Kehidupan yang sihat

Sebelum Memutuskan Berkahwin, Kenali 6 Jenis Pasangan yang Harus Anda Elakkan

Memilih pasangan yang salah boleh membuat perkahwinan anda hancur. Daripada merasa senang, anda dan pasangan sebenarnya boleh sering bertengkar. Oleh itu, agar anda tidak menyesal di kemudian hari, anda harus menghindari jenis pasangan berikut, kerana mereka mungkin tidak sesuai untuk menjadi ketua rumah tangga.

Perkahwinan adalah hubungan suci antara dua orang yang saling mencintai. Selain cinta, watak pasangan juga penting untuk menjalin hubungan romantis dan berkekalan. Walaupun anda telah mengenalnya selama beberapa waktu, itu bukan jaminan bahawa perkahwinan anda dapat bahagia, kamu tahu.

Inilah jenis pasangan yang harus dielakkan

Perkahwinan tidak selalu bahagia seperti kisah dongeng. Ada kalanya perkahwinan anda akan mengalami pasang surut. Namun, hubungan ini dapat bertahan lama, jika anda menjalaninya dengan orang yang tepat.

Sebelum mengucapkan janji suci, ada beberapa jenis rakan kongsi yang harus anda hindari, termasuk:

1. Pemarah dan kasar

Mengahwini lelaki yang mudah marah dan sukar mengawal emosinya bukanlah perkara yang baik, terutamanya jika dia menjerit dan memukul anda ketika anda melakukan kesalahan.

Perkahwinan dengan lelaki seperti ini tidak akan menimbulkan kebahagiaan, kerana lelaki dengan watak ini boleh marah kerana perkara remeh dan biasanya tidak mudah dimaafkan.

Selain itu, jika sifatnya tidak berubah, anda boleh berisiko mengalami keganasan rumah tangga ketika anda berkahwin kemudian. Berkahwin dengan lelaki jenis ini sebenarnya boleh menjadikan rumah tangga tidak harmoni. Selain itu, jenis lelaki yang kurang ajar tidak baik sebagai figur ayah dan teladan untuk anak-anak anda kelak.

2. Suka menghina dan mengkritik

Hubungan yang sihat adalah hubungan yang saling menghormati dan mengasihi sesama mereka. Mempunyai pasangan yang suka mengkritik semua yang anda lakukan boleh membuat anda merasa tertekan, terutama jika dia juga sering menghina anda dan membuat anda terluka.

Sekiranya semasa berkencan, dia tidak pernah menghormati anda atau sering mengolok-olok penampilan anda, terutamanya jika anda telah membuat harga diri Sekiranya anda terganggu, maka adalah idea yang baik untuk mempertimbangkan untuk menamatkan hubungan anda.

Pasangan jenis ini boleh menghadapi risiko penderaan emosi atau bahkan penderaan fizikal. Ini tentunya boleh memberi kesan kepada kesihatan mental anda. Terjebak dengan pasangan yang menyakitkan perasaan anda boleh membahayakan kemurungan anda. kamu tahu.

3. Selalunya berbohong

Komunikasi dan kejujuran adalah kunci untuk perkahwinan yang bahagia. Namun, jika semasa hubungan dia sering menunjukkan tanda-tanda berbohong atau cuba menipu anda, ini adalah tanda bahawa anda perlu lebih berwaspada.

Walaupun anda sudah mencintainya, jangan sekali-kali mengharapkan lelaki jenis ini mudah berubah semasa anda berkahwin. Sebabnya, lelaki jenis ini dapat terus mengulangi kesalahan yang sama dan sering berbohong kepada anda. Sudah tentu anda tidak mahu hidup dengan pembohong dan merasa cemas setiap hari, bukan?

4. Egois dan tidak mahu menerima kesalahan

Perkahwinan adalah proses menyatukan dua orang dalam hubungan. Dalam perkahwinan, ada kalanya anda menjadi pendengar yang baik dan juga penutur yang baik, dan sebaliknya.

Sekiranya pasangan anda tidak pernah berusaha untuk mendengar setiap kata yang anda katakan, tidak memahami apa yang anda rasakan, atau tidak mahu menerima kesalahan yang anda buat walaupun itu remeh, maka ada baiknya anda mempertimbangkan semula kesinambungan hubungan anda.

Mengahwini lelaki yang egois dan narsis bukanlah keputusan yang baik, kerana semua yang anda lakukan akan selalu salah di matanya.

Seorang lelaki dengan ego tinggi atau bahkan sudah menunjukkan keperibadian narsis juga akan selalu menganggap dia betul dan lebih baik daripada anda. Ini tentunya boleh merumitkan hubungan anda selepas berkahwin.

5. Sentiasa berfikir secara negatif

Anda juga harus mengelakkan pasangan jenis ini. Lelaki yang selalu berfikiran negatif cenderung banyak mengeluh dan sukar mempercayai orang lain. Masalah kecil boleh menjadi besar kerana fikiran negatif yang sukar dikawal.

Walaupun pemikiran positif adalah salah satu perkara penting dalam hubungan. Berkahwin dengan lelaki jenis ini tidak dapat menjadikan anda orang yang berkembang, sebenarnya hari-hari anda dapat dipenuhi dengan perasaan takut dan cemas.

6. Suka mengelak

Ini adalah jenis pasangan yang harus diperhatikan. Mereka mungkin tidak bersikap tidak sopan, mengkritik, atau berbohong, tetapi pasangan jenis ini mungkin sukar untuk mengekalkan komitmen jangka panjang.

Mereka juga sering tidak mahu membuat keputusan dan sukar diajak untuk membawa hubungan mereka sekarang ke tahap seterusnya.

Di samping itu, pasangan yang mempunyai jenis keperibadian yang menghindar (gangguan keperibadian yang mengelakkan), juga boleh didapati sejuk, tidak sensitif, dan sukar untuk mempercayai anda. Sekiranya hubungan anda dalam masalah, pasangan jenis ini bahkan boleh meninggalkan anda pada bila-bila masa atau bahkan melakukan komitmen hantu.

Itulah jenis pasangan yang harus anda tinggalkan sebelum anda memutuskan untuk berkahwin. Kerana ketika anda memutuskan untuk menikah, hidup anda tidak lagi sama seperti sebelum menikah. Banyak tabiat anda mesti diubah kerana mungkin pasangan anda tidak menyukainya, dan sebaliknya.

Ingatlah, pasangan yang ideal mesti bersedia berkorban dan memperbaiki diri demi hubungan yang harmoni yang akan dijalin. Ini penting agar hubungan perkahwinan yang dijalin pada masa depan dapat bertahan lama dan tidak membawa kepada perceraian. Anda pasti tidak mahu terjebak dalam hubungan yang beracun, tidak?

Sekiranya anda merasakan bahawa jenis pasangan anda adalah jenis pasangan yang disebutkan di atas, ada baiknya berjumpa dengan ahli psikologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.