Kehidupan yang sihat

Peranan Cap Jari DNA dalam Mencari Keluarga dan Penjenayah

ujian sPencetakan jari DNA adalah satu siri ujian yang digunakan untuk mengenal pasti dan menilai maklumat genetik seseorang melalui asid deoksiribonukleik atau DNA yang lebih kerap disingkat. Ujian ini dianggap tepat sangat kecil kemungkinan dua atau lebih orang untuk memilikisaya cap jari DNA yang sama.

Ujian ini untuk menguji identiti genetik seseorang dilakukan dengan mengenal pasti corak spesifik bahan genetik (DNA) pada setiap individu. Pada dasarnya, hampir 99 peratus urutan DNA dalam tubuh manusia mempunyai persamaan, tetapi masih mempunyai sebilangan kecil perbezaan yang signifikan juga. Perbezaan ini digunakan untuk membezakan satu individu dengan yang lain.

Cara Mendapatkan Sampel DNA

Untuk mendapatkan sampel DNA dari tubuh manusia untuk menentukan cap jari DNA mereka, beberapa kaedah boleh digunakan, termasuk:

 • Menggunakan sampel darah dari tumit

  Untuk melakukan ujian DNA pada bayi, sampel darah yang diperlukan akan diambil dari tumit. Mengambil beberapa tetes darah dari tumit akan bermula dengan membersihkan tumit bayi dengan menggunakan alkohol. Selepas itu, tumit bayi akan dicucuk menggunakan jarum steril kecil. Darah yang keluar kemudian akan dikumpulkan dalam bekas khas. Selepas itu, tanda tusukan akan ditutup dengan kapas yang dilekatkan bersama menggunakan pembalut kecil.

 • Menggunakan sampel darah dari urat

  Kawasan permukaan kulit di mana darah diambil akan dibersihkan dengan alkohol dan kemudian memasukkan jarum. Jarum kemudian akan digunakan untuk menarik darah sebanyak yang diperlukan untuk proses ujian DNA. Setelah itu, kawasan yang ditusuk dengan jarum akan diberi kapas atau kain kasa untuk kemudian ditekan dan diberi pembalut.

 • Kaedah lain melalui pengumpulan sampel

  Sekiranya dua kaedah pengumpulan darah di atas tidak dapat dilakukan, maka sampel boleh diambil dari bahagian tubuh yang lain. Sampel DNA boleh didapati dari darah kering, kulit, air liur, sapuan mukosa pipi di mulut (Gambar.sapu bukal), rambut, air kencing, air ketuban, atau air mani seseorang. Proses pengumpulan sampel DNA juga dapat diperoleh dari tulang dan gigi. Kaedah terakhir ini dilakukan sekiranya bahagian badan berada dalam keadaan di mana tidak mungkin lagi mengambil sampel atau membusuk.

Penggunaan Jari Jari DNA

Sebilangan faedah di bawah dapat diperoleh dari proses menentukan cap jari DNA dalam kehidupan manusia.

 • Selesaikan masalah undang-undang

  Profil DNA atau cap jari DNA telah digunakan oleh beberapa negara sebagai alat untuk menyelesaikan kes undang-undang atau jenayah. Contoh kes yang berjaya diselesaikan dengan menggunakan cap jari DNA adalah kes pembunuhan dan rogol.

  Dengan penentuan pemilikan DNA, pelaku yang bukti genetiknya ditinggalkan di tempat kejadian dapat ditangkap. Berkat tahap ketepatannya, pada tahun 1986 penggunaan DNA untuk mencari penjenayah telah dilaksanakan di hampir semua negara, menurut kajian perubatan.

  Selain menentukan pelaku kejahatan, ujian DNA juga berguna untuk mengenal pasti mangsa jenayah, terutama ketika mangsa tidak memiliki kad pengenalan. Bukan hanya mangsa jenayah, mangsa bencana alam juga dapat dikenali berkat teknik profil DNA ini.

 • Tentukan hubungan

  Kami juga telah mengetahui konsep bahawa sel sperma dan sel telur menyumbang separuh daripada jumlah kromosom pada seorang anak. Ini bermaksud bahawa setiap orang mewarisi gabungan DNA yang unik yang berasal dari ayah dan ibu mereka. Berdasarkan fakta ini, penentuan ujian DNA seseorang untuk menentukan hubungan kekeluargaan dapat dilakukan dengan menggunakan sampel DNA dari pelbagai sumber, baik dari kulit, darah, atau air liur.

Penggunaan penting lain dari cap jari DNA adalah untuk mengenal pasti dan menentukan diagnosis penyakit keturunan dan risiko penyakit tertentu, untuk memadankan tisu organ penderma dengan orang yang memerlukan pemindahan organ.

Seiring kemajuan sains, penggunaan DNA semakin meluas, misalnya untuk kajian genetik populasi, di mana seseorang dapat mempelajari interaksi antara populasi yang berlainan, atau mengesan perubahan dalam corak sifat genetik dalam populasi.