Keluarga

Katanya, Makanan Sihat untuk Bayi mestilah Organik

Ibu bapa sering membaca maklumat mengenai pelbagai cadangan makanan sihat untuk bayi, termasuk dari bahan organik. Terdapat beberapa sebab untuk memilih makanan organik, walaupun itu tidak bermaksud kandungan nutrisi lebih baik daripada makanan biasa.

Hingga kini, racun perosak masih banyak digunakan oleh petani untuk melindungi tanaman dari pelbagai kulat, serangga, dan penyakit. Walau bagaimanapun, malangnya racun perosak boleh meninggalkan sisa produk makanan. Oleh itu, makanan organik semakin menjadi pilihan kerana tidak menggunakan racun perosak atau baja sintetik untuk pertumbuhannya.

Sebab Makanan Organik Lebih Sihat untuk Bayi

Satu kajian menunjukkan bahawa kandungan nutrien beberapa makanan organik tidak jauh berbeza dengan makanan biasa. Sementara itu, kajian lain menunjukkan bahawa kanak-kanak yang makan makanan organik mempunyai tahap racun perosak yang sangat rendah dalam air kencing mereka.

Namun, tidak perlu terburu-buru untuk memutuskan untuk beralih ke makanan organik, kerana makanan organik atau bukan organik, jumlah residu diatur oleh pemerintah agar tidak melampaui batas yang dibenarkan. Lebih-lebih lagi, harga makanan organik lebih mahal daripada makanan konvensional, jadi pertimbangan lebih lanjut diperlukan.

Berikut adalah beberapa sebab yang menjadikan ibu bapa memilih menu organik sebagai makanan sihat untuk bayi:

 • Makanan bayi disyorkan dari bahan organik kerana sistem imun atau sistem ketahanan bayi belum sempurna, jadi lebih berisiko terkena racun perosak daripada orang dewasa.
 • Memberi makanan organik kepada bayi anda akan memastikan bayi mendapat nutrisi awal yang baik.
 • Sebilangan ibu bapa memilih makanan organik untuk bayi dengan alasan persekitaran.
 • Ada juga ibu bapa yang memilih untuk memberi makanan organik kerana rasanya lebih sedap.

Yang tidak kurang pentingnya adalah dengan menyediakan makanan sihat untuk bayi, tidak hanya terhad kepada organik atau tidak, tetapi membiasakan diri dengan makanan seimbang yang akan dibawa ke dewasa.

Pilihan Makanan Organik disyorkan

Makanan tertentu diketahui mempunyai kadar racun perosak yang tinggi, atau mempunyai tekstur yang lebih sukar dibersihkan, jadi lebih baik memilih jenis organik.

Beberapa makanan berikut boleh menjadi pilihan makanan organik untuk kanak-kanak:

 • Stroberi dan blueberry

  Walaupun mempunyai rasa yang menarik, anda harus berhati-hati dalam memilih buah beri ini. Stroberi dan blueberry adalah jenis buah dengan sisa racun perosak tertinggi, jadi lebih baik memilih organik. Di samping itu, dari satu kajian mendapati bahawa strawberi organik mempunyai tahap antioksidan 8.5% lebih banyak.

 • Epal, pir dan pic

  Semasa makan epal, pir, dan buah persik, yang kaya akan serat, banyak orang mengupas kulitnya untuk mengelakkan racun perosak. Walaupun tidak sedikit nutrisi pada kulit. Anda boleh memakan kulit buah selama anda mencuci buah sebelum memakannya.

 • Bayam dan kkeledek

  Biasanya sayur-sayuran berisiko mempunyai sisa racun perosak yang lebih tinggi. Sekiranya anda perlu menyediakan makanan yang sihat untuk bayi, ibu bapa boleh memilih jenis organik, seperti bayam dan kubis yang kaya akan nutrien. Lebih baik mencuci sayur di bawah air yang mengalir

 • Kentang

  Kentang dapat menyerap racun perosak di dalam tanah. Oleh itu, lebih baik menggunakan kentang organik untuk mengurangkan risiko pendedahan racun perosak. Walau bagaimanapun, terus basuh kentang sehingga benar-benar bersih sebelum diproses.

 • Brokoli

  Walaupun tidak termasuk dalam senarai makanan dengan racun perosak yang tinggi, sayur jenis ini mempunyai tekstur yang sukar dibersihkan. Oleh itu, anda perlu lebih berhati-hati mencucinya sehingga benar-benar bersih dan sesuai untuk dimakan oleh si kecil anda. Untuk itu, anda boleh mempertimbangkan memilih brokoli organik.

Di samping itu, anda juga disarankan untuk memilih buah-buahan dan sayur-sayuran organik yang dihasilkan secara tempatan, daripada buah atau sayur-sayuran yang diimport yang mungkin mempunyai lebih banyak sisa racun perosak dan kimia.

Sekiranya anda ingin menyediakan makanan sihat untuk bayi anda dari jenis bukan organik, disarankan untuk memilih makanan yang diketahui mempunyai sisa racun perosak rendah, seperti bawang, nanas, jagung manis, kubis, asparagus, terung, kiwi, semangka, limau gedang dan cendawan. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pediatrik untuk pilihan makanan terbaik untuk bayi anda.