Keluarga

Agar kakak tidak cemburu dengan saudara barunya, terapkan petua ini!

Kehadiran kakak sering mencetuskan perasaan cemburu pada abangnya. Kakak biasanya akan melepaskan pelbagai emosi kerana dia merasakan perhatian dan kasih sayang dari ibu bapanya berpecah belah. Untuk mengelakkan timbulnya rasa cemburu pada kakak ketika saudara baru dilahirkan, ayuh, gunakan petua berikut, Bun.

Terdapat banyak bentuk kecemburuan yang dapat diluahkan oleh saudara lelaki yang lebih tua terhadap saudara yang baru lahir, misalnya marah tanpa alasan yang jelas, meminta semua yang diberikan kepada adik lelaki, membuang dan memecahkan barang, atau bahkan mengganggu dan menyakiti adik lelaki .

Perasaan cemburu ini sebenarnya cukup semula jadi, Macam mana boleh jadi. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh duduk dan membiarkan abang bertindak seperti itu, bukan? Dikhuatiri rasa cemburu seperti ini akan menjadikan hubungan antara abang dan kakak dan ibu tidak sesuai dan mengganggu perkembangan sosial dan emosi mereka.

Petua untuk Mencegah Kecemburuan Saudara kepada Saudara Baru

Untuk mengelakkan kesan cemburu yang negatif daripada abang kepada adiknya, Ibu perlu membuat persiapan untuk adiknya seawal mungkin. Anda boleh melakukan cara ini semasa kakak anda masih dalam kandungan, kamu tahu.

Berikut adalah petua untuk mencegah rasa cemburu dari saudara lelaki kepada saudara perempuan yang baru lahir yang boleh anda terapkan:

1. Maklumkan bila akan ada ahli keluarga baru

Untuk mengelakkan rasa cemburu ketika adik lelaki dilahirkan, cara pertama yang boleh anda lakukan adalah memberitahu saudara yang lebih tua bahawa akan ada ahli keluarga baru di rumah. Arahkan tangannya ke perut Ibu sambil mengatakan bahawa sekarang ada bayi perempuan di dalamnya yang kemudian boleh diajak bermain.

Beritahu juga bahawa dia akan menjadi kakak. Ibu dan ahli keluarga yang lain juga dapat membuat panggilan baru untuknya, seperti Big Brother atau Brother, untuk menumbuhkan kematangan dan rasa tanggungjawabnya sebagai anak yang lebih tua.

Sekiranya kakak berusia di bawah 2 tahun, biasanya dia masih tidak mengerti apa artinya memiliki saudara kandung. Untuk memberitahunya, Ibu boleh menunjukkan buku bergambar ahli keluarga dan menerangkan dalam bahasa mudah atau membaca buku cerita mengenai hubungan antara abang dan kakak.

2. Ajar kakak untuk mengasihi adiknya

Ibu telah dapat mengajar abang bagaimana mengasihi adiknya sejak dia masih dalam perut. Ajaklah dia untuk sering menyanyi atau bercakap dengan bayi dalam kandungan, dan mencium dan menggosok perut anda. Katakan kepadanya bahawa jika seorang kakak mesti mengasihi, menjaga, dan melindungi adiknya.

Ajar juga kakak untuk merawat adiknya setelah dilahirkan, seperti menggosok kepalanya dengan lembut, mencium pipinya, atau membelinya. Beritahu dia bahawa ini akan menenangkan adik lelaki itu.

Beri pujian setiap kali dia berkelakuan baik dengan adiknya. Katakan sesuatu seperti, "Kamu kakak yang baik, sayang. Ibu bangga dengan kamu. " Dengan cara itu, dia akan merasakan bahawa apa yang dia lakukan adalah betul dan dia akan merasa layak.

3. Libatkan kakak pada masa kehamilan

Melibatkan saudari pada saat kehamilan dapat mencegah timbulnya rasa cemburu, kamu tahu. Ajak saudari untuk turut serta ketika ibu memeriksa kehamilannya sehingga dia dapat melihat wajah adiknya sejak dia masih dalam kandungan. Ini pastinya boleh menjadi saat gembira baginya.

Ibu juga dapat melibatkan saudara yang lebih tua dalam mempersiapkan keperluan adik lelaki, misalnya ketika memilih mainan, pakaian, atau peralatan baru lahir. Di samping itu, anda juga boleh memintanya untuk menemani anda semasa melakukan sukan kehamilan.

4. Terus lakukan rutin dengan Sis seperti biasa

Semasa anda hamil atau kakak anda dilahirkan, sudah tentu rutin anda akan berubah dan menjadi lebih sibuk. Namun, cubalah untuk tidak membuat perubahan drastik pada rutin Ibu dan Sis, OK?

Terus lakukan aktiviti biasa dengan saudara anda, seperti mengajar mereka membaca atau menulis, menonton rancangan televisyen kegemaran anda, membaca cerita sebelum tidur, atau berkebun. Dengan begitu, Big Brother tidak akan merasa terpinggir dan dilupakan. Ini juga akan mengelakkan kemungkinan Saudara dan Saudara menjadi

sukar untuk dipersetujui kemudian.

Persediaan untuk kedatangan bayi baru adalah penting. Namun, membentuk watak kakak pada anak sebelumnya tidak kurang pentingnya, Bun. Dengan memperhatikan hal ini, anak-anak dapat mengelakkan rasa cemburu dan menjadi kakak yang baik kepada adik-adik mereka.

Memperhatikan dua anak pada masa yang sama memang memerlukan kesabaran. Namun, ingat, ini bukan tugas anda sahaja. Pastikan ahli keluarga yang lain juga tidak lupa menumpukan perhatian dan kasih sayang kepada kakak yang lebih tua, terutama ketika ibu sibuk dengan bayi yang baru dilahirkan.

Sekiranya anda merasakan terdapat perbezaan sikap yang drastik terhadap saudara lelaki anda sejak adiknya dilahirkan, misalnya, menghadapi masalah tidur, enggan makan, atau tidak menyendiri, jangan ragu untuk meminta nasihat psikologi atau doktor.