Kehidupan yang sihat

Waspadalah terhadap Bahaya Kerja Lebih Masa untuk Kesihatan Tubuh

Untuk melengkapkan tarikh akhir kerja, banyak orang memilih untuk bekerja lebih masa. Namun, tidak banyak yang menyedari bahaya bekerja lebih masa untuk kesihatan. Apakah risiko bekerja lebih masa? Lihat penjelasan di bawah.

Jumlah waktu kerja yang dianggap normal dan masih dalam had yang munasabah adalah sekitar 40 jam seminggu. Secara amnya, kerja lebih masa sering digunakan sebagai jalan pintas dalam meningkatkan pendapatan. Tetapi berhati-hatilah, walaupun berpotensi meningkatkan pendapatan, bahaya bekerja lebih masa sering dikaitkan dengan munculnya penyakit tertentu, terutama jika dilakukan secara berlebihan.

Pelbagai Bahaya Lebih Masa untuk Kesihatan

Berikut adalah pelbagai bahaya bekerja lebih masa yang harus anda perhatikan:

 • Meningkatkan risiko penyakit jantung

  Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa pekerja yang bekerja lebih masa selama tiga jam atau lebih setiap hari berisiko lebih tinggi terkena penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

 • Meningkatkan risiko kemurungan

  Waktu kerja yang panjang bukan sahaja menguras kemampuan fizikal badan, tetapi juga memberi kesan kepada prestasi otak. Menurut seorang penyelidik, waktu kerja yang terlalu lama akan mengikis masa pekerja untuk menikmati masa lapang. Di samping itu, lebih masa juga mengurangkan waktu tidur.

 • Meningkatkan risiko kemalangan kerja

  Semasa membuat kerja pergeseran Di samping itu, atau dengan kata lain bekerja lebih masa, seseorang dapat mengalami keletihan dan kesukaran untuk menumpukan perhatian. Ini tentu akan mempengaruhi prestasi kerja dan meningkatkan risiko kemalangan kerja kerana bahaya bekerja lebih masa.

  Penyelidikan di Korea Selatan menunjukkan bahawa pekerja lebih masa yang mengendalikan mesin atau yang bekerja di pejabat mempunyai risiko mengalami kemalangan kerja atau melakukan kesalahan ketika bekerja hingga 2 kali lebih lama.

 • Meningkatkan rrisiko tertangkap diabetes jenis 2

  Namun, kajian di berbagai negara menunjukkan bahawa mereka yang sering bekerja lembur mempunyai risiko lebih tinggi terkena diabetes jenis 2, obesiti yang berkaitan dengan diabetes, dan risiko kematian pramatang.

 • Meningkatkan rrisiko terkena kanker

  Semasa bekerja lebih masa, badan akan mengalami tekanan yang lebih tinggi, baik dari segi fizikal dan mental. Dalam jangka panjang, kesan tekanan akibat kerja lebih masa juga meningkatkan risiko seseorang terkena barah, seperti barah usus besar, barah paru-paru, barah payudara, dan barah prostat. Faktor yang difikirkan berperanan dalam peningkatan risiko ini adalah adanya keradangan kronik; tabiat tidak sihat semasa bekerja lebih masa, seperti merokok; dan kekurangan waktu bersenam kerana terpaksa bekerja lebih masa.

Walaupun bekerja lebih masa memberi kesan negatif kepada kesihatan, itu tidak bermaksud seseorang tidak boleh melakukan kerja lebih masa. Walau bagaimanapun, menyelesaikan tanggungjawab pekerjaan bagi setiap pekerja adalah kewajipan. Paling tidak, buatlah rancangan kerja harian atau mingguan untuk mengelakkan kelewatan menyelesaikan kerja. Untuk mengelakkan bahaya, lakukan lebih masa untuk mengejar ketinggalan.