusia telah menunjukkan keabnormalan janin atau risiko terhadap janin.

Dadah dalam kategori ini tidak boleh digunakan oleh wanita yang sedang atau mungkin hamil.

Tidak diketahui sama ada enzalutamide diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda.

Bentuk ubatKapsul

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Enzalutamide

Ikuti cadangan dan nasihat doktor semasa rawatan dengan enzalutamide. Sebelum mengambil ubat ini, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Enzalutamide tidak boleh diambil oleh seseorang yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda atau sedang menderita tekanan darah tinggi, penyakit jantung, kolesterol tinggi, diabetes, patah tulang, osteoporosis, atau sawan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami atau baru-baru ini mengalami kecederaan kepala, strok, atau tumor otak.
 • Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil enzalutamide jika anda akan menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.
 • Enzalutamide tidak boleh digunakan oleh wanita, terutama ketika hamil atau menyusu, kerana ubat ini berbahaya bagi janin dan bayi. Gunakan alat kawalan kelahiran yang berkesan semasa anda atau pasangan anda mengambil enzalutamide.
 • Jangan memandu kenderaan atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil enzalutamide, kerana ubat ini dapat menyebabkan pening.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil enzalutamide.

Dos dan Arahan Penggunaan Enzalutamide

Dos enzalutamide boleh berbeza bagi setiap pesakit. Doktor akan menentukan dos mengikut keadaan pesakit. Secara umum, dos enzalutamide dalam rawatan barah prostat yang telah merebak (metastasized) dan barah prostat yang terus berkembang setelah pengebirian adalah 160 mg, sekali sehari.

Bergantung pada keadaan pesakit, pengurangan dos atau penghentian rawatan mungkin dilakukan.

Cara Mengambil Enzalutamide Dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat sebelum mengambil enzalutamide. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Enzalutamide boleh diambil sebelum atau selepas makan. Telan keseluruhan kapsul dengan bantuan segelas air. Jangan buka, menggigit, atau larutkan kapsul sebelum mengambilnya.

Gunakan enzalutamide secara berkala untuk kesan rawatan yang optimum. Jangan berhenti menggunakan ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Sekiranya anda terlupa mengambil enzalutamide, segera ambil ubat ini jika waktu rehat dengan jadual pengambilan seterusnya tidak terlalu dekat. Apabila sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Semasa rawatan dengan enzalutamide, doktor anda akan memantau keadaan anda dan meminta anda melakukan pengukuran tekanan darah secara berkala, ujian darah lengkap, ujian fungsi hati, secara berkala.

Simpan enzalutamide dalam bekas tertutup di tempat yang sejuk dan kering. Jauhkan ubat ini dari cahaya matahari langsung dan jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Enzalutamide dengan Ubat-ubatan Lain

Berikut adalah kesan interaksi ubat yang boleh berlaku jika enzalutamide digunakan dengan ubat tertentu:

 • Penurunan tahap enzalutamide dalam darah ketika digunakan dengan ubat karbamazepine, fenitoin, atau ritonavir
 • Peningkatan tahap enzalutamide dalam darah apabila digunakan bersama gemfibrozil atau itraconazole
 • Peningkatan risiko terkena gangguan irama jantung yang berbahaya, seperti pemanjangan QT, jika digunakan dengan ubat antiaritmia, seperti amiodarone atau quinidine
 • Penurunan tahap dan kepekatan warfarin dalam darah

Sebagai tambahan, jika enzalutamide diambil bersama St. John's Wort, tahap dalam darah boleh menurun.

Kesan Sampingan dan Bahaya Enzalutamide

Enzalutamide boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbeza bagi setiap pesakit yang mengambilnya. Namun, secara umum, berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku setelah menggunakan enzalutamide:

 • Kehangatan di muka, leher, atau dada (kilat panas)
 • Pening atau sakit kepala
 • Dorongan seks menurun

Tanyakan kepada doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak reda dengan segera atau semakin teruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Kesemutan, terbakar, atau sakit di tangan atau kaki
 • Sakit belakang yang tiba-tiba atau patah tulang
 • Air kencing berwarna merah atau merah jambu
 • Tekanan darah tinggi (darah tinggi)
 • Serangan jantung, yang boleh dicirikan oleh gejala seperti sakit dada, sesak nafas, berpeluh berlebihan
 • Penyakit berjangkit, yang dapat dicirikan oleh gejala seperti demam, menggigil, sakit tekak, atau batuk, yang tidak membaik
 • Sakit kepala teruk yang berterusan, sawan, kekeliruan, gangguan ingatan, dan penglihatan kabur